Til hovedinnhold

Vær forsiktig med matrestene

Du kan godt spare restene av middagen, men sørg for at du gjør det på den riktige måten. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen)
Du kan godt spare restene av middagen, men sørg for at du gjør det på den riktige måten. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen)

Varm mat skal aldri settes rett inn i kjøleskapet.


Matrester er vanlig i de fleste husholdninger, og det er ingenting galt i å spise disse.

Men det finnes også her forholdsregler man må ta, for å sikre seg at maten holder seg spiselig i dagene fremover.

Kjøl ned maten først

Mange rydder fort av etter middag, og plasserer restene rett i kjøleskapet.

Vi er flinke til å dekke maten med plastfolie, og til å oppbevare den i egnede beholdere med lokk.

Men vi glemmer det som er aller viktigst, nemlig at maten må kjøles ned først.

Hvis dette ikke gjøres, skaper vi et utmerket miljø for bakterier.

Kondens gir bakterievekst

Et kjøleskap har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat, og det er derfor meningsløst å putte varm mat rett på kjøl.

Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige. Dette fører til kondens som vil gi gode vekstmuligheter for bakterier, skriver den offentlige Matportalen.

Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt ved en senere anledning, bør dampes av til en temperatur rundt ti grader før den settes inn i kjøleskapet.

Dette gjelder særlig sammensatte retter som gryter av kjøtt, fisk, melk og lignende.

Under nedkjølingen er det viktig at matvaren ikke er pakket inn eller lagt i en beholder med lokk.

Når maten er kald bør du putte maten i en ren boks med lokk. Slik forhindrer du at maten forurenses, tar smak fra andre matvarer i kjøleskapet eller at den tørker ut.

Sjekk hva du spiser

Selv om maten kun har stått i kjøleskapet noen få dager, er det alltid lurt å sjekke den før du spiser.

Mange matvarer gir selv en indikasjon på at de er blitt dårlige.

Misfarging, rar lukt eller smak kan være slike tegn.

Synlig vekst av mugg eller gjær, er et klart tegn på at mikroorganismene og bakteriene har tatt overhånd.

Slike matvarer bør aldri spises eller benyttes i annen matlaging.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?