Fra lammestek til sjømat - her er ekspertens øl-tips
Den britiske øl-guruen Tim Webb anbefaler forskjellig øl til høstens heteste matretter.
– Norge er i dag definitivt et av de mest spennende øl-stedene å besøke.
Ordene renner ut av munnen på den pensjonerte psykiateren og skribenten Tim Webb, en av verdens ledende øl-eksperter.
– Før var det de ville prisene folk snakket om, mens nå er det kvaliteten. Bryggerier som Nøgne Ø og Haandbryggeriet har fantastiske produkter. Når jeg diskuterer øl med kolleger kommer vi ofte inn på Skandinavia, forteller øl-skribent Tim Webb.
Webb besøker Norge for å holde foredrag og promotere «Den nye store ølboka» hvor han selv er skribent. Boken tar for seg forskjellige øl-sorters historie og presenteres som et slags atlas for øl-sorter fra hele verden. I foredraget konsentrerer Webb seg om øl i det tyvende århundre.
– Jeg pleier å si at i moderne tid har ølet opplevd fire store nedturer. Første verdenskrig, forbudstiden, andre verdenskrig og EU.
– EU?
– Ja, under krigene ble naturlig nok korn og øl-råstoff prioritert brukt til mat, og bryggeri-elementer til industri, men den største nedturen kom da EU klassifiserte øl som et industriprodukt, forklarer Webb.
Dette har ifølge øl-eksperten skapt store problemer for øl-relatert virksomhet.
– Vin derimot, ble klassifisert som et jordbruksprodukt og vinindustrien har fått flere titalls milliarder euro i støtte i årene etterpå. Ettersom øl var klassifisert som en industriprodukt gikk ølbryggerne glipp av denne type subsidier, sier Webb.
Webb mener det internasjonale øl-markedet er mer spennende nå enn noen gang tidligere.
– USA er jo det største markedet for såkalte craft beers, men i tillegg har du steder som Japan, med hundrevis av nystartede mikrobryggerier, Frankrike kommer også på banen, og i Spania er det voldsom entusiasme for ølbrygging.
Øl-eksperten plasserer Sør-Amerika på toppen av listen over interessante øl-områder.
– I Brazil har de allerede en sterk bryggetradisjon i ryggen, og med de mange nye bryggeriene tror jeg vi vil se mer til brasiliansk øl i fremtiden, sier Webb.
Øl og kål
I disse dager henger fårikål-tåken tungt over både by og land. Webb anbefaler å bevege seg enda lenger inn i det mørke landskapet om man ønsker å drikke øl til fårikål.
– Til denne type store, smaksrike retter kan du prøve en sterk porter, eventuelt en sterk brown ale. Hvis du har brukt mye pepper i fårikålen kan dette justeres ved å bruke et øl med mye humle, forklarer Webb.
Øl-guruen vil også anbefaler at man tenker sesong også når det gjelder drikkevarer.
– Her kan for eksempel bokkøl være en morsom ting å prøve. Dette er et mørkt øl som er som lagd for høsten. Bokkøl ble visstnok opprinnelig laget av fjorårets overliggende korn, så når det nye kornet kom i hus på sensommeren lagde man øl av resten, forteller Webb.
Til lammestek og vilt vil han dirigere øl-entusiastene over mot sure øltyper.
– En sour kan være fantastisk. Den har litt av den syrligheten som kan skjære gjennom fett- og smaksrike retter.
Øl og fisk
Både sjøørret, harr, krabbe og annen sjømat er i sesong nå på høsten. Webb mener det er viktig å finne frem til et øl som utfyller eller «matcher» maten som skal spises.
– Her er det mange ting å ta hensyn til, men den generelle grunnregelen for øl og sjømat er at man bør ta hensyn til fettinnholdet i det man skal spise. Det gjelder også tilbehøret. Hvis du for eksempel bruker en mager fisk, men har mye fettrik saus, er det sausen som er avgjørende.
Til fet fisk anbefaler Webb å prøve tyngre ølsorter med rik smak, mens magert fiskekjøtt kan kan fint balanseres med lette, lyse øltyper.
– Når det gjelder fisk og sjømat generelt er det viktig å huske på at man bør unngå øl med mye humle, siden det ofte gir en metallisk smak på maten. Det er ikke godt, sier Webb.
Øl til frokost
– Røkt laks spises det også mye av i Norge, og til dette kan det være morsomt å prøve endry stout, eventuelt et øl med røksmak. Det finnes et morsomt øl som heter Norwegian Wood, med einebær og røksmak, sier Webb og legger til at det finnes øl-anbefalinger for alle dagens måltider - også frokost.
– Hvis du for eksempel spiser eggerøre til frokost, prøv et lyst hvete-øl.