Til hovedinnhold

Matstreif 2018: Ingegärd Øien (78) er årets birøkter

7. september 2018Aktuelt
OVERVELDET: Ingegärd Øien er beæret over å få prisen årets birøkter. Foto: BillyBonkers
OVERVELDET: Ingegärd Øien er beæret over å få prisen årets birøkter. Foto: BillyBonkers
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

I 24 år har hun og mannen drevet med bier langs Mjøsas bredder, og 78-åringen har ingen planer om å trappe ned ennå. 

– Det er helt overveldende med denne prisen, så utrolig ærefullt, sier Ingegärd Øien til Godt på telefon.

78-åringen er kåret til årets birøkter under NM i honning arrangert av Honningcentralen under Matstreif-festivalen i Oslo.

I 2016 var det 4006 medlemmer i Norges Birøkterlag, sammenlignet med 2925 ti år tidligere. Selv startet Øien med bier i 1994, da hun og mannen kjøpte et småbruk på Minnesund.

– Der er det driveplikt, så vi tenkte at bier er bra, forteller hun.

Det tenkte de at ville være mest jobb på sommeren, slik at de kunne kombinere driften med en annen jobb. Slik ble det ikke.

– Når du først starter blir du hektet, så gradvis ble det mer og mer jobb med biene, forklarer hun.

I dag har hun en ansatt fra april til november, og i tillegg kommer barnebarnet fra Sotra og jobber om sommeren.

– Det er så interessant det lille biesamfunnet, og alt de små husdyrene får til, forteller hun.

– Vanskelig å trappe ned

78-åringen beskriver hverdagen med biene som variert, og fysisk. Det meste av honningen hun produserer selges gjennom Honningcentralen i flere butikker, men noe selger hun selv på Bondens marked i Oslo.

– Folk lurer på hvor jeg er om jeg ikke er der en dag, så det er vanskelig å trappe ned, ler hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BIELIV: Ingegärd Øien og mannen har hatt bier i 24 år. Foto: Billy Bonkers
BIELIV: Ingegärd Øien og mannen har hatt bier i 24 år. Foto: Billy Bonkers

Men det er heller ikke aktuelt å trappe ned enn så lenge, forsikrer hun.

– Man holder seg frisk med dette yrket, og birøktere lever ofte lenge, utdyper hun.

Honning har alltid vært flittig brukt i Øiens matvaner. Hun er oppvokst i Sverige, og flyttet til Norge som 18-åring. Hun forteller at man bruker mye mer honning i andre land enn Norge.

– Det brukes mye mer honning i andre land, men interessen har økt jevnt her de siste årene, legger hun til.

I fjor ble for øvrig historiens første NM i honning arrangert under Matstreif. Da ble Magnus Hegland Ingvaldsen kåret til vinneren av konvensjonell honning, og Heidi Midtflå Skotselv vinneren av økologisk honning, ifølge DN Smak.

Publisert: 07.09.2018 kl. 13:29


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?