Til hovedinnhold

Dette gjør du med poteter som er grønne, myke eller spirende

5. februar 2018Aktuelt
KJENT SYN: Hvert år spiser hver og en av oss nesten 18 kilo poteter. Merk, illustrasjonsbilde. Foto: Nina Andersen
KJENT SYN: Hvert år spiser hver og en av oss nesten 18 kilo poteter. Merk, illustrasjonsbilde. Foto: Nina Andersen

Hold utkikk etter spirer og grønnfarge i skallet.

Fra klassisk pommes frittes og raspeball, til indisk curry og sprø røsti: Poteter kan brukes til så mangt. Likevel er det fort gjort å la den halvfylte potetposen ligge i grønnsaksskuffen noen dager (eller uker) over tiden. Og før du vet ordet av det har potetene blitt myke. Betyr dette at du ikke kan spise dem lenger?

– Nei, det betyr det ikke, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun kan fortelle at poteter kan være svært holdbare under riktige lagringsforhold, men at de vi kjøper som oftest har en mye kortere holdbarhet enn de som ligger til lagring.

– De potetene vi kjøper er i stor grad vasket og pakket og kommer frem i varmen. Da har de en holdbarhet på cirka to uker. Om de lagres lyst, er det nok med et par dager. Potetene må oppbevares mørkt og kjølig. Mens de som plukkes og ligger på kjølelager med jord på kan holde et helt år, sier Byermoen.

Legg i vann

Hvis potetene har fått små spirer, forteller kommunikasjonssjefen at smaken endrer seg.

– Spirene kommer fordi poteten har begynt å gjøre seg klar til å bli en morpotet. Du kan spise den såfremt du plukker av spirene, sier Byermoen.

Spirene bør du holde deg unna, da disse inneholder svært høye mengder av en stoffgruppe som heter glykoalkaloider. Dette kan føre til kvalme, magesmerter og hodepine, ifølge potetforsker ved Nibio, Eldrid Lein Molteberg, som understreker at potetene ikke må være grønne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPIRER: Ikke spis spirene på poteter, da disse inneholder glykoalkaloider. Foto: Shutterstock
SPIRER: Ikke spis spirene på poteter, da disse inneholder glykoalkaloider. Foto: Shutterstock

Har poteten bare blitt myk og fått skrukkete skall, har Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt et tips som kan fungere.

– Poteten, som andre grønnsaker, er levende produkter og inneholder mye vann. Når de blir liggende under forhold som ikke er optimale, fordamper mye av vannet noe som gir et skrukkete utseende. Da kan det ofte kunne hjelpe på konsistensen å legge potetene i et kaldt vannbad, tipser kommunikasjonssjefen.

– Men hvis du uansett bare skal bruke poteten i en suppe eller i en mos, kan du fint bare bruke den som den er, sier Byermoen.

Unngå grønne poteter

Grønne poteter bør du unngå. Potetforsker Molteberg ved Nibio forteller at grønnfargen kan tyde på at poteten har utviklet glykoalkaloider, ofte omtalt som solanin. Dette kan være giftig i store mengder.

– Når poteter utsettes for tilstrekkelig mengde lys, - og særlig når den ligger i romtemperatur, produseres to ting i poteten: Det ufarlige fargestoffet klorofyll som finnes i alle grønne planter, og stoffgruppen glykoalkaloider som kan føre til magesmerter, hodepine og kvalme. Når poteten er grønn, kan dette derfor være en indikasjon på at poteten har vært utsatt for mye lys og derfor inneholder glykoalkaloider, sier Molteberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAST: Grønne poteter som smaker bittert bør du kaste, ifølge potetforsker Molteberg. Foto: Shutterstock
KAST: Grønne poteter som smaker bittert bør du kaste, ifølge potetforsker Molteberg. Foto: Shutterstock

Forskeren understreker at giftstoffet ikke har noen langvarige bivirkninger, og at man skal spise svært mye for at man skal få alvorlige reaksjoner.

– Men smaker poteten bittert og er grønn i skallet, bør du kaste den, sier potetforskeren.

Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt, sier at man også bør si ifra til butikken hvis man har kjøpt en pose med mange grønne poteter.

– Dette kan nemlig tyde på at butikken oppbevarer potetene feil og i for mye lys, sier Byermoen.

Stabilisering

Hvert år spiser hver av oss nesten 18 kilo ferske poteter, og i tillegg ommer de industribearbeide potetene. Det høres kanskje mye ut, men det er betraktelig mindre enn vi gjorde tidligere. De siste 40 årene har det nemlig vært en voldsom nedgang i potetspising. Ifølge Byermoen tror de at denne utviklingen vil snu nå som blant annet mange forbrukere ønsker å spise mer norske varer.

Byermoen tror at vi nå kommer til å se en stabilisering i konsumet.

– Litt av årsaken til at vi nå igjen ser en positiv utvikling i holdningen til potet kan være at det stadig vekk kommer nye potetsorter på markedet, for eksempel ferdigvaskede småpoteter med tynt skall. Dette gjør at man tar bort en del barrierer folk kanskje har når det gjelder poteter, som at de tar lang tid å tilberede, sier Byermoen.

Publisert: 05.02.2018 kl. 15:20
Oppdatert: 26.04.2021 kl. 10:13


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?