Slik reduserer du matsvinn: – Vi burde gå tilbake til handlelisten
Matredder Mette Nygård Havre bak @spisoppmaten deler sine beste tips til hvordan du kan redusere matsvinn hjemme for å spare både tid, penger og miljø.
Hvert eneste år kastes rundt 355.00 tonn mat som egentlig kunne vært spist, i Norge. Ifølge en rapport fra Avfall Norge har norske forbrukere i snitt 42,6 kg matsvinn hver.
Gjennom den tidligere jobben i avfallsselskapet BIR fikk Mette Nygård Havre en brennende interesse for dette. Ved å gå gjennom avfallet la hun merke til de enorme mengdene med brukbar mat som hadde blitt kastet, og fikk sjokk.
Det var starten på et engasjement som etter hvert utviklet seg til å bli en fulltidsjobb.
Jobber som matredder
I dag lever Havre av å få nordmenn til å spise opp maten sin, og holder foredrag samtidig som hun inspirerer andre gjennom det hun betegner som en folkeaksjon, Spis opp maten.
Det var dessuten Havre som fikk Q-meieriene til å endre datostemplingen på melk til «best før, men ikke dårlig etter».
– Det endret hele meg. Jeg kjente at «sånn kan vi ikke fortsette». Jeg måtte ut og fortelle om kunnskapen jeg har om hvordan folk oppfører seg hjemme. Det er fantastisk å jobbe med noe jeg brenner så vanvittig for, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Slik kutter du ned på matsvinnet
Havre har tre konkrete tips til å redusere matsvinnet i husholdingen, enten den består av en familie eller et studentkollektiv:
1. Finn ut hva du kaster
– Sett dere ned og bestem dere for å bli flinkere. Finn ut hva dere faktisk kaster. Se i matavfallsposen, da tror jeg mange vil få en aha-opplevelse. Gå inn for å redusere matsvinnet sammen.
2. Forsyn deg flere ganger
– Det vi kaster mest av er tallerkenrester fra middagen, og derfor må vi bli flinkere til å forsyne oss flere ganger, i stedet for å ta altfor mye på ett fat. Tenk at du alltid skal forsyne deg to ganger i stedet.
3. Ha en fast restedag i uken
– Hos oss er det restetorsdag hver uke. Det er en grei tenke å ha, at du hvert fall skal ha den ene dagen. Sjekk hva du har i kjøleskapet, fryseren og skapet. Da spiser du opp maten. De aller fleste får rester, men de har ikke alltid styr på hva de faktisk har, og hvilken mat som nærmer seg utløpsdato.
– Vi burde finne tilbake til handlelisten
Havre sier videre at det lønner seg å planlegge middager for uken hver søndag.
– Men jeg tror dessverre ikke mange skriver handleliste lenger. Mange handler veldig mye, fordi det er så lett å bare stikke innom butikken. Men om man er flink til å planlegge kan man spare både tid, penger og miljø. Vi burde egentlig finne tilbake til handlelisten, sier hun.
Etter matrester er det frukt og grønt, samt bakervarer, som blir kastet mest av nordmenn.
Et tips hvis frukten begynner å se litt kjip ut, er å kutte den i biter og hive den i fryseren. Da er den ypperlig i smoothie senere.
Et annet tips er å legge grønnsaker som begynner å se litt tørre ut i et vannbad i kjøleskapet.
– Dagen etter er de like fine igjen, sier Havre.
Forbrukere kaster mest
Havre forteller at det kastes i snitt rundt 60 000 bananer hver eneste dag i Norge.
– Noe av grunnen til det er at når folk går i butikken, så skal de kanskje ha fire bananer, de tar opp en klase med fem stykker, og fjerner den ene. Da blir det mange single bananer, og folk kjøper ikke det. Dette er noe jeg alltid tar opp i foredrag: Velg de single bananene!
Det er forbrukerne som kaster mest. Ifølge Matvett står de for over 60 prosent av matsvinnet i landet.
Havre mener derfor det er viktig at hun bruker sin forbrukerstemme til å vise hva hun og familien på fire gjør.
– Vi er en helt vanlig familie. Hvis vi kan gjøre det hjemme hos oss, kan alle, sier hun.
Publisert: 09.10.2018 kl. 15:14
Lag deg en gratis konto