Slik lager du «Hele Norge baker»-Idas smakfulle konfektkuler

5. desember 2013Aktuelt
LEKRE KONFEKTKULER: Med smak av mørk sjokolade og frisk appelsin eller og sjokokuler med nøttekaramell. Foto: Ida Gran-Jansen
LEKRE KONFEKTKULER: Med smak av mørk sjokolade og frisk appelsin eller og sjokokuler med nøttekaramell. Foto: Ida Gran-Jansen

Julegodt kan du lage til deg og dine venner eller gi i gave til en du kjenner. Her er Ida Gran-Jansens oppskrift på deilig myk kokostrøfler og sjokokuler med nøttekaramell.

Ukens matblogger Ida Gran-Jansen (25)Er student og forfatter av kokeboken «Hele Norge baker»Bor i OsloElsker pasjonsfrukt, fløte, sjokolade og vaniljestangNår jeg lager mat så liker jeg å høre på musikkBlogger på CakePlease.no
Ukens matblogger Ida Gran-Jansen (25)Er student og forfatter av kokeboken «Hele Norge baker»Bor i OsloElsker pasjonsfrukt, fløte, sjokolade og vaniljestangNår jeg lager mat så liker jeg å høre på musikkBlogger på CakePlease.no
Foto: Foto: Annemor Larsen

- Disse to konfektene passer perfekt til jul. Både til kaffen, og som gaver du lager og gir bort til de som har alt, sier ukens matblogger Ida Gran-Jansen til Godt.no.

- Sjokokulene er en miks av søtt og salt, det er hvertfall en av mine svakheter. Kokostrøflene er en god blanding av mektig mørk sjokolade og frisk appelsinsmak, sier hun.

- Les oppskriften nøye før du begynner. Det er lurt uansett hva du skal lage, men særlig viktig når du lager konfekt. Mål opp ingrediensene nøye, for det går fort skeis hvis det blir slump. understreker Ida.

- Min lidenskap er bakst og kaker, og nå er jeg inspirert av julen og mørketiden. Jeg synes julen er en tid for mye god sjokolade, karamell og nøtter. Konfekt har blitt min nye inspirasjon så det kommer mange gode oppskrifter ut på bloggen frem mot jul, forteller Ida.

Sjokokuler med nøttekaramell

Dette trenger du

 • Litt gullskimmer fra bakebutikken
 • 150 gram fløte
 • 100 gram sukker
 • 40 gram smør
 • Frø fra ½ vaniljestang
 • 3 klyper maldonsalt
 • 100 gram finhakket valnøtter
 • 50 gram finhakket hasselnøttkjerner
 • 250 gram mørk sjokolade

Slik gjør du

Det første du gjør er å male innsiden av konfektformen med gullskimmer som du får kjøpt i en god bakebutikk. Du trenger ikke å gjøre dette, men konfekten får en fin gullfarge.

Foto: Foto: Ida Gran-jansen

Smelt 250 gram mørk sjokolade over vannbad på svak varme. Når sjokoladen har smeltet tar du bollen av vannbadet og rører helt til sjokoladen har en temperatur på 31-32 grader. Det er veldig viktig at sjokoladen ikke er varmere enn 32 grader og ikke under 30 grader. Bruk et termometer for mat til å sjekke temperaturen underveis. Dette kalles å temperere sjokolade. Når sjokoladen er 32 grader har du den i en sprøytepose og sprøyter konfektformene helt opp til randen. Dunk formen i bordplaten slik at alle luftbobler blir borte. Snu formen på hodet slik at sjokoladen renner ut igjen og du står igjen med et sjokoladeskall inni formene. Et lite tips er å ha en rent brett under konfektformen når du heller sjokoladen ut. Da kan du skrape den opp og gjenbruke sjokoladen til lokket på konfekten. Sett formen inn i kjøleskapet mens du lager karamellen.

Varm opp fløten sammen med vaniljefrøene. I en annen kjele har du sukkeret. Smelt sukkeret til det blir karamell, ikke rør, og tilsett den varme fløten. Kok til alt er løst opp, og nå rører du forsiktig. La småkoke i 2-4 minutter til karamellen tykner og tilsett smør, salt, hasselnøttkjerner og valnøtter. Trekk kjelen av varmen og avkjøles helt. Ha karamellen i en sprøytepose. Ta formen ut av kjøleskapet og sprøyt karamell ned i hver form, omtrent 2/3 full. Sett formen i fryseren i 30 min.

Neste steg er å varme den sjokoladen du skrapet av tidligere i vannbad. Når sjokoladen har smeltet igjen tar du bollen av vannbadet og rører til sjokoladen er 32 grader. Hell sjokoladen over i en sprøytepose. Ta formen ut av fryseren og sprøyt sjokoladen over karamellen slik at du lager et bunnlokk på konfekten. Sett formen i kjøleskapet i 10 minutter før du presser konfekten ut av formen.

Kokostrøfler med appelsinsjokolade

Foto: Foto: Ida Gran-Jansen

Dette trenger du

 • 1 dl kremfløte
 • 1 ss meierismør
 • 200 gram mørk sjoklade
 • Finrevet skall av 1 appelsin
 • Saft fra ½ appelsin
 • 250 gram hvitsjokolade
 • 150 gram kokos

Slik gjør du

Å lage trøffel tar litt tid, og det er noen steg du er nødt til å være nøye med. Men det er utrolig godt og perfekt som små gaver.

Ha kremfløte, smør, hakket mørk sjokolade, finrevet skall av en appelsin og saften fra en halv appelsin i en gryte og varm opp. Rør hele tiden. Når sjokoladen har smeltet er blandingen ferdig. Rør godt og sett i kjøleskapet i fire timer eller natten over. Sjokladekremen skal være ganske hard når den er klar til å rulles ut.

Rull små sjokoladeballer som du plasserer på et bakepapir. Når alle er rullet ut setter du dem i fryseren i en times tid. Det er ganske klissete å rulle dem ut, jeg bruker plasthansker som jeg kjøper på apoteket.

Smelt sjokoladen over vannbad. Når sjokoladen har smeltet tar du bollen av vannbadet og rører helt til sjokoladen når 28 grader. Bruk et termometer for mat til å kontrollere varmen på sjokladen. Det er veldig viktig at du har riktig temperatur på sjokladen før du bruker den. Når sjokoladen har sunket til 28 grader er den klar til bruk. Ta sjokoladeballene ut av fryseren og rull dem i den hvite sjokladen og dekk dem så med kokos. Oppbevares i kjøleskapet, men ta dem gjerne ut én time før de skal serveres.

Hvordan smakte det?

Skal du lage dette til jul? Ta bilde og del på Instagram med #godtno så kommer du kanskje på siden vår over flinke instagrammere. Følg også Ida på Instagram og Facebook.

Skriv også i kommentarfeltet hva du syns, og hvordan det gikk når du lagde Idas konfekt.

Publisert: 05.12.2013 kl. 07:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?