Ukens matblogg: Viltgryte med kantareller
Dette er norsk kosemat på sitt beste. Nyt en varmende gryte nå på høsten med sesongens nydelige kantareller.
– Viltgryte lager jeg ganske ofte. Gryten er relativ enkel å lage og sammen med en god potetmos, rørt tyttebær og rosenkål er dette en festmiddag, sier ukens matblogger Trude H. Olsen til Godt.no.
– Jeg lagde den faktisk som forlovelsesmiddag til samboeren min, og det endte veldig godt, forteller hun.
– Dette er en av de første middagene jeg lærte å lage etter å ha sett moren min lage den. Det er få ingredienser, men kantarellene gir både en enestående smak og en gylden farge. Hvis du danderer noen smørstekte kantareller og kanskje noen tyttebær på toppen, ser den like fin ut som den smaker, sier Trude.
– Pass på at du steker løken på svak varme til den blir blank og bløt, og koke inn kraften slik at smaken forsterkes. Huske også å smake til med salt og pepper, forklarer hun.
Les bloggen til Trude her, og følg henne på Facebook, Instagram, og Pinterest også.
Ingredienser for 4 personer
- Rapsolje eller solsikkeolje
- 1 stor løk
- 500 gr kantareller
- 700 gr viltkjøtt, reinskav, elgskav eller hjort
- 8 dl viltkraft
- 1 stor neve timian, bladene
- 3 dl kremfløte
- 2 ss smør
- salt og pepper
Fremgangsmåte
Med potetmos og rosenkål som tilbehør bruker Trude omtrent 1,5 timer på å lage hele retten. Selve viltgryten tar om lag 40 minutter.
Finhakk løken, og ha litt olje i en stor stekepanne. Stek løken på lav varme i ca. 5 minutter inntil den er blank.
Børst kantarellene og skjær de største i to deler. Legg til side en håndfull av de fineste kantarellene til garnityr, og stek resten sammen med løken i 5 minutter.
Legg løken og kantarellene på en tallerken, og skru opp temperaturen til medium-høy varme. Ha i mer olje om nødvendig. Salte og pepre kjøttet litt, og stek kjøttet i 2–3 omganger. Legg tilbake den stekte løken og soppen.
Ha i timian og viltkraft og kok videre på medium varme uten lokk inntil kraften er redusert til halvparten. Det tar ca. 20–30 minutter. Denne tiden er beregnet for skav. Bruker du hjortekjøtt kan det være at du må koke kjøttet lenger og med lokk, til det blir mørt.
Til slutt har du i kremfløten og koker videre omtrent 10 minutter inntil sausen har tyknet noe. Smak til med salt og pepper.
Mens gryten koker, smørsteker du de utvalgte kantarellene i 3–4 minutter og heller over gryten rett før servering. Pynt gjerne med timiankvister og tyttebær.
PS! Hvis du bruker frossent kjøtt, er det viktig at kjøttet er tint.
Publisert: 09.10.2014 kl. 09:42
Oppdatert: 09.10.2014 kl. 11:35
Lag deg en gratis konto