Til hovedinnhold

Pannekaker passer til enhver anledning

8. januar 2016Aktuelt
SYNDIG GODT: Tykke pannekaker med lag på lag med peanøttsmør, banan og bacon er Lises hyllest til Elvis. Foto: Sara Johannessen/Cappelen Damm
SYNDIG GODT: Tykke pannekaker med lag på lag med peanøttsmør, banan og bacon er Lises hyllest til Elvis. Foto: Sara Johannessen/Cappelen Damm

Fra kinesiske rispannekaker til meksikanske maisvarianter - det finnes mange flere pannekakevarianter enn du kan tenke deg.

Da kokk og matskribent Lise Finckenhagen ble spurt om å lage en bok om pannekaker var hennes første tanke: «Hvordan skal jeg klare det? Å lage en hel bok om pannekaker.» Men så rådførte hun seg med barna sine, og ble overbevist om at det lett skulle la seg gjøre. De elsket nemlig idéen. De elsker nemlig pannekaker.

Og det viste det seg at det gjør de aller fleste av oss. I arbeidet med boken, som bare har fått navnet «Pannekaker», har Lise nemlig funnet ut at alle har et forhold til pannekaker. Da hun snakket med folk om prosjektet kom alle hun møtte med en historie som gjerne startet med «Da jeg var liten...» eller «Min bestemor pleide å...». Altså er pannekaker kanskje noe vi gjerne forbinder med barndommens middagsbord, men pannekaker er faktisk ikke bare barnemat.

- En av de kuleste pannekakene vi lagde var en skikkelig mannepannekake. Med øl og brunt sukker. Mannen min var helt i fistel over den, forteller pannekakekokken til Godt.

- Og så var det «Graceland», som vi laget som en hyllest til Elvis. Tykke amerikanske pannekaker med peanøttsmør, bacon og banan. Det er skikkelig voksne pannekaker. Som er best i små porsjoner.

En pannekake med et annet navn

Pannekakekonseptet kan altså strekkes ganske langt. Det trenger ikke å være de tynne middagspannekakene vi er vant til her i Norge. Den kan være den amerikanske frokostvarianten. Eller noe helt annet.

- Det er ingen helt klare regler for hva en pannekake er, forteller Finckenhagen.

- Alle land har sine varianter av pannekake. En tortilla for eksempel, kan tolkes som en meksikansk pannekake. Tynne kinesiske pannekaker kan fylles med crispy duck. Og så lagde vi «steamed buns», men da tenkte jeg egentlig over hvor langt vi strakk dette med pannekaker - samtidig, de dampes over en panne; så de er på en måte panneboller eller pannebrød - eller altså pannekaker.

Den perfekte pannekaken

Det finnes egentlig ikke noe fasitsvar for hvordan du skal lage den perfekte pannekaken. Det kommer nemlig litt an på hvilken variant du går for.

- I tykke, amerikanske pannekaker skal du vende inn stivpiskede eggehviter, da gjelder det å steke dem opp med en gang. Men den norske pannekakerøren skal helst stå og svelle en halv times tid før du steker pannekakene. Da får røren hvilt litt og pannekakene får bedre konsistens, tipser kokebokforfatteren.

Selv kjører hun pannekakerøren i en blender eller blander den med stavmikser, da får du rakst og enkelt en jevn og klumfri røre.

Og pannekakerøren kan gjerne stå enda lenger enn en halv time også. Har du røre til overs kan den godt benyttes neste dag, eller til og med etter et par dager.

- Røren ser kanskje litt annerledes ut, blir litt grå og ser ut som den har skilt seg. Men det er ikke noe farlig. Det er bare å piske den opp igjen, så er den så god som ny. Og pannekakene blir helt fine når du steker dem.

- Men hva er greia med den første pannekaken man steker? Hvorfor blir den aldri noe særlig bra?

- Det har noe med at stekepannen må sette seg på riktig temperatur, og at man må prøve seg frem med riktig mengde fett. Og at vi må få vekk gammelt rask. De fleste av oss tar jo pannen rett ut av skapet og begynner å steke, og da er det gjerne litt rester som skal stekes bort i først runde.

Og så gjelder det bare å finne frem til hvordan din egen perfekte pannekake er stekt. Noen liker dem med litt svidde flekker, andre foretrekker den litt bleike varianten.

- Mormor stekte virkelig perfekte pannekaker, mimrer Finckenhagen.

- Hun brukte skikkelig smør i en skikkelig jernpanne. Også klarte hun å brune, men ikke brenne, smøret. Det får man til hvis man passer på å ikke bruke altfor høy varme.

Selv bruker hun heller mer smør i røren, og ikke så mye i pannen. Og steker i en stekepanne med belegg, slik at den ikke så lett setter seg fast.

Når pannekaken er stekt, kan den gjerne bare serveres med blårbær eller sukker. Men det er også uendelig andre ting du kan fylle eller toppe pannekakene med.

- Og hva er ekspertens favoritt?

- Pasjonsfrukt! Det er bare helt nydelig. Så enkelt. Og så godt!

Publisert: 08.01.2016 kl. 15:45
Oppdatert: 07.10.2016 kl. 11:23


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?