Til hovedinnhold

Dette bør du handle på «harrytur»

8. juli 2016Aktuelt
SVENSKEHANDEL: Tomater i løsvekt og crème fraîche er ikke ukjente varer i norske butikker, men utvalget er gjerne bedre rett over grensen. Foto: Sara Johannessen/Magnar Kirknes
SVENSKEHANDEL: Tomater i løsvekt og crème fraîche er ikke ukjente varer i norske butikker, men utvalget er gjerne bedre rett over grensen. Foto: Sara Johannessen/Magnar Kirknes

Det er ikke bare kyllingfilet og øl du kan ta med hjem i handleposene fra Sverige.

Norsk grensehandel i Sverige, også kjent som «harrytur» eller «harryhandel», er spesielt populært for å handle inn rimelig alkohol og tobakk, men også enkelte matvarer.

I 2013 var 96 av 100 kunder ved Maxi Mat på Nordby Shoppingcenter norske. VGs prisundersøkelse den gang viste også at de største kuppene var hvitt kjøtt, karbonadedeig, gulost, melk og meieriprodukter.

Foruten at det kan være penger å spare på grensehandel, er det også noen matvarer som du kun får tak i Sverige eller som det er et større og bedre utvalg av.

Her er våre tips til det du bør plukke med deg i handlekurven som kanskje ikke er blant de «vanlige» svenske matkjøpene:

Meieriprodukter

Foto: Produsentene
Foto: Produsentene

Gulost, melk og yoghurt er som regel billigere å kjøpe i Sverige, men det er også et topp utvalg av laktosefrie meieriprodukter for allergikere. Blant annet crème fraîche uten laktose. Samtidig finner du crème fraîche tilsatt forskjellige smaker, som for eksempel med franske urter eller sitron og pepper, som er perfekte til enkle pastaretter.

Andebryst

Det er mange som røsker med seg karbonadedeig og kyllingfilet fra Sverige. Men en annen luksuriøs kjøttvare som en kanskje ikke unner seg ofte er andebryst. Her får du kjøpt frosne andebryst til en mye rimeligere penge, slik at du kan diske opp ekstra fine middager litt oftere.

Tomater

De velassorterte dagligvarebutikkene i Sverige har et supert frukt og grønt utvalg, blant annet med plukk og miks av tomater i løsvekt som kommer i flere former, farger og smak. Har du noen gode tomater, trenger du nesten ikke så mye mer for å lage noe godt.

Juicekonsentrat

Det er vanskelig å ikke la seg friste av brettene med brusbokser som selges i Sverige, men det finnes også et godt utvalg fra forskjellige merker med juicekonsentrat som er praktiske å ha på hytta. Disse små juicekartongene på cirka 2 dl kan nemlig enkelt blandes ut med vann og du har 1 liter drikkeklar juice.

Krydder

Illustrasjonsfoto: Knut Erik Knudsen/VG
Illustrasjonsfoto: Knut Erik Knudsen/VG

Er du storforbruker av pepper eller tacokrydder, bør du ta en titt på krydderhyllen i de svenske matbutikkene. Her får du tak i alle mulige krydre på gigantiske krukker som fort varer helt til neste harrytur.

Kladdkake

Vi i Godt-redaksjonen har tidligere innrømt at av og til tyr vi til ferdigvarianter fra frysedisken. Og en av favorittene fra den svenske frysedisken er selvfølgelig kladdkaken. Den er perfekt å ha i fryseren til når du uventet får gjester på besøk, eller bare er fysen på svensk, klebrig sjokoladekake selv.

Publisert: 08.07.2016 kl. 10:03
Oppdatert: 11.07.2016 kl. 12:31


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?