Til hovedinnhold

Derfor bør du spise pitahaya

LEKKER: Pitahaya, eller dragefrukt, har et spesielt utseende og en smak som kan minne om kiwi. Foto: Scanpix
LEKKER: Pitahaya, eller dragefrukt, har et spesielt utseende og en smak som kan minne om kiwi. Foto: Scanpix

Frisk og mild på smak, sunn og perfekt på fruktfatet. Pitahaya-en er ikke til å kimse av.

Du har kanskje sett den i butikken i det siste: Frukten med det knallrosa skallet, og gulgrønne «pigger». Frukten kalles ofte «dragefrukt», men det er ingen grunn til å la seg skremme av den grunn.

Dragefrukt, eller pitahaya som den egentlig heter, vokser blant annet i Sørøst-Asia, og Mellom- og Sør-Amerika, ifølge AboutFood.

Frukten vokser på kaktuser, og kommer i flere varianter: Mens noen har hvitt fruktkjøtt, har andre mørkt lilla fruktkjøtt. Felles for de begge er de små, spiselige og svarte kjernene, og den milde og friske smaken: Fruktkjøttet kan minne om en blanding av kiwi og vannmelon.

I tillegg til en fantastisk smak og et utrolig utseende, inneholder dragefrukten fiber, B- og C-vitamin, antioksidanter, og omega 3. Som en «bonus» kan du omtrent spise så mye du bare vil av dragefrukten, siden den har et svært lavt kalori- og sukkerinnhold, ifølge FoxNews.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEKKER: Pitahaya-en kommer i flere farger. Det er enkelt å grave ut fruktkjøttet i én bit med en skje, før du deler den i terninger. Foto: Scanpix
LEKKER: Pitahaya-en kommer i flere farger. Det er enkelt å grave ut fruktkjøttet i én bit med en skje, før du deler den i terninger. Foto: Scanpix

Perfekt på friske kaker

For å velge en moden dragefrukt må du se etter kraftig rosafarge på skallet, og unngå fruktene som har brune, tørre områder på «piggene». Den skal gjerne gi litt etter, uten å være for myk (litt som en moden mango).

DRAGEFRUKT-FAN: Errnæringsfysiolog Linn Charlotte Hansen synes pitahaya-en er såpass fin i seg selv at den er super til pynt. Foto: Privat
DRAGEFRUKT-FAN: Errnæringsfysiolog Linn Charlotte Hansen synes pitahaya-en er såpass fin i seg selv at den er super til pynt. Foto: Privat

Pitahaya-en kan spises rett ut av skallet som en kiwi, eller deles opp i båter. Det rosa skallet er forøvrig ikke spiselig, men ser til gjengjeld lekkert ut på fruktfatet.

Linn Charlotte Hansen er ernæringsfysiolog og står bak matbloggen Sprudlende Sunn. Hansen sier hun gjerne bruker dragefrukten til å pynte opp kaker og - nettopp - fruktfat.

- Siden den har så sterke farger er den fin til å freshe opp og pynte med. Jeg skjærer den i skiver, men passer på å fjerne skallet hvis jeg skal pynte kaker. Da bruker jeg gjerne kakeutstikkere for å gi fruktskivene er fin form, sier ernæringsfysiologen.

Hansen tipser om at dragefrukt er kjempegodt på kaker med frisk smak, som ostekake eller rawfoodkaker.

- Selv pleier jeg å lage en rawfoodkake av cashewnøtter, bær og dadler. Deigen presser jeg i en form, og setter kjølig, før jeg pynter den med skiver av pitahaya, sier matbloggeren.

Har du smakt pitahaya? Hva tenker du om den rosa frukten?

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?