Få «My Little Kitchen»-Theas favorittoppskrifter og baketips

AVSLAPPENDE: Hjemme på kjøkkenet slapper Thea av når hun baker, der kjøkkenmaskinen har vært hennes bestevenn i mange år. Foto: Thea Bolstad / Paul Paiewonsky / Gursli Berg Forlag
AVSLAPPENDE: Hjemme på kjøkkenet slapper Thea av når hun baker, der kjøkkenmaskinen har vært hennes bestevenn i mange år. Foto: Thea Bolstad / Paul Paiewonsky / Gursli Berg Forlag
Natalie Ngo Granum

I flere måneder bakte Thea Bolstad (19) hver dag etter skolen. Resultatet ble en kokebok som seilet seg rett inn på bestselgerlisten.

Tidligere var bloggere som skrev om fullkornbrød, gjærbakst og sjokoladekaker som oftest voksne kvinner. De siste årene har matbloggscenen imidlertid fått konkurranse av de yngre generasjonene.

Bergensjenta Thea Bolstad startet bloggen «My Little Kitchen» sommeren hun fylte 15 år. Tre år senere ble hun kåret til «Årets matblogger 2014» under Vixen Blog Awards og danket hun ut bloggveteraner som Trine Sandberg og Fru Timian.

Foto: Faksimile
Foto: Faksimile

Dette ble begynnelsen på et nytt bakeeventyr. For som nybakt 19-åring debuterer hun som kokebokforfatter - i sommer ble nemlig Theas helt egen bok med hennes aller beste kaker sendt i trykken. Allerede kort tid etter lansering, er kokeboken å finne på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

Nederst i saken deler Thea to av hennes favorittoppskrifter!

Boken lagde hun hjemme stort sett alene på kjøkkenet, samtidig som hun fullførte videregåendeskole - inkludert russetid.

– Det var noen hektiske måneder som krevde nøye planlegging av hverdagen og andre prioriteringer. Som regel var det skole fra 8-15, deretter var det baking, fotografering og skriving resten av dagen. Det var veldig travelt i vår, men jeg klarte det til slutt, forteller Thea stolt.

Nå har hun begynt på drømmestudiet på Handelshøyskolen i hjembyen, men har ikke tenkt til å legge hobbyen på hylla av den grunn.

– Bloggen er på en måte jobben min ved siden av studiene. Og når hobbyen min er å bake, er det jo fint at jeg kan dele det med andre, sier kokebokforfatteren.

Theas beste baketips:

1. Les igjennom oppskriften før du begynner. For eksempel hvis en kake skal stå i kjøleskapet i 6 timer, så er det greit å kunne planlegge det.
2. Ikke vær redd for å prøve deg frem på kjøkkenet. Noen ganger feiler du, men det er bare å prøve igjen.

3. Vær nøye og mål ingredienser nøyaktig. Følger du oppskriften, så skal det som regel gå bra.

4. Ha det gøy på kjøkkenet. Det er viktig!

5. Bruk god tid. Det er ikke bra å stresse når du baker.
Foto: Paul Paiewonsky/ Gursli Berg forlag
Theas beste baketips: 1. Les igjennom oppskriften før du begynner. For eksempel hvis en kake skal stå i kjøleskapet i 6 timer, så er det greit å kunne planlegge det. 2. Ikke vær redd for å prøve deg frem på kjøkkenet. Noen ganger feiler du, men det er bare å prøve igjen. 3. Vær nøye og mål ingredienser nøyaktig. Følger du oppskriften, så skal det som regel gå bra. 4. Ha det gøy på kjøkkenet. Det er viktig! 5. Bruk god tid. Det er ikke bra å stresse når du baker. Foto: Paul Paiewonsky/ Gursli Berg forlag

I et mylder av mat- og kakebloggerne på Internett er det nok av oppskrifter å velge mellom. Likevel er det rundt 25.000-30.000 lesere som finner frem til Theas lille kjøkken hver uke på jakt etter søte oppskrifter, og mange er faste lesere.

– Bloggen fylte fire år i sommer, så jeg har holdt på i mange år og på en måte etablert meg. Dessuten har jeg aldri gitt meg; jeg har alltid fortsatt å legge ut innlegg uansett hvor mange lesere jeg hadde i begynnelsen, forteller hun og fortsetter:

– Jeg har også hele tiden vært opptatt av oppskriftene skal være lettforståelige for leserne med både bilder av steg for steg og ferdigresultat. Hvis jeg skal bake selv, så vil jeg se hvordan det blir før jeg setter i gang.

Bloggleserne deler også ofte resultatet av det de har bakt via sosiale medier.

– På Snapchat får jeg ofte bilder av folk som har bakt oppskrifter fra bloggen. Senest i dag så jeg noen som hadde bakt ostehorn til matpakken. Det er veldig koselig!

Thea er kanskje mest kjent for rosekaken, som ble gjennombruddet hennes da hun bakte den til 16-årsdagen. Lesertallene eksploderte da hun la ut oppskriften på bloggen. Siden da har hun laget titalls versjoner av rosekaken. Og hver gang hun skal bake til konfirmasjon eller andre sammenkomster, er det nettopp signaturkaken hun får spørsmål om hun kan lage.

– Tror ikke jeg har tall på hvor mange ganger jeg har laget rosekaken, ler hun.

Selv har bakebloggeren mange andre favoritter som hun ofte eksperimenterer med - gjerne ved å prøve ut nye kombinasjoner med gamle favoritter. Et eksempel er kaken hun lagde til bursdagen sin i år.

– Jeg har en veldig god iskake som er min favoritt-iskake: Brownie-sjokoladeiskaken. Den består av hjemmelaget brownies blandet med sjokoladeis. En skikkelig god kombinasjon!

– Det beste med iskaker er at det er så mye du kan gjøre med det ved enkelt å bytte ut fyllet eller tilsette ting. Man kan dessuten lage iskaker lenge på forhånd før et besøk og ha den i fryseren. Alle er glad i is, så det er alltid populært på kakebordet, fortsetter Thea.

En annen favoritt som går igjen i boken, er en ingrediens som ikke er like vanlig å bruke i bakst - nemlig mango. Thea kutter den eksotiske frukten i terninger og bruker dem i alt fra kokosboller til sukkerbrød.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?