Fredsmåltid på Gladmatfestivalen

LANGBORD: På Gladmatfestivalen vil det bli arrangert til fredsmiddag rundt et langbord i Domkirken. Foto: Gladmat
LANGBORD: På Gladmatfestivalen vil det bli arrangert til fredsmiddag rundt et langbord i Domkirken. Foto: Gladmat
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

I dag samles 100 personer til et fredsmåltid på tvers av religioner.

Tidligere denne uken lagde vi en stor oversikt over noen av arrangementene du burde få med deg på årets Gladmatfestial, og på torsdag holdes det en middag litt utenom det vanlige på festivalen.

Mona Vervik, daglig leder for Gladmatfestivalen. Foto: Mari Hult/Gladmat
Mona Vervik, daglig leder for Gladmatfestivalen. Foto: Mari Hult/Gladmat

Da samles nemlig 100 personer i domkirken over et «fredsmåltid» der folk fra forskjellige religioner skal lese tekster om fred mens besøkende spiser.

Arrangementet er det Gladmatfestivalen, Den norske kirke og Kirkelig Dialogsenter Stavanger som står bak. Måltidet skal være tverreligiøst, og var utsolgt allerede tidlig denne uken.

– Hele intensjonen er at det å sitte sammen rundt et bord og dele et måltid har god effekt i forhold til å kunne forstå hverandre bedre. Her vil en rekke trosretninger og livssyn være representert. Det vi ønsker med dette måltidet er at det skal skape håp om fred for hele det mangfoldsamfunnet vi lever i, sier Mona Vervik, daglig leder for Gladmatfestivalen.

Tord Lier, fungerende leder for Flyktning- og inkluderingsavdelingen i Norsk Folkehjelp, synes dette er et fint arrangement som samler mange forskjellige mennesker og skaper forståelse for andres kultur. Samtidig er han skeptisk til om dette vil ha et stort utslag på kampen mot rasisme.

– Vi tror rasisme oftest oppstår i kontekster som et slikt arrangement ikke vil kunne nå fram til, slik at gjestene til arrangementet nok i utgangspunktet allerede er åpne for nye inntrykk, sier han.

Lier mener likevel det er et positivt arrangement, som til en viss grad når ut og sprer kunnskap og trygghet. Når det gjelder at mat bidrar som brobygger, er han ikke i tvil.

– Vi tror mat er en fin måte å bygge bro mellom kulturer, fordi det er en positiv situasjon som inviterer til å snakke sammen og bli kjent.

I Domkirken blir det dekket et langbord med plass til hundre stykker – «sommerens lengste langbord», som Vervik sier. Noen er invitert, men det har også vært mulighet til å kjøpe billetter. Det vil være musikk, lystenning og fredstekster.

– Tekstene skal være med håp om fred, forsoning og respekt. Det vil nok være en del bønner fra de ulike trossamfunnene og livssynene, sier Vervik.

Det er flere som skal lese tekster, og disse er alle fra forskjellige land og kulturer, og har ulike religioner og livssyn. Det vil være talere fra Afrika og India, fra islam, hinduismen, bahai, jødedommen, kristendommen, human-etisk forbund og en nyåndelig. Det er også tre buddhistmunker som skal lese tekster.

– Arrangementet er åpent for alle, uansett religion og livssyn. Vi lever i en tid med terror og mye frykt for andre religioner. Derfor har vi et ønske om å bygge opp om fred, og dette blir et måltid med et felles ønske om fred – uansett livssyn og religion. Det er viktig å gjøre noe kjekt sammen, som å spise et godt måltid, sier dialogprest i Stavanger, Silje Trym Mathiassen, på nettsiden til Gladmatfestivalen. Hun er initiativtakeren til arrangementet.

Billettene ble raskt utsolgt, både i år og fjoråret, som var arrangementets første år.

– Jeg tror det at det er blitt så populært handler om at dette er et budskap som tiltaler mange og som mange ser viktigheten av. At man ønsker hverandre velkommen til bords og har en hyggelig stund sammen med åpenhet og respekt for hverandre. Stavanger er en by med svært mange nasjonaliteter, faktisk over 180 representert, og vi ønsker at det skal være en god by for alle å bo i, sier daglig leder Mona Vervik.

Hun fortsetter:

– Dette er et veldig fint arrangement som viser mye av de verdiene vi ønsker å formidle. Som for eksempel at det å dele et måltid kan belyse samfunnsmessige utfordringer som ensomhet og vanskeligheter med inkludering og integrering.

Dette er det nittende året Gladmat-festivalen arrangeres. Temaet for årets festival er «sammen om måltidet».

– Det å spise sammen er viktig, det er bra for oss, sier Vervik.

– Å kunne invitere til et fredsmåltid i den 900 år gamle Domkirken syns vi er fantastisk å få lov til å gjøre. Det blir nok en god prat rundt bordet – og god mat, sier hun.

Det er ikke bare Gladmat-festivalen du må få med deg denne sommeren. 3.-5. august er det Trøndersk Matfestival i Trondheim, i Mandal holdes Skalldyrfestivalen 10.-13. august, 24.-26. og 25.-26. august finner du Den Norske Matfestivalen i Ålesund og Mersmak festivalen i Skien. Helt i slutten av august og videre ut i september er det også matfestivaler på Vesterplen, i Bergen og Oslo. Du kan lese mer her.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?