Til hovedinnhold

Fra stablebrød til krydderkake: Slik bruker bakeblogger Ida kanel i bakst

16. desember 2014Aktuelt
KRYDRET: Gjærbakst kan varieres i det uendelig. I Idas siste kokebok har hun et eget kapittel med søt gjærbakst som er fylt med blant annet stablebrød i flere smaker. Foto: Annemor Larsen / Studio Dreyer Hensley
KRYDRET: Gjærbakst kan varieres i det uendelig. I Idas siste kokebok har hun et eget kapittel med søt gjærbakst som er fylt med blant annet stablebrød i flere smaker. Foto: Annemor Larsen / Studio Dreyer Hensley
AvMarit Sunnanå AalrustogNatalie Ngo Granum

Krydderet, som kan være giftig, kan sette en ekstra spiss på både kakaoen og baksten. 

«Farmen Kjendis»-semifinalist Ida Gran-Jansen baker fortsatt på TV i TV 6 programmet «Idas fristelser». Hun har også ut bakeboken «Fristelser», og driver sin egen bakeblogg.

Her har hun samlet en del både kjente og ukjente måter å bruke kanel. Særlig er hun glad i å bruke krydderet før jul, men vel duftende gjærbakst eller varme drikker passer like godt på kalde vinterdager som før jul.

Artikkelen fortsetter under bildet

KRYDDERKOS: Denne saftige kaken med ostekrem-topping er fullpakket med krydder, som kanel og kardemomme. Klikk her for Idas oppskrift. Foto: Studio Dreyer Hensley
KRYDDERKOS: Denne saftige kaken med ostekrem-topping er fullpakket med krydder, som kanel og kardemomme. Klikk her for Idas oppskrift. Foto: Studio Dreyer Hensley

Bakebloggeren er født 23. desember, som mer enn noen annen dag står i kanelens navn. Bursdagsmiddagen kan aldri bli noe annet enn risengrynsgrøt med store mengder kanel.

– Det er når hele familien er samlet til risengrynsgrøt lillejulaften at julen virkelig begynner. Det er en spesiell dag for meg.

Kanel, slik vi kjenner den på grøten, er malt kanelstang som stammer fra innsiden av barken på løvtreet kassiakanel, opprinnelig fra Kina og Vietnam. Smaken er sterkere og bitrere enn Ceylonkanel fra Sri Lanka – kanelens mest eksklusive variant. Oppmalt fremstår konsistensen like fin som melis.

En av fordelene ved å bruke selve kanelstangen i matlaging er at den ikke setter synlige spor. Når hun lager den italienske, hvite krempuddingen panna cotta til dessert, legger hun gjerne kanelstang til å trekke i fløten, for ekstra god smak.

– Eller hvis jeg ønsker litt mer smak på melken til frokosten, legger jeg den til å trekke i melk i noen timer. Det blir perfekt til havregrøt.

Vil du sette en spiss på kakaoen, kan du la kanelstangen trekke i melken etter oppkoking.

– Generelt er jeg veldig glad i kombinasjonen sjokolade og kanel.

Kanelstang fungerer godt som kakepynt, men også gaver kan piffes opp med en kanelstang knyttet inn i gavebåndet, eller det kan bli en del av juledekorasjonen.

– Jeg pleier å fylle et pent glass med flere stenger og så slå en sløyfe rundt. Det blir veldig koselig pynt.

– Når du har bursdag på lille julaften, er det obligatorisk å få mandelen i grøten?

– He-he, nei, det er ingen særbehandling, dessverre. Jeg føler heller det er motsatt, jeg får den aldri!

Visste du at ...

Foto: Brent Hofacker/NTB Scanpix
Foto: Brent Hofacker/NTB Scanpix

Farlig i store doser

Kanel inneholder stoffet kumarin, som i store mengder er skadelig for leveren. EU har satt grensen til maks 15 milligram kumarin pr kilo bakst, noe som skapte stor debatt da reglene kom for ett år siden. Ceylonkanel har mindre kumarin.

Historiske røtter

Kanel er kjent brukt helt fra antikkens tid, da krydderet ble sett på som så eksklusivt at det ble gitt som gaver til makthaverne.

Kakao med kanel

10 dl helmelk

1 dl sukker

5 kanelstenger

1 vaniljestang

200 g mørk sjokolade

Smelt sukker til karamell i en kjele. Rør inn litt og litt melk. Fortsett med sjokoladen før du legger i kanelstengene og vaniljestangen. Vaniljestangen skal være delt i to og frøene skrapt ut. De skal også med i kakaoen. La alt stå og trekke i ti minutter før du siler og serverer.

Vis oss dine beste oppskrifter med kanel på Instagram med #godtno, og vi plukker ut deg kanskje til forsiden.

Publisert: 16.12.2014 kl. 09:45
Oppdatert: 10.02.2017 kl. 10:56


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?