Til hovedinnhold

Ny trend: Nigella Lawson spår at «pandanus» vil ta av snart

SØT: Pandanus-bladet er det nye store ifølge stjernekokken Nigella Lawson. NTB Scanpix/Getty images
SØT: Pandanus-bladet er det nye store ifølge stjernekokken Nigella Lawson. NTB Scanpix/Getty images

Glem avokado og matcha. Snart vil muligens det mørkegrønne pandanus-bladet prege Instagram-feeden din.


Da kokkestjernen Nigella Lawson moste avokado på ristet brød på TV, gikk salget på avokado opp med 30 prosent, ifølge Independent. TV-kokken er derfor en god indikasjon på hva det neste store blir. Nå spår briten en ny trend: Det mørkegrønne pandanus-bladet.

STJERNE: TV-stjerne og kokebokforfatter Nigella Lawson. Foto: Neilson Barnard/Getty Images
STJERNE: TV-stjerne og kokebokforfatter Nigella Lawson. Foto: Neilson Barnard/Getty Images

Planten som har spisse blader og gule blomster, blir som oftest dyrket i sør-øst Asia. Den gir en søt og parfymert smak og i Asia blir det oftest brukt i dessert og drikke. Det brukes også i ris og for å pakke inn mat.

– Det kommer til å bli den nye matcha, sier Lawson til The Times og fortsetter:

– Jeg kan ta feil, men det virker som om vi er interessert i det. Jeg vet ikke hvor det er i landet enda. Men jeg merker at flere og flere mennesker i Amerika baker med pandanusekstrakt, som kommer fra bladet, sier kjendiskokken.

Matcha er en supertrendy grønn te fra Japan, som har tatt bloggere og sosiale medier med storm. Du har kanskje smakt «matcha-latte»? Selv om matcha hovedsakelig drikkes som te, brukes det i både middagsretter, desserter og godteri.

I likhet med matcha gir pandanus en intenst grønn farge.

KAKER: Pandanus kan brukes i krem og kaker. Foto: Microstock
KAKER: Pandanus kan brukes i krem og kaker. Foto: Microstock

Uenig

Terje Ommundsen, kjøkkensjef på thairestauranten Plah i Oslo, tror ikke pandanus vil ta over for matcha.

THAIMAT: Kjøkkensjef og innehaver av thairestauranten Plah i Oslo, Terje Ommundsen. Foto: Annette Münch
THAIMAT: Kjøkkensjef og innehaver av thairestauranten Plah i Oslo, Terje Ommundsen. Foto: Annette Münch

– Pandanus-bladet kan brukes for å tilsette smak, men jeg ville ikke spist det direkte.

Ommundsen forteller at man må varmebehandle bladene for å få ut smaken. Det brukes til å krydre ris: Etter at risen har kokt, legges pandanus i for å sette smak. De har også pakket inn kylling i bladene samt hatt det i desserter og kremer på restauranten.

–Det er noen som kaller det Thailands svar på vår vanilje. På vår restaurant bruker vi det i krem og desserter. Rettene blir grønne og får en veldig parfymert smak, sier kokken.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?