Steder du glemmer å vaske på kjøkkenet

5. desember 2016Aktuelt
RENGJØRING: Det er ikke bare kjøkkenbenken, men også andre steder på kjøkkenet som trenger jevnlig vask. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
RENGJØRING: Det er ikke bare kjøkkenbenken, men også andre steder på kjøkkenet som trenger jevnlig vask. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
Felicia Alvsing
Felicia Alvsing

De fleste er flinke til å vaske over kjøkkenbenken etter å ha laget mat, men hvor ofte vasker du søppeldunken?

Kjøkkenet er ofte hjertet av et hvert hjem. Det er der du starter dagen med en kopp kaffe eller te, og frokost. Det er der du lager middag, og det er der du henter frem godteskålen når du skal unne deg selv noe digg. Men det er også et sted som fort blir skittent.

Disse stedene glemmer vi ofte å vaske ordentlig - og slik bør du gjøre det:

Oppvaskkummen

Selv om korrekt steking og koking reduserer sjansene for luftborne bakterier som salmonella, kan bakteriene bli liggende i vasken etter at du har vasket fjøl, kniv og annet utstyr som har vært i kontakt med matvarene.

Hva gjør du? Vask oppvaskkummen tvert etter at du har skylt kjøtt og grønnsaker med såpe eller spray som dreper de fleste bakterier på vasken og i hele oppvaskkummen. Ikke glem sluket.

Hjelpemidlene

Hvor ofte skifter du egentlig ut kluten, oppvaskbørsten og svampene du bruker på kjøkkenet? De kan nemlig være fulle av bakterier som lett kan spre seg.

Hva gjør du? Sleng kluten jevnlig i vaskemaskinen på 90 grader. Bytt ut svampene eller kjør dem i to minutter i mikroen - bare husk å legge dem i bløt først! Oppvaskbørsten kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BAKTERIEBOMBE: Holder du det rent nok? Bytt ut kluter daglig, og svamper et par ganger i uken. Foto: Marie Moen Kingsrød/VG
BAKTERIEBOMBE: Holder du det rent nok? Bytt ut kluter daglig, og svamper et par ganger i uken. Foto: Marie Moen Kingsrød/VG

Kaffetrakteren

Vasking av kjøkkenmaskiner, som kaffetrakteren, går ofte i glemmeboken for mange. Det kan bidra til at kaffen smaker surt og vondt.

Hva gjør du? Fyll vannbeholderen på kaffetrakteren med eddik og la det stå i en halvtime. Kjør så trakteren én gang med eddiken, og så noen runder med vann. Mellom hver runde bør du vaske de ulike delene, og la dem tørke. Gjør gjerne dette én gang i måneden.

Håndtak og lysbrytere

Det ser kanskje ikke skittent ut, men det kan det være. Hvor ofte vasker du egentlig over håndtaket på kjøleskapet? Eller på skapet hvor søppelet står?

Hva gjør du? Tørk av disse stedene jevnlig og gjør det tvert etter at du har tatt på et håndtak etter at du har tatt på rått kjøtt. Hold vaskeproduktene i nærheten av kjøkkenet - gjerne under vasken - slik at de er lett tilgjengelige.

Vask kjøkkenet med eddik og sitron

Søppelbøttene

Noen ganger bommer du på søppeldunken. Noen ganger går det hull på posen. Det er alltid en grunn til å vaske over søppeldunkene i hjemmet.

Hva gjør du? Én gang i uken bør du ta med søppeldunkene utendørs eller inn i dusjen. Spray både inn- og utsiden med vaskemiddel og la det godtgjøre seg i søppeldunken før du skyller ut og lar de lufttørke.

Mens du er i gang kan du like gjerne vaske innsiden av skapet hvor søppelet står. Der kan det gro en del bakterier som er greit å bli kvitt.

Kjøleskapet

RENT: Ta en skikkelig rengjøring i kjøleskapet jevnlig for å forhindre at gammel mat får ligge og råtne i en skuff. Foto: Nils Bjåland/VG
RENT: Ta en skikkelig rengjøring i kjøleskapet jevnlig for å forhindre at gammel mat får ligge og råtne i en skuff. Foto: Nils Bjåland/VG

Mat som har gått ut på dato, kjøttsaft som har sneket seg ut av forpakningen, frukt og grønnsaker som har blitt gamle. Det er uendelig med ting som kan spre bakterier rundt om i kjøleskapet, så derfor er det viktig å vaske også dette med jevne mellomrom.

Hva gjør du? Gå jevnlig gjennom kjøleskapet for å rense ut gamle matvarer som bør kastes. Vask deretter innsiden av kjøleskapet. Ikke glem undersiden av hyllene. Ta gjerne ut både hyllene og grønnsakskurvene og vask dem ordentlig med vann og såpe. Men husk å ikke bruke veldig varmt vann på kalde glasshyller - da kan de i verste fall sprekke.

Kjøkkenbenken

Selv om du vasker over kjøkkenbenken hver dag, er den ikke nødvendigvis ren. Alt du setter på benken som uvaskede grønnsaker, handleposer og vesker kan spre bakterier.

Hva gjør du? Vask over kjøkkenbenken med desinfiserende spray både før og etter du lager mat. Hold dyr og deres matskåler og leker unna kjøkkenbenken. Legg heller ikke ting du har drasset rundt på, som vesken, på benken.

Mikrobølgeovnen

Det er fort gjort at matrester og søl blir liggende igjen i mikroen etter bruk. Det beste er å dekke til maten slik at du unngår unødvendig søl, men også ta en runde med kluten.

Hva gjør du? Vask inn- og utsiden minst én gang i uken og pass på å tørke opp eventuelt søl med engang det skjer.

PS: Vask også jevnlig over ting du bruker ofte som salt- og pepperkverner, knivhåndtak, såpedispenser osv.

Les også:

Publisert: 05.12.2016 kl. 09:08
Oppdatert: 20.12.2016 kl. 09:21


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?