Til hovedinnhold

Disse er nominert til «Årets matblogger» 2014

1. september 2014Aktuelt
FINALISTER: Frem til 10. oktober kan du stemme på den du mener er årets beste matblogger. Blant de fem finalistene er (fra venstre) Trine Sandberg, Olav Birkeland og Ina-Janine Johnsen. Foto: Gry Traaen / Magnus Wintersborg / Elisabeth Aarhus / Privat
FINALISTER: Frem til 10. oktober kan du stemme på den du mener er årets beste matblogger. Blant de fem finalistene er (fra venstre) Trine Sandberg, Olav Birkeland og Ina-Janine Johnsen. Foto: Gry Traaen / Magnus Wintersborg / Elisabeth Aarhus / Privat

Nå kan du være med og bestemme hvem som er Norges beste matblogger.

Fem matglade blogger er endelig plukket ut som finalekandidater til den prestisjefylte prisen «Årets matblogger», som skal stemmes frem på Godt.

De andre prisene i underkategoriene er bestemt av en fagjury, mens prisvinneren av «Årets matblogger» blir stemt frem av folket. I ukene fremover vil finalister i de ytterligere seks kategorier slippes på Mathallens nettsider.

For å finne Norges beste matblogger har Mathallen og Godt.no gått sammen for å arrangere den eneste og største matbloggprisen i landet.

Finaleshowet går av stabelen på Mathallen Vulkan søndag 12. oktober kl. 17, og arrangementet er åpent for alle.

Fristen for å stemme på den du mener er Norges beste matblogg har gått ut. Følg med på Godt når vinnerne kåres søndag ettermiddag.

Siden begynnelsen av april har leserne nominert sine egne bloggfavoritter til både hovedprisen og øvrige kategorier. Med en overveldende respons på nesten 2000 nominasjoner, har det vært ekstra krevende for juryen å plukke ut finalekandidater.

– Det har vært et stort juryarbeid å gjennomgå alle de nominerte bloggene. Det har skjedd en veldig positiv vekst og utvikling innenfor matbloggkategorien. Kvaliteten på svært mange av bloggene er gjennomgående høy, både i forhold til tekst, foto og variasjon, sier daglig leder Frode Rønne Malmo i Mathallen.

Han har sittet i juryen med kokk og kokebokforfatter Kristine Jacobsen, «Årets personlighet i sosiale medier» 2013 Ingvild Moen, Virke-direktør Hilde Charlotte Solheim, fungerende fagsjef i Westerdals Unni Tandberg, anerkjent matfotograf Lisa Westgaard og ansvarlig for Lesernes VG Magne D. Antonsen.

Her er finalistene til «Årets matblogger» 2014:

JURYENS BEGRUNNELSE: Enklypesalt.no er en moderne matblogg som syder av overskudd og matglede. Svært høy kvalitet på bilder og gjennomgående god pedagogisk formidling av oppskrifter. Bloggen er funksjonell og kreativ. Foto: Privat
JURYENS BEGRUNNELSE: Enklypesalt.no er en moderne matblogg som syder av overskudd og matglede. Svært høy kvalitet på bilder og gjennomgående god pedagogisk formidling av oppskrifter. Bloggen er funksjonell og kreativ. Foto: Privat

Sigrunn Eliassen (41)

Bor for tiden i: Perth, Australia

Sivilstatus: Samboer og tre barn

Jobb: Forsker i økologi og teoretisk biologi

Antall lesere i måneden: 15.000

Dette kjennetegner bloggen: Jeg bruker mye tid på at bloggen skal være visuell, og prøver å ta bilder som folk har lyst til å lage og bli inspirert av. Bloggen er preget av det vi spiser hjemme hos oss og inneholder mer salt enn søtt med en hovedvekt på middagsmat.

Så mye tid bruker jeg på bloggen: Det varierer en del. Jeg poster nytt innlegg som regel én gang i uken, men bruker i gjennomsnitt fem timer til sammen.

Derfor er jeg matblogger: Mat for meg er lukt og smak, mens matbloggen har gjort meg mer bevisst på det visuelle – og er noe jeg stadig jobber med. Jeg har alltid vært interessert i mat, men med større unger har jeg fått mer tid til å lage mat, og nå er det blitt en hobby. Det å lage mat er en veldig kreativ prosess, og et område hvor jeg får utløp for det mer enn det jeg gjør i jobben. Jeg har alltid overskudd av ideer, men for lite tid til å skrive.

Hvorfor skal folk stemme på deg? Jeg prøver å kombinere ordentlig mat sammen med det visuelle som ser delikat og fristende ut. Ofte får ser man blogger som er visuelt fine, men har slapt innhold – og omvendt.

Bloggen heter «En klype salt» fordi du ikke trenger å følge en oppskrift slavisk. Grunnen til at jeg bruker mye tid på mat er fordi jeg synes det er gøy å plukke opp ting som jeg kan ta med meg når jeg titter inn i kjøleskapet og ikke vet hva jeg skal lage. Jeg håper å inspirere leserne til å ta med seg småting som gjør at maten smaker godt fra gang til gang.

Bli med på kjøkkenet til Sigrunn Eliassen:

Signaturretten: Trikset som gir smak på viltgryta

JURYENS BEGRUNNELSE: Matpaabordet.no har over flere år utviklet bloggen fra å være et hobbyprosjekt, til å gå i bresjen for den profesjonaliseringen som har skjedd blant mange norske matbloggere. Bloggen er en helhetlig og komplett blogg med god formidlingsevne og gjennomgående høy kvalitet på tekst og foto. Foto: Marte Marie Forsberg
JURYENS BEGRUNNELSE: Matpaabordet.no har over flere år utviklet bloggen fra å være et hobbyprosjekt, til å gå i bresjen for den profesjonaliseringen som har skjedd blant mange norske matbloggere. Bloggen er en helhetlig og komplett blogg med god formidlingsevne og gjennomgående høy kvalitet på tekst og foto. Foto: Marte Marie Forsberg

Ina-Janine Johnsen (49)

Bor i: Oslo

Sivilstatus: Gift, to barn og en hund

Jobb: Blogger, kokebokforfatter, matskribent, fotograf og driver Matbloggsentralen.no

Antall lesere i måneden: 30.000

Dette kjennetegner bloggen: Jeg prøver å formidle at matlaging kan være moro og enkelt, og at det finnes vanvittig variasjon. Man skal ikke være redd for å feile på kjøkkenet, heller ikke la seg hemme av regler og teknikker. Det handler om å være litt leken. Å lage mat er egentlig veldig enkelt, alle kan få til et eller annet.

Så mye tid bruker jeg på bloggen: Det er og forblir et hobbyprosjekt, men det går mye tid på alt fra innkjøp til matlaging samt det å skrive oppskrifter. På selve bloggen bruker jeg gjennomsnittlig to dager, men tenker på mat døgnet rundt.

Derfor er jeg matblogger: Jeg begynte å blogge fordi jeg ville organisere egne oppskrifter. Etter hvert følte jeg at jeg hadde noe å komme med, men det at bloggen skulle bli som det er i dag hadde jeg ingen anelse om for fem år siden. I starten lagde jeg ikke mat for bloggen, men retter vi skulle spise hjemme. Nå tenker jeg mer på bloggen, selv om hovedhensikten er at vi skal spise det. Ellers benytter jeg meg av andre anledninger, og tilbyr meg alltid å lage mat til bursdager og sammenkomster, samt bake kaker til skolearrangementer.

Med bloggen vil jeg vise at det ikke er så vanskelig å sette hjemmelaget mat på bordet. Du trenger ikke all verden med utstyr – du kommer langt med en god kniv, kjele og ovn.

Hvorfor skal folk stemme på meg? De skal stemme på Matpaabordet.no fordi de synes bloggen er bra, setter pris på den og at de finner inspirasjon. Jeg håper at folk finner veien til kjøkkenet og oppdager at ferdigpizzaen fra butikken kan de egentlig lage selv, at hjemmelaget suppe er lett å lage, og ikke minst, det er bedre og billigere å lage brød fra bunnen.

Bli med på kjøkkenet til Ina-Janine Johnsen:

Signaturretten: Dette brødet har blitt en farsott

JURYENS BEGRUNNELSE: Hobbykokken.no er utforskende, grundig og eksperimenterende. Med et dypdykk i moderne teknikker som sous vide, flytende nitrogen og trykkoker blir leseren invitert til nye og innovative måter å lage mat på for å få frem smak, konsistens og tekstur. Foto: Magnus Wintersborg
JURYENS BEGRUNNELSE: Hobbykokken.no er utforskende, grundig og eksperimenterende. Med et dypdykk i moderne teknikker som sous vide, flytende nitrogen og trykkoker blir leseren invitert til nye og innovative måter å lage mat på for å få frem smak, konsistens og tekstur. Foto: Magnus Wintersborg

Olav Birkeland (39)

Bor i: Mandal

Sivilstatus: Gift og ett barn

Jobb: Matskribent, kokebokforfatter og konsulent

Antall lesere i måneden: 45.000

Dette kjennetegner bloggen: Den tar for seg min matinteresse, som er veldig allsidig og grundig. Jeg er ikke redd for å pløye dypt i et tema, og kan i grunnen skrive om alt. Jeg vil si at jeg er veldig nerdete og tørr å være det.

Så mye tid bruker jeg på bloggen: Den er på mange måter integrert i livet mitt. Jeg bruker kanskje en time daglig, i tillegg bruker jeg noen timer på å lese og lage mat som ikke nødvendigvis blir formidlet på bloggen.

Derfor er jeg matblogger: Jeg har vært interessert i mat i 29 år – og det er lidenskapen min. Det begynte med at en venninne av meg alltid spurte om oppskrifter, men så glemte jeg det alltid. Derfor begynte jeg å skrive det ned på en blogg, og etter hvert som jeg fikk flere lesere ble det mer en greie. Jeg synes det er et privilegium å kunne formidle interessen min til andre. Der synes jeg det norske samfunnet har sviktet med skolekjøkkenet; du sitter igjen med folk som tror at suppe er noe som til enhver tid finnes i butikkhyllen. Det er kanskje litt pompøst, men jeg ser det som en viktig rolle i samfunnet å formidle mat.

Hvorfor skal folk stemme på meg? De bør stemme på meg hvis de er interessert i å lære å lage mat rett og slett. Men også det å forstå; hvis folk forteller deg hvordan og ikke hvorfor, har du egentlig ikke lært noe. Jeg prøver å fortelle hvorfor. Stemmer man på meg så stemmer man på det å forstå verdien av å lage maten selv – ikke bare for seg selv, men også barna og samfunnet.

Bli med på kjøkkenet til Olav Birkeland:

Signaturretten: Lag burgeren i oppvaskkummen

JURYENS BEGRUNNELSE: Kvardagsmat.no viser gleden ved å lage mat selv og tilbyr varierte retter og innbydende bilder. Bloggen har en raus form med linker til inspirasjonskilder. Bloggen har et tydelig positivt budskap om å inspirere andre i hverdagen. Foto: Privat
JURYENS BEGRUNNELSE: Kvardagsmat.no viser gleden ved å lage mat selv og tilbyr varierte retter og innbydende bilder. Bloggen har en raus form med linker til inspirasjonskilder. Bloggen har et tydelig positivt budskap om å inspirere andre i hverdagen. Foto: Privat

Anita Stokke Blomvik (31)

Bor i: Ørsta

Sivilstatus: Gift og to barn

Jobb: Student

Antall lesere i måneden: 20.000

Dette kjennetegner bloggen: Tanken er enkel og ujålete mat, hvor oppskriftene er enkelt forklart slik at alle kan lage det. Som navnet tilsier skal bloggen inneholde mest mulig hverdagsoppskrifter.

Så mye tid bruker jeg på bloggen: Det går i rykk og napp, men cirka en time hver dag. Enkelte dager gjør jeg mer, mens andre dager tar jeg helt fri.

Derfor er jeg matblogger: Det begynte først og fremst for å få de nærmeste rundt meg til å lage mat fra bunnen av, samtidig ville jeg vise at det ikke trenger å være så vanskelig. Det var aldri meningen å starte en blogg. Jeg begynte å legge ut matbilder på Instagram, så ble det så godt mottatt bloggen utviklet seg.

Matinteressen ble enda mer synlig da jeg fikk barn og ansvar for at noen skulle spise det jeg lagde. Jeg blogger stort sett fordi jeg synes det er moro, men det er tilbakemeldingene som gjør at jeg gidder å fortsette og bidrar til å utvikle meg videre.

Hvorfor skal folk stemme på meg? Det må rett og slett være fordi de synes jeg inspirerer til å lage god mat i hverdagen.

Bli med på kjøkkenet til Anita Stokke Blomvik:

Signaturretten: Enkel iskake med oreokjeks

JURYENS BEGRUNNELSE: Trinesmatblogg.no er en svært allsidig matblogg. Med grundige oppskrifter, varierte tema og innføring av ukemenyer har hun inspirert sine leserne til å lage og glede seg over ekte matlaging. Bloggen har vært en inspirasjonskilde for svært mange andre bloggere og vært en viktig bidragsyter til å gjøre matblogging til allemannseie. Foto: Gry Traaen
JURYENS BEGRUNNELSE: Trinesmatblogg.no er en svært allsidig matblogg. Med grundige oppskrifter, varierte tema og innføring av ukemenyer har hun inspirert sine leserne til å lage og glede seg over ekte matlaging. Bloggen har vært en inspirasjonskilde for svært mange andre bloggere og vært en viktig bidragsyter til å gjøre matblogging til allemannseie. Foto: Gry Traaen

Trine Sandberg (49)

Bor i: Lørenskog

Sivilstatus: Gift og tre barn

Jobb: Blogger, kokebokforfatter og jurist

Antall lesere i måneden: 400.000

Dette kjennetegner bloggen: Det er en blogg med mange varierte oppskrifter, men mest fokus på enkel og sunn hverdagsmat tilpasset en travel hverdag. Jeg er også opptatt av å uttrykke meg gjennom hvordan jeg presenterer maten i form av bilder.

Så mye tid bruker jeg på bloggen: Nå er jeg i permisjon fra jobben som jurist. Sammen med en del oppdrag knyttet til bloggen og annet som hører med som ulike henvendelser, prosjekter og foredrag, er det blitt en fulltidsjobb.

Derfor er jeg matblogger: Det er helt tilfeldig hvordan bloggen har utviklet seg. Jeg startet bloggen for over syv år siden for min egen del for å samle oppskrifter – i dag driver jeg eget firma. I og med at jeg har så gode besøk, så gir det meg en økonomisk mulighet til å fokusere på bloggen en periode. Bloggen er min måte å dele matglede og få brukt mine kreative sider.

Hvorfor skal folk stemme på meg? Fordi dette er bloggen med de beste oppskriftene til hverdag og til fest! Som matblogger får du ikke mange sjanser. Grunnen til at mange besøker bloggen er at de har tillit til meg samt at jeg har hjulpet dem med å lage gode måltider, og det gjør at de kommer stadig tilbake. Samtidig har jeg de gode oppskriftene og de fristende bildene som gjør at folk tørr å prøve og ofte lykkes.

Bli med på kjøkkenet til Trine Sandberg:

Signaturretten: Trikset som gir saftige kanelboller

Juryens kriterier til «Årets matblogger»

Hvem er årets matblogger? En kandidat til prisen Årets Matblogger skal i løpet av siste år, gjennom sin matblogg ha vært til inspirasjon for sine bloggfølgere. Kandidaten skal i sine blogginnlegg sørge for informative, innovative og inspirerende artikler, oppskrifter og foto. Blogginnleggene skal gjennom positiv vinkling sette fokus på god og ærlig mat i en sannferdig sammenheng, gjerne på flere plattformer. Godt språk og kvalitet på foto skal vektlegges.

Til og med 10. oktober klokken 12 kan leserne stemme frem årets matblogger.

Publisert: 01.09.2014 kl. 07:46
Oppdatert: 10.10.2014 kl. 13:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?