Helstekt kylling på tre måter
Det er slett ikke så vanskelig å steke en hel kylling, som du kanskje skulle tro. I hvert fall ikke hvis du først gir den et realt trøkk, og så flater den helt ut, før du steker den.
Kylling er verdens mest spiste kjøttslag og er like populært til hverdags som til fest - som til festlige hverdager. Veldig mange velger å bare bruke kyllingfileten, som er rask og enkel å tilberede, men du får mer smak og glede for pengene hvis du tar med deg hele fuglen. Selv foretrekker jeg å bruke store og saftige kyllinger som har levd et godt liv. Og når utgangspunktet er godt er det heller ikke nødvendig med veldig avanserte oppskrifter, men et par små utfordringer kan det være hvis du er helt ukjent med hel fugl. Uansett oppskrift bør du skylle hele kyllingen godt under rennende kaldt vann, pass på at du skyller den godt innvendig, la vannet renne gjennom fra «topp til tå». Klapp den nydusjede fuglen tørr med kjøkkenpapir og dere er begge klare for videre tilberedning.
En favoritt jeg har hatt i mange år er den hvor jeg fyller hjemmelaget urtesmør inn mellom skinnet og brystet på kyllingen. Det magre brystet får dermed god smøring under stekingen og resultatet blir saftig og kjempegodt.
Hvitløkskylling er en kyllingklassiker som er vel verdt å prøve. Du må absolutt ikke la deg skremme, selv om jeg godt kan forstå at 40 hvitløksfedd høres ut som 35 for mye. Men det du vil oppleve er at hvitløken skifter fullstendig karakter og blir både mild og sødmefull med en nøtteaktig smak.
Den utflatende varianten har jeg rett og slett gitt en real trøkk etter først å ha klippet bort hele ryggraden. Dette er for øvrig en glimrende måte å tilberede kylling på utegrillen, -tren litt inne nå så er du klar når sesongen starter. Den røde sausen kan du justere styrkegraden på etter valg av chilisaus og mengde.