TGI Friday's setter plantebasert burger på menyen

12. april 2019Aktuelt
VEGANSK: Nei, dette er ikke kjøtt - men en plantebasert burger laget av blant annet erteprotein. Resten av burgeren er for øvrig også vegansk - inkludert en spesiell type cheddar, «veganaise» og salsa. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
VEGANSK: Nei, dette er ikke kjøtt - men en plantebasert burger laget av blant annet erteprotein. Resten av burgeren er for øvrig også vegansk - inkludert en spesiell type cheddar, «veganaise» og salsa. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Burgeren, som både skal se ut som og smake som kjøtt, skal selges i alle kjedens restauranter. Og flere følger etter.

Tidligere denne måneden skrev vi om burgerkjeden Burger King, og hvordan de vurderer å lansere en kjøttfri burger på alle sine amerikanske restauranter.

Nå hiver restaurantkjeden TGI Friday's seg på bølgen, og lanserer en kjøttfri «kjøttburger» i alle sine fem norske restauranter i henholdsvis Oslo, Trondheim, Jessheim og Bergen. I mai følger kjedens fire svenske restauranter etter. Dette er litt over et år etter at den amerikanske delen av kjeden gjorde det samme.

– Vi skal fortsatt ha de kjøttbaserte bestselgerne våre på menyen, men vi vil ha smakfulle og litt mer bærekraftige alternativ også, sier Kenneth Tjønndal Pettersen, som er konserndirektør for kommunikasjon og bærekraft i UMOE Restaurants.

– Vi er kjent for å selge hamburgere, og vi skal ligge i front på dette området, og derfor er det viktig at vi utvider menyen med å også tilby litt sunnere og mer bærekraftige kvalitetsalternativer på menyen.

Rødfarge av rødbeter

Burgeren lages av selskapet Beyond Meat, som blant annet superstjernen Leonardo Dicaprio investerte i i 2017, ifølge Fortune.

Den består av blant annet erteprotein, rapsolje og kokosolje, mens den karakteristiske rødfargen på «kjøttet» kommer fra rødbetjuiceekstrakt. Både smaken, teksturen og utseendet minner overraskende mye om en tradisjonell burger.

– Hvis du kun henvender deg til den veganske målgruppen, kan det bli litt mindre interessant for mange. Denne er mer for de som elsker kjøtt, men som har lyst til å ta mer bærekraftige valg og redusere kjøttkonsumet til en folkelig pris, sier Pettersen.

På spørsmål om den er sunn, sier Pettersen at den er sunnere enn en konvensjonell burger, og at den inneholder mer proteiner enn en tradisjonell burger med animalske proteiner.

Skal selges på en titalls steder

Beyond Burger-burgeren selges allerede en rekke steder i Norge - deriblant på burgersjappa Munchies' utsalg i Oslo, som høstet lovord da Dagbladet testet deres versjon av burgeren.

I slutten av april vil burgeren også selges på mellom 50 og 60 restauranter i Norge, som Lorry og DS Louise i Oslo, Inside i Bergen og Stavanger, Bjerck i Bergen, og Cowsea i Trondheim, ifølge Key Account Manager Aleksander Nygaard i importselskapet BM-Foods, som er en av aktørene som importerer Beyond Burger.

Han forteller at det var et løp som måtte gås opp da de skulle starte med importen. I tillegg til at det er en annen type vegetarburger enn restaurantene kanskje vanligvis var vant til, var kiloprisen også høyere og nærmere kjøtt enn tradisjonelle vegetarburgere.

– Det er tross alt ti år med forskning som skal nedbetales i USA, sier Nygaard.

– Men etter at det gikk over all forventning hos Munchies, fikk vi opp varetilgangen fra Beyond Burger, og nå er salgskurven økende, sier Nygaard.

Kjøttalternativer

En annen plantebasert burger på markedet er Impossible Burger, som da blant annet Burger King USA skal prøve å selge.

Dette selskapet ble lansert i 2011, og lanserte sin første variant av en kjøttfri burger i 2016. I dag selges den blant annet hos fast food-kjeden White Castle i USA for en begrenset tidsperiode.

I Bath forskes det også på slaktefritt bacon. Her prøver forskere å «dyrke frem» bacon ved hjelp av stamceller hentet ut gjennom en biopsi.

Publisert: 12.04.2019 kl. 15:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?