Spis godt og billig som student
Prisene blir høyere, og studentene er fortsatt fattige. Men vi trenger ikke å leve på en streng diett av vann og brød av den grunn!
Snart er hverdagen tilbake for fullt, og det betyr at studentøkonomien igjen strammer sitt klamme grep om oss studenter, det gjelder også undertegnede journalist. Det er ikke en hemmelighet at lommebøkene våre er særdeles tomme om dagen.
Vi rakk ikke engang å puste ut etter de høye strømprisene, før både leie- og matprisene også skjøt i været. Men man skal ikke måtte spise instant-nudler til hvert måltid av den grunn.
Derfor har vi hentet frem tips fra noen aktuelle studenter som klarer å spise både godt og variert på et stramt budsjett. Og en tidligere student som i hvert fall klarer å spise godt.
Det er lett å la seg lure av tilsynelatende lave priser. To ting som koster det samme, kan i realiteten ha helt ulike priser, dersom man ser nærmere på kiloprisen.
Et eksempel på hvor store forskjellene faktisk er, er disse to tomatpakkene:
Begge tomatpakkene koster 31,90 kr. Men ser man på kiloprisen, så ser man at cherrytomatene til venstre koster 126,70 kr per kilo og perletomatene til høyre koster 182,29 kr per kilo. Det er en ganske vesentlig forskjell.
Her kommer et annet viktig tips inn i bildet:
– Kjøp tørkede bønner, linser og kikerter! Det er mye billigere enn de bløtlagte typene, sier Kristoffer Kaayne Kaalsaas, bedre kjent som @Kaaynelagermat på Instagram.
Og, greit. Han er ikke student lenger, men:
– Jeg var det lenge!
Og han har helt rett, det er mye billigere. De hermetiserte kikertene på bildet under blir solgt for 19,90 kr, mens kiloposen med tørkede kikerter blir solgt for 36,90 kr.
Og selv om de hermetiserte kikertene kan virke billigere, så er det flere ting som er viktig å legge merke til her:
For det første, så veier de hermetiserte kikertene bare 480 gram når laken er helt av. Det gjør at kiloprisen i realiteten blir på litt over 40 kr. I tillegg veier de bløtlagte kikertene naturligvis mer enn de tørkede kikertene. Hadde man bløtlagt hele posen med tørkede kikerter, hadde man endt opp med mye mer enn et kilo.
Ergo: Du får nesten alltid mer for pengene dersom du kjøper tørket fremfor hermetisert.
– Det som er med de tørkede kikertene er at de må bløtlegges en stund før man lager mat med dem. Men det er som jeg sa i saken om nyretapp: «Det er litt mer arbeid, men man får mye mer for pengene», sier Kaalsaas.
Tørkede belgvekster er ikke like enkelt å finne i dagligvarebutikken, men tar man turen til en frukt og grønt-butikk, så bugner det av tørkede bønner, linser og kikerter.
Et annet tips som de fleste trolig har koll på fra før, er å virkelig ransake lavprisdisken, for der kan det være mye gull. Ikke bare er man med på å bekjempe matsvinn, man tar også vare på ens egen tomme lommebok.
– Jeg er veldig glad i salmalaks, men man har jo ikke råd til å kjøpe det som student! Eller, jeg har i hvert fall ikke det. Men får man kjøpt det til halv pris, så er det jo mye rimeligere, sier sykepleierstudent Emilie Bronner (19).
Hun er opptatt av å spise sunt, godt og billig. Da har både lavprisdisken og ulike tilbudsapper blitt redningen.
– Jeg har alle appene man kan ha! Mattilbud, Æ, Trumf, Kiwi Pluss og Too good to go, sier hun.
Hun har virkelig fått greie på hvilke matvarer som er verdt å kjøpe. Disse tipsene har hun delt på TikTok-kontoen sin.
Når det gjelder lavprisdiskene er det lurt å være tidlig ute, slik at man får det beste utvalget. Sykepleierstudenten forteller at lavprisdisken alltid er det første stoppet på butikken. Plutselig får man kjøpt hele middagen der, og det til en mye rimeligere pris enn om man hadde kjøpt maten rett fra hyllen.
Husk også at mye av det man kjøper fra lavprisdisken kan fryses ned, noe som forlenger holdbarheten.
«Too good to go» er jo også på mange måter lavprisdisken i app-format. Her kan du bestille mat fra restauranter, kaféer, hoteller og butikker, som oftest ligger prisen på mellom 30–60 kr. Trenger man pålegg kan butikken være lur å velge, men ønsker man brød og bakverk, så er kaféene sikre vinnere.
Kaalsaas kan fortelle at han er flinkere til å leve økonomisk når det kommer til mat i dag, enn da han faktisk var student.
– Det jeg har lært meg er at så lenge du ikke spiser ultraprosessert ferdigmat hele tiden, og lager mer mat fra bunnen av, så blir det billigere! Da kan man også kjøpe varer i store mengder, og så har man alltid noe å spise.
Noe av det han alltid har i fryseren, er derfor en enorm pose med kyllinglår.
– Man kan gjøre så mye med det, og det er så billig. Jeg elsker å lage taco, fried rice og fried chicken med kyllinglår. Det trenger ikke å være dyrt bare fordi man skal kose seg.
Dette utelukker naturligvis alle som ikke spiser kjøtt. Men slapp av, han har noen tips til alle veggiser også!
– Bønner! Man kan lage en veldig god taco med bønner. Jeg kjøper også ofte hele tomater på boks og lager en utrolig god tomatsaus. Har man bønner og litt krydder oppi den, så kan man lage en veldig god chili sin carne.
Student Emilie Klokkerud (22) har funnet en måte å bruke svært lite penger på mat, uten å hverken ukeplanlegge eller sammenligne priser.
Hun tar nemlig storhandelen på butikker som Havaristen og Holdbart.
Ikke hørt om dem? Det hadde ikke jeg heller.
Havaristen ligger i Ytre Enebakk utenfor Oslo, men har også nettbutikk. Her selges alt fra mat, til sminke, til utstyr til hjemmet – og prisene er svært reduserte.
Varene de selger er nemlig «havarerte», noe som betyr at de ikke kan selges i vanlige butikker. Det kan enten skyldes at deler av varepartiet er blitt skadet, eller at utløpsdatoen for partiet er for nærme.
– Det var et år jeg skulle lage påskeegg til sånn 20 stykker, og da bestilte jeg alt fra Havaristen. Jeg fikk tak i store melkesjokoladeplater til fem kroner!, forteller Klokkerud.
Men da studenten tipset om butikken på TikTok-kontoen hennes, mottok hun flere kommentarer fra folk som ikke ville at hun skulle dele «hemmeligheten» videre.
– Det er nok en litt skjult perle! Men det er et så sykt bra sted som jeg tenker at folk burde få høre om, sier hun.
– Man kan virkelig gjøre helt «insane» kupp der. Men hva de har inne kommer helt an på hva som har blitt havarert, så jeg følger veldig nøye med på Facebook-siden deres, hvor de informerer om hva de har inne, fortsetter hun og ler.
Holdbart har tre butikker på Østlandet, og konseptet minner om Havaristen. Noe av det som selges er varer som enten nærmer seg eller har passert «best før»-datoen, varer som er utgått av sortimentet, eller som er overprodusert. Også Holdbart har et veldig bredt utvalg av varer.
Et annet pluss: Handler du fra butikker som de nevnt over, så bidrar du aktivt til å redusere matsvinn!
Hvor man handler mat har åpenbart mye å si, men har du ikke tid eller tålmodighet til å reise til Havaristen eller Holdbart, så er det fullt mulig å spare bare ved å gå i de riktige butikkene i egen by.
Frukt- og grøntbutikker er kjent for å selge et bredere utvalg av billig og eksotisk frukt og grønt enn dagligvarebutikkene.
– Jeg pleier å dra på Sagene Torg eller på Grønland Frukt og Grønt. Der er det så populært, så grønnsakene de får inn er alltid ferske fordi alt blir tatt med en gang. Det er som regel billigere enn på dagligvarebutikkene, sier Kaalsaas.
En kilo bananer
Rema 1000: 19,90 kr
Torggata Frukt og Grønt: 18 kr
En kilo tomater
Rema 1000: 24 kr
Torggata Frukt og Grønt: 26 kr
En kilo poteter
Rema 1000: 24,90 kr
Torggata Frukt og Grønt: 20 kr
En kilo sitroner
Rema 1000: 32,90 kr
Torggata Frukt og Grønt: 32 kr
En agurk
Rema 1000: 19,90 kr
Torggata Frukt og Grønt: 15 kr
En isbergsalat
Rema 1000: 14,90 kr
Torggata frukt og grønt: 20 kr
En stor avokado
Rema 1000: 21,90 kr
Torggata Frukt og Grønt: 20 kr
En liten avokado
Rema 1000: Ikke tilgjengelig
Torggata Frukt og Grønt: 5 kr
Husk at prisene vil variere fra hver frukt- og grønthandel.
Psst! Her har du oppskriften på noen digge og enkle retter: