Bocuse d’Or Europa 2020: Gull til Norges Christian André Pettersen

16. oktober 2020Aktuelt
GULLGUTTER: Team Norge tok gull i Tallinn.
GULLGUTTER: Team Norge tok gull i Tallinn.
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Norge, med Christian André Pettersen i spissen, tok førsteplass under EM i kokkekunst i Tallinn. Hakk i hæl kom Danmark og Sverige.

– Det føles helt fantastisk, sa den ferske Europamesteren fra scenen fredag ettermiddag.

Dermed går Pettersen (31) videre til det som ansees som verdensmesterskapet i kokkekunst, prestisjefylte Bocuse d’Or i Lyon.

– Dette føles godt. Nå er jeg tung og sliten, men glad. Jeg hadde et helt fantastisk team rundt meg i dag og holdt roen hele veien, sier en lettet Pettersen på telefonen til Godt etter konkurransen.

– Nå er det fullt fokus videre mot VM der intensjonen er gull, men time will show. Det er nå jobben må gjøres.

KONSENTRASJON: Pettersen under dagens kokkelering.
KONSENTRASJON: Pettersen under dagens kokkelering.
Foto: Lauri Laan

– Dette er helt topp!

16 av Europas beste kokker deltok under Bocuse d’Or Europa i Tallinn torsdag og fredag. For de ti beste går veien videre til VM, som etter planen finner sted i Lyon, Frankrike i juni 2021.

Team Norge, som består av Pettersen, commis Even Strandbråten Sørum og coach Gunnar Hvarnes, presenterte en meny proppet av norske råvarer, inspirert av høsten i Norge. Det imponerte altså dommerne i Tallinn.

TEAM NORGE: Fra venstre: Gunnar Hvarnes (coach), Christian André Pettersen, Even Strandbråten Sørum (commis), Tom Victor Gausdal (president Akademiet for Bocusekokker).
TEAM NORGE: Fra venstre: Gunnar Hvarnes (coach), Christian André Pettersen, Even Strandbråten Sørum (commis), Tom Victor Gausdal (president Akademiet for Bocusekokker).
Foto: Jonas Haarr Friestad

– Dette er helt topp! Vi visste at vi hevder oss i toppen og er veldig fornøyde. For oss var det viktigst å komme videre til det store målet som er Lyon, sier coach Gunnar Hvarnes til Godt, og legger til:

– Og så er det jo prestisje i å kunne slå svenskene og danskene.

Laget forteller at de tar en rolig feiring i kveld, før de skal opp klokken 03 i natt for å nå flyet hjem til Norge.

FULLT FOKUS: Christian André Pettersen under dagens konkurranse i Tallinn.
FULLT FOKUS: Christian André Pettersen under dagens konkurranse i Tallinn.
Foto: Lauri Laan

– Et løfte jeg ga pappa

Det er andre gang Christian André Pettersen fra Bodø, eller CAP som han er kjent som i kokkemiljøet, deltar i Bocuse d’Or. I 2019 tok han bronse i verdensmesterskapet. Nå er bare gull godt nok.

Etter at CAP i fjor høst ble kåret til Årets kokk og dermed ble Norges utsendte til det anerkjente mesterskapet, har han ligget i hardtrening.

Å stå på toppen av pallen i Bocuse d’Or har nemlig vært drømmen helt siden han var ni år og hjalp faren, som også var kokk, på kjøkkenet.

– Det var et løfte jeg ga til pappa før han døde – at jeg skulle vinne Bocuse. Nå har det kanskje gått mer fra å være en drøm til å bli en besettelse. Jeg har dette året på meg til å klare det, fortalte Pettersen til Godt i mars, mens han da var i gang med oppkjøring.

– Fullt fokus mot VM

Norge har tidligere vunnet fem gull, tre sølv og tre bronser i Bocuse d'Or VM, og har deltatt 17 ganger – hvorav 15 var verdensfinaler, ifølge Bocuse d'Or.

Bent Stiansen var den første nordmannen til å ta gull i Bocuse d’Or i 1993. Han er imponert over Pettersen og Team Norge sin innsats i dag.

– Det skader ikke å vinne EM to ganger, det er det ingen andre som har gjort. Dette var både spennende og hyggelig, men det er jo bare første etappe. Nå er det fullt fokus mot VM, sier Stiansen.

PRESISJON: Commis Even Strandbråten Sørum i aksjon i Tallinn.
PRESISJON: Commis Even Strandbråten Sørum i aksjon i Tallinn.

– Stålkontroll

Norge var siste fat ut da hovedretten skulle bedømmes. De norske kommentatorene, Jimmy Øien og Harald Osa, som fulgte konkurransen via livestream fra den estiske hovedstaden, var over seg av begeistring da nordmennene dukket opp på skjermen.

– Helt stålkontroll, sier Osa før han fortsetter:

– Dette er pent, knallfint. Det ser elegant og flott ut, sier han og berømmer Pettersens ro.

Skandinavisk dominans

To ganger har årets konkurranse blitt utsatt på grunn av covid-19. Når Bocuse d’Or Europa nå endelig gikk av staben, var det som eneste store kokkekonkurranse i år.

Skandinavia dominerte årets Bocuse d’Or Europa, som i kokkeverdenen, en bransje som er hardt rammet av coronaviruset, vil bli husket som spesiell.

Slik ble resultatet, fra første til tiendeplass:

  1. Norge
  2. Danmark
  3. Sverige
  4. Island
  5. Finland
  6. Frankrike
  7. Estland
  8. Sveits
  9. Ungarn
  10. Italia

Dette ble servert av Norge i Bocuse d’Or Europa:

Første servering – tallerkenrett

«Norsk høst»

Ålemalle fra Estland

Pannestekt i brunet smør med sitron og pepperrot

Aromatisert vinaigrette av epler fra Hardanger

FISK: I forkant får deltagerne oppgitt en råvare som skal være hovedingrediens i retten de lager. Ferskvannsfisken ålemalle var hovedråvaren til tallerkenretten.
FISK: I forkant får deltagerne oppgitt en råvare som skal være hovedingrediens i retten de lager. Ferskvannsfisken ålemalle var hovedråvaren til tallerkenretten.
Foto: Tom Haga

Sesongens grønnsaker

Syltede småløk

Ristede kantareller

Norsk skogsopp

Myke mandelpotet-puter fra Sve Gård

Urter og blomster fra Kryddergården på Jæren

Sprø potetchips

Saus

Krepsesaus «Norvegienne»

SAUS: Krepsesaus «Norvegienne».
SAUS: Krepsesaus «Norvegienne».
Foto: Tom Haga

Andre servering – fatrett

«Trilogi av Vaktel»

Lettrøykt vaktel glasert med norske plommer og krydder

Potetravioli med vaktelrester

Vaktellår fylt med lever og hjerte

Vinaigrette med urter og spirer

VAKTEL: Lettrøykt vaktel (fugl) glasert med norske plommer og krydder. Vaktel var årets hovedråvare.
VAKTEL: Lettrøykt vaktel (fugl) glasert med norske plommer og krydder. Vaktel var årets hovedråvare.
Foto: Tom Haga

Honning-glasert selleriterte

Trøffeltang fra Lofoten og vakteleggkrem

Veganske garnityrer

«Løkpute» med rødbeter fra Hasle Gård

Karamellisert løk

Grillet palmekål fra Utstein med estragon og purreløkstokk fra Sigurd Slettebø

Saus

Vaktelsaus

Foto: Tom Haga

Dette er Bocuse d'Or:

  • Vinneren av «Årets Kokk» representerer Norge i Bocuse d’Or Europe.
  • Årets norske kandidat er Christian André Pettersen.
  • De 10 best plasserte kokkene blir direkte kvalifisert til verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d’Or, en individuell kokkekonkurranse som avholdes i Lyon i Frankrike annethvert år.
  • Konkurransen er oppkalt etter Paul Bocuse, en fransk mesterkokk som arrangerte konkurransen for første gang i 1987.
  • Omtales som det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, og er den mest prestisjefylte kokkekonkurransen i verden.
  • I finalen konkurrerer 24 deltagere, som først har måttet kvalifisere seg gjennom nasjonale uttak, og deretter gått videre fra mesterskapene i sin verdensdel.
  • Tidligere norske vinnere er Bent Stiansen, Terje Ness, Charles Tjessem, Geir Skeie og Ørjan Johannessen.

Kilde: Bocuse d'Or Norge

Publisert: 16.10.2020 kl. 16:47
Oppdatert: 20.10.2020 kl. 16:30


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?