Bocuse d’Or Europa 2020: Gull til Norges Christian André Pettersen
Norge, med Christian André Pettersen i spissen, tok førsteplass under EM i kokkekunst i Tallinn. Hakk i hæl kom Danmark og Sverige.
– Det føles helt fantastisk, sa den ferske Europamesteren fra scenen fredag ettermiddag.
Dermed går Pettersen (31) videre til det som ansees som verdensmesterskapet i kokkekunst, prestisjefylte Bocuse d’Or i Lyon.
– Dette føles godt. Nå er jeg tung og sliten, men glad. Jeg hadde et helt fantastisk team rundt meg i dag og holdt roen hele veien, sier en lettet Pettersen på telefonen til Godt etter konkurransen.
– Nå er det fullt fokus videre mot VM der intensjonen er gull, men time will show. Det er nå jobben må gjøres.
– Dette er helt topp!
16 av Europas beste kokker deltok under Bocuse d’Or Europa i Tallinn torsdag og fredag. For de ti beste går veien videre til VM, som etter planen finner sted i Lyon, Frankrike i juni 2021.
Team Norge, som består av Pettersen, commis Even Strandbråten Sørum og coach Gunnar Hvarnes, presenterte en meny proppet av norske råvarer, inspirert av høsten i Norge. Det imponerte altså dommerne i Tallinn.
– Dette er helt topp! Vi visste at vi hevder oss i toppen og er veldig fornøyde. For oss var det viktigst å komme videre til det store målet som er Lyon, sier coach Gunnar Hvarnes til Godt, og legger til:
– Og så er det jo prestisje i å kunne slå svenskene og danskene.
Laget forteller at de tar en rolig feiring i kveld, før de skal opp klokken 03 i natt for å nå flyet hjem til Norge.
– Et løfte jeg ga pappa
Det er andre gang Christian André Pettersen fra Bodø, eller CAP som han er kjent som i kokkemiljøet, deltar i Bocuse d’Or. I 2019 tok han bronse i verdensmesterskapet. Nå er bare gull godt nok.
Etter at CAP i fjor høst ble kåret til Årets kokk og dermed ble Norges utsendte til det anerkjente mesterskapet, har han ligget i hardtrening.
Å stå på toppen av pallen i Bocuse d’Or har nemlig vært drømmen helt siden han var ni år og hjalp faren, som også var kokk, på kjøkkenet.
– Det var et løfte jeg ga til pappa før han døde – at jeg skulle vinne Bocuse. Nå har det kanskje gått mer fra å være en drøm til å bli en besettelse. Jeg har dette året på meg til å klare det, fortalte Pettersen til Godt i mars, mens han da var i gang med oppkjøring.
– Fullt fokus mot VM
Norge har tidligere vunnet fem gull, tre sølv og tre bronser i Bocuse d'Or VM, og har deltatt 17 ganger – hvorav 15 var verdensfinaler, ifølge Bocuse d'Or.
Bent Stiansen var den første nordmannen til å ta gull i Bocuse d’Or i 1993. Han er imponert over Pettersen og Team Norge sin innsats i dag.
– Det skader ikke å vinne EM to ganger, det er det ingen andre som har gjort. Dette var både spennende og hyggelig, men det er jo bare første etappe. Nå er det fullt fokus mot VM, sier Stiansen.
– Stålkontroll
Norge var siste fat ut da hovedretten skulle bedømmes. De norske kommentatorene, Jimmy Øien og Harald Osa, som fulgte konkurransen via livestream fra den estiske hovedstaden, var over seg av begeistring da nordmennene dukket opp på skjermen.
– Helt stålkontroll, sier Osa før han fortsetter:
– Dette er pent, knallfint. Det ser elegant og flott ut, sier han og berømmer Pettersens ro.
Skandinavisk dominans
To ganger har årets konkurranse blitt utsatt på grunn av covid-19. Når Bocuse d’Or Europa nå endelig gikk av staben, var det som eneste store kokkekonkurranse i år.
Skandinavia dominerte årets Bocuse d’Or Europa, som i kokkeverdenen, en bransje som er hardt rammet av coronaviruset, vil bli husket som spesiell.
Slik ble resultatet, fra første til tiendeplass:
- Norge
- Danmark
- Sverige
- Island
- Finland
- Frankrike
- Estland
- Sveits
- Ungarn
- Italia
Dette ble servert av Norge i Bocuse d’Or Europa:
Første servering – tallerkenrett
«Norsk høst»
Ålemalle fra Estland
Pannestekt i brunet smør med sitron og pepperrot
Aromatisert vinaigrette av epler fra Hardanger
Sesongens grønnsaker
Syltede småløk
Ristede kantareller
Norsk skogsopp
Myke mandelpotet-puter fra Sve Gård
Urter og blomster fra Kryddergården på Jæren
Sprø potetchips
Saus
Krepsesaus «Norvegienne»
Andre servering – fatrett
«Trilogi av Vaktel»
Lettrøykt vaktel glasert med norske plommer og krydder
Potetravioli med vaktelrester
Vaktellår fylt med lever og hjerte
Vinaigrette med urter og spirer
Honning-glasert selleriterte
Trøffeltang fra Lofoten og vakteleggkrem
Veganske garnityrer
«Løkpute» med rødbeter fra Hasle Gård
Karamellisert løk
Grillet palmekål fra Utstein med estragon og purreløkstokk fra Sigurd Slettebø
Saus
Vaktelsaus
Dette er Bocuse d'Or:
- Vinneren av «Årets Kokk» representerer Norge i Bocuse d’Or Europe.
- Årets norske kandidat er Christian André Pettersen.
- De 10 best plasserte kokkene blir direkte kvalifisert til verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d’Or, en individuell kokkekonkurranse som avholdes i Lyon i Frankrike annethvert år.
- Konkurransen er oppkalt etter Paul Bocuse, en fransk mesterkokk som arrangerte konkurransen for første gang i 1987.
- Omtales som det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, og er den mest prestisjefylte kokkekonkurransen i verden.
- I finalen konkurrerer 24 deltagere, som først har måttet kvalifisere seg gjennom nasjonale uttak, og deretter gått videre fra mesterskapene i sin verdensdel.
- Tidligere norske vinnere er Bent Stiansen, Terje Ness, Charles Tjessem, Geir Skeie og Ørjan Johannessen.
Kilde: Bocuse d'Or Norge
Publisert: 16.10.2020 kl. 16:47
Oppdatert: 20.10.2020 kl. 16:30
Lag deg en gratis konto