Årets kokk 2021: Runa (23) mot gutta
Runa Kvendseth (23) fra Oslo er en av fem kandidater som kan bli Årets kokk 2021. Hun er både yngst, og den første kvinnelige kandidaten på åtte år.
Det er bare noen minutter siden 23 år gamle Runa Kvendseth har fått beskjed om at hun er kvalifisert til å delta i Årets kokk 2021, da Godt ringer henne mandag ettermiddag.
– Hvordan føles det?
– Veldig bra! Det er utrolig gøy at jeg får denne muligheten. Jeg har hatt lyst til dette lenge. Jeg har jobbet målrettet og bygget opp konkurranseerfaring, forteller Kvendseth med glede i stemmen.
Til daglig jobber 23-åringen som kokk på Re-Naa i Stavanger, landets eneste restaurant med to ettertraktede stjerner i Michelinguiden. De neste månedene skal hun forberede seg på konkurransen som står 19. oktober.
Sjefen hennes, Svein Erik Renaa, styreleder i det norske Bocuse-akademiet, omtaler konkurransen som et av verdens tøffeste uttak til Bocuse d’Or.
Vinneren av Årets kokk blir Norges kandidat i Bocuse d’Or Europa 2022, og verdensfinalen i Lyon i 2023 – en av verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranser.
Norge har tidligere hevdet seg godt i konkurransen, og tok sist gang gull i Europa-konkurransen i 2020 og bronse i verdensfinalen i 2019.
– Jeg er veldig motivert og har jobbet mot dette lenge. Det har vært et mål, sier Kvendseth og forteller at hun er lettet over å ha kvalifisert seg.
– Vil lære
Kvendseth er ikke ukjent med matkonkurranser. Hun har vært med både i NM i kokkekunst, deltatt på landslaget, og var Håvard Werklands commis (kokke-assistent) i Årets kokk 2019.
Annet enn å bygge konkurranseerfaring, har flytting til Stavanger for å jobbe for Renaa, vært et viktig ledd i Kvendseths forberedning. Hun omtaler Renaa som en god mentor med mye kunnskap å lære bort.
– Jeg har en støttende og motiverende arbeidsgiver som satser på meg og nå gir meg fri fra jobb, slik at jeg hundre prosent kan fokusere på konkurransen i månedene fremover, sier Kvendseth.
Selv om kokkespiren er glad for å få innpass i Årets kokk, er hun klar på at hun i første omgang går for lærdom, og ikke nødvendigvis seier.
– Det er første gang jeg deltar, og jeg vil lære og plukke opp kunnskap, sier Kvendseth og roser konkurrentene sine som hun omtaler som «utrolig dyktige».
Kandidatene er:
- Filip August Bendi (32), kreativ utvikler ved Hotel Bristol i Oslo
- Aleksander Løkkeberg Vartdal (25), kjøkkensjef ved Happolati i Oslo
- Håkon Solbakk (29), kjøkkensjef ved Speilsalen i Trondheim
- Marius Dragsten Kjelsrud (27), kjøkkensjef ved Spiseriet i Stavanger
- Runa Kvendseth (23), kokk ved Re-Naa i Stavanger
– Ikke fordi jeg er dame
Av de som har kokk som yrke i Norge, er nesten halvparten kvinner, ifølge Statistisk sentralbyrå. Likevel er kvinnene underrepresenterte både i konkurranser, og Michelin-guiden. Slik er det også på verdensbasis.
– De siste årene har Stiftelsen Norsk Gastronomi jobbet litt ekstra med rekruttering av kvinnelige konkurransekokker og unge kokketalenter, og derfor er det ekstra gledelig å se at det denne gangen både er en kvinnelig kandidat og at den første vinneren av Årets unge kokk er med blant finalistene, sier Arne Sørvig i en pressemelding.
Han er daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, som arrangerer Årets kokk.
På spørsmål om hva hun tenker om at hun er første kvinne som kvalifiserer seg siden 2013, er Kvendseth klar i sin tale:
– Jeg er valgt ut på grunn av søknaden min, og ikke fordi jeg er dame. Jeg har hatt fokus på å bli med ved å lage best mulig mat.
– Hvorfor tror du kvinner ofte er underrepresenterte i slike konkurranser?
– Det tar tid å bygge seg opp erfaringene for å hevde seg. Den optimale konkurransealder er slutten av 20 og starten av 30-årene. Tradisjonelt har kanskje noen kvinner hatt andre prioriteter i den alderen med familie og lignende? Det er et hardt løp å stå i og krever mye.
Det er første gang 23-åringen forsøkte å kvalifisere seg til Årets kokk, og hun er allerede klar på at hun vil prøve igjen. Helt til den dagen hun kanskje står på pallen i Bocuse d’Or.
– Jeg har alltid hatt lyst til å konkurrere. Jeg elsker å ha prosjekter ved siden av jobb. Konkurranser er en god plattform for å lære, og å se andre vinkler av, og forskjellig type, matlaging.
– Spennende kandidater
Kandidatene som skal delta i Årets kokk, er valgt ut av Bocuse-akademiet, som består av 11 av Norges tidligere deltagere i Bocuse d’Or.
De fem unge kandidatene, er vurdert på bakgrunn av en oppgave hvor de ble bedt om å presentere tre personlige oppskrifter. Hovedrett bestående av storvilt og vinterlagret kål, en smårett med sild og potet og en med skrei, lever, rogn og tang.
– Dette er veldig spennende kandidater som har de beste forutsetningene til å vinne Årets kokk og oppnå pallplassering i Lyon. Innsendelsesoppgavene deres viste både faglig dyktighet, originalitet og kreativitet, og kandidatene har interessante tanker om utviklingen av kokkefaget, sier faglig leder for Bocuse-akademiet, Tom Victor Gausdal i en pressemelding.
Alle kandidatene har variert konkurranseerfaring. Bendi og Dragsten Kjelsrud har begge deltatt i Årets kokk tidligere. Løkkeberg Vartdal vant Årets unge kokk i 2019, og Kvendseth var commis i Årets kokk 2019, samme år som Solbakk var coach for Øyvind Bøe Dalelv.
Publisert: 15.03.2021 kl. 15:10
Oppdatert: 09.05.2021 kl. 20:51
Lag deg en gratis konto