Noma åpner burgerrestaurant

20. november 2020Aktuelt
FÅR NYTT LIV: Dette er vegetarburgeren med quinoa som var på menyen i sommer på Noma. Nå blir den tatt med videre til den nye restauranten Popl.
FÅR NYTT LIV: Dette er vegetarburgeren med quinoa som var på menyen i sommer på Noma. Nå blir den tatt med videre til den nye restauranten Popl.
Foto: Ditte Issager/Noma

Den populære burgeren er kommet for å bli.

Etter nedstengingen tidligere i år åpnet verdenskjente Noma i København gradvis i mai, men i ny drakt. Den nordiske stjernematen var midlertidig byttet ut med to typer burgere på menyen. I stedet for reservasjoner var det kun mulig med drop-in og servering i vinbaren utendørs.

Restauranten ble ikke mindre populær av den grunn. Det var lange køer og burgerne ble utsolgt stort sett hver dag. Etter fem uker med pop-up gikk Noma tilbake til vanlig drift.

Nå vender Noma-burgerne tilbake som et fast innslag når teamet åpner Popl i begynnelsen av desember. Den nye burger-restauranten skal ta over lokalene til 108 i Strandgade.

Den tidligere søsterrestauranten 108 måtte stenge dørene etter sommeren som følge av coronapandemien og markant besøksfall av turister i København.

– Vi har måtte ta mange avgjørelser de siste tre månedene, det har gått så fort, at det nærmest er snakk om magefølelse, sier Noma-sjef René Redzepi til Berlingske.

Det har vært flere diskusjoner om hva de skal fylle lokalene til 108 med. Redzepi forteller til den danske avisen at de først spurte en av deres kollegaer om vedkommende ville overta 108, men at ingen tør å binde seg til noe nytt i disse tider. Deretter kom ideen om å lage en burgerbar etter vårens suksess.

– Jeg har laget mat i 28 år, men kun på gourmetnivå, så det var første gang vi lagde noe som alle gjerne vil ha. Burger har jo virkelig en utlignende faktor når det kommer til mat. Enten du sitter i din store villa i Vedbæk eller på en liten hybel, så spiser du mest sannsynlig en burger innimellom, sier Redzepi.

Vegetarburgeren laget på blant annet quinoa og tempeh (fermentert soya som ligner på tofu, journ.anm.) fra vårens pop-up forblir uendret når Popl åpner dørene. Mens kjøttburgeren har Noma-teamet jobbet videre på.

For Redzepi er det viktig at Noma-genet også gjenspeiler seg i den nye burgerrestauranten, som i første omgang vil ha plass til 60 gjester. Det blir soussjefen på Noma som trer inn i rollen som burgerkjøkkensjef. De har også ansatt en ekstra person i fermenteringslaboratoriet, der vegetarburgeren blir laget, for å følge med på burgerproduksjonen.

Noma-sjefen forteller til Berlingske at han kontaktet utviklingssjefen av den amerikanske burgerkjeden Shake Shack for å høre hva som er den beste pannen å steke burgere på.

Burger-ringeklokke

Også her til lands har vi fått en svært ettertraktet burger i coronatiden.

Maaemos søsterrestaurant The Vandelay åpnet dørene i starten av september, og fikk på rekordrask tid både anmeldere og lokalbefolkning til å juble (eller poste på Instagram) i ekstase.

«Den beste burgeren jeg har smakt i Oslo», skrev vår restaurantanmelder.

Da den nye nedstengningen kom for snart to uker siden, valgte restauranten å fortatt ha dørene åpne for gjester.

For dem som ikke ønsker å gå inn i restauranten, men fortsatt er burger-sugne, er det satt opp en egen dørklokke utenfor restauranten. Der kan du nå ringe på, og bestille burgere til å ta med hjem.

Publisert: 20.11.2020 kl. 12:42
Oppdatert: 23.11.2020 kl. 10:53


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?