Smågodt-komboen som trender nå
Denne spesielle smågodt-kombinasjonen feier som en farsott over sosiale medier. Vi har snakket med selveste «moder’n» bak blandingen.
Du har kanskje forsøkt det hjemme i sofaen: Å stappe inn to smågodtbiter i munnen samtidig for å oppnå en helt ny og kanskje enda bedre smak? Ofte med heller lunken suksess?
Kombinasjonen søte krokodiller blandet med Hockeypulver har feid som en farsott over Facebookgruppen «Mat-guilty pleasures», og trenden har nå også begynt å spre seg i andre sosiale medier.
Artikkelen fortsetter under bildet.
«En føkkings legende»
Kvinnen som startet det hele krediteres av en av gruppens medlemmer som «en føkkings legende som (ut fra hva jeg kan se i arkivet) er selve Moderen bak blandingen, Anette Løkstad.»
I originalposten sin i Facebook-gruppen skrev Løkstad allerede i 2014:
«Når det nå straks er på tide å ta helga, vil jeg gjerne dele min gp (guilty pleasure red. anm.) innen godteri. Ta en pose krokodiller og hell i ei skål, ta deretter å skrell lokket av en klassisk boks med hockeypulver. Hell over kroksa og dytt innpå. Njudelig!»
Den gangen fikk hun bare 15 tomler opp, mens de nye innleggene som handler om denne kombinasjonen nærmer seg 100 kommentarer hver.
Smågodt-kombinasjonen faller i smak blant VG-journalistene
– Vi var bare en liten gruppe den gangen, ler godis-opphavskvinnen.
– Men det er morsomt å se hvordan kombinasjonen har spredd seg nå. Jeg så det ble skrevet om og tenkte, har ikke jeg skrevet om det før? Og det hadde jeg jo, sier Løkstad.
Og det sprer seg også utenfor Facebook.
– Faktisk snakket jeg med en venninne som ikke er medlem av facebookgruppen og sa Godt ville ringe meg og snakke om blandingen. Og da kunne hun fortelle at en kompis hadde sendt henne en snapchatmelding i går hvor han spiste nettopp denne kombinasjonen, forteller Anette Løkstad.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Lakrisfamilie
– Hvordan i alle dager kom du på denne kombinasjonen?
– Jeg kommer fra en lakrisglad familie som elsker alle former for lakris. Broder’n og jeg har alltid forsøkt oss frem med ulike typer lakris og kombinasjoner.
Jeg drev egentlig med å mikse Hockeypulver inn i desserter med bringebær da jeg kom på å kombinere de to typene med smågodt, sier Løkstad.
Hun forteller at kjærligheten til denne kombinasjonen nok stammer fra barndommen da faren kun kjøpte tre typer smågodt til familien: Skolekritt, salte frosker og krokodiller.
– Har denne krokodille-kombinasjonen et navn?
– Hahaha. Det har jeg ikke reflektert noe over, men Hockey-Crocs ligger kanskje i dagen?
– Et viktig spørsmål er: Hvilke er de beste - oransje eller svarte krokodiller?
– Jeg må vel si at de svarte er en favoritt. Visste du forresten at de svarte smaker solbær? Jeg har alltid trodd at det var lakris og først nylig fant jeg ut at de faktisk har solbærsmak, sier Løkstad.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hockey-Crocs-triks
– Men når det gjelder blandingen med Hockeypulver, synes jeg de oransje passer best, for de føler jeg er litt mykere enn de svarte.
Og, legger hun til, dette er viktig: De beste krokodillene til denne blandingen er de fra Luttiposen, for de krokodillene som selges i løsvekt blir ofte litt tørrere i overflaten og da fester ikke Hockeypulveret seg like godt.
For én ting er sikkert: Jo mer pulver, jo bedre. Du kan rett og slett ikke få for mye pulver på krokodillene, sier Hockey-Crocsenes «moder».
– Et ekstratriks som er verdt å merke seg, er at om du tar en sprayflaske med vann, sånn som du for eksempel bruker til blomstene, kan du faktisk fukte krokodillene litt før du tar på pulveret. Da vil det bli enda mer pulver på og smake enda bedre, forklarer Løkstad.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Legendens fem favoritt-komboer
– Har du noen andre crazy kombinasjoner folk burde forsøke?
- En kombinasjon jeg har holdt på med siden midten av 90-tallet, er godt stekt frysepizza med høvlet meierismør på og en klype salt. Smøret høvles på i tynne skiver rett etter at den er stekt og det er viktig at det er meierismør. Har fått mye kommentarer oppigjennom om at det ser ekkelt ut. For en smørelskende kvinne så var dette helt midt i blinken, men det må dog være frysepizza.
- Jeg elsker også å dyppe nystekte vafler tilbake i røra før jeg spiser dem, men om det er guilty pleasure - er jeg litt usikker på.
- Kakao med vaniljesaus er mektig og deilig på en vindfull høstdag.
- Å rulle brunostskiver til små kuler og så rulle dem i Hockeypulver er også digg. Det kom en brunostversjon med lakris i fjor, men jeg rakk aldri å smake på den før den var borte igjen.
- Lompe med stekt egg og sennep! Fast frokost for noen år siden, men kan dessverre ikke spise det lenger på grunn av eggeallergi. Livet er urettferdig.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Forsker: Ikke overrasket!
– Kombinasjonen søte krokodiller og det salte lakrispulveret får altså folk til å juble. Men hva kommer det egentlig av?
– Jeg har ikke hørt om akkurat denne blandingen tidligere, sier forsker Paula Varela-Tomasco fra matforskningsinstituttet Nofima i Ås.
– Men jeg er ikke overrasket!
Å bruke salt sammen med søtt godteri er ikke noe nytt, tenk bare på salt karamell, salt lakris, sjokolade med havsalt og salt i mange tradisjonelt søte oppskrifter som i kjeks og cookies.
– Noen frukter er det også vanlig å salte lett for å fremheve smaken, som appelsiner og vannmelon, sier forskeren.
– Salt, i små doser, fungerer som en smaks-booster-fremhever, som fremhever den generelle oppfattelsen av smak, særlig når det gjelder det søte. Når det gjelder bitterhet, så demper salt bitre smaker og fremhever på den måten sødmesmaken, sier Varela-Tomasco .
Publisert: 21.08.2020 kl. 12:15
Oppdatert: 24.08.2020 kl. 21:46
Lag deg en gratis konto