Ti ting du kanskje ikke visste om kaffe

KAFFETØRSTE: Syv av ti nordmenn drikker kaffe hver dag. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
KAFFETØRSTE: Syv av ti nordmenn drikker kaffe hver dag. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Natalie Ngo Granum

Det er ingen tvil om at Norge er en av de mest kaffedrikkende nasjonene i verden, men også norsk kaffekunst er blitt kjent internasjonalt.

For mange er morgenkaffen den viktigste koppen, mens for andre er kaffe en sosial drikk. Uansett når, hvor eller hvordan du foretrekker kaffen din, har vi samlet en liste om en av de mest brukte drikkene i verden.

1. Brasil er helt klart verdens største kaffeprodusent etterfulgt av Vietnam. Norge importerer årlig rundt 40.000 tonn kaffe, ifølge Store norske leksikon.

2. Kaffeforbruket er større i de nordiske landene enn i resten av Europa. I Norge konsumeres det gjennomsnittlig nesten 10 kilo kaffe per person hvert år.

3. Det er kun finnene som drikker mer kaffe enn oss. Ifølge Kaffeundersøkelsen 2018 gjennomført av Ipsos MMI drikker syv av ti nordmenn kaffe hver dag. Og 73 prosent velger svart kaffe.

4. Det er ingen nyhet at kaffe kan holde deg våken, men hvor tett opptil leggetid kan du innta den siste kaffekoppen? I 2017 fant forskere ut at det å innta koffein som tilsvarer en dobbel espresso, tre timer før du legger deg, kan skru den biologiske klokken tilbake med 40 minutter. Studien viste at koffein har en direkte innvirkning på den biologiske klokken ved å forsinke økningen i hormonet melatonin (et hormon som kroppen frigir for at vi skal føle oss søvnige).

5. Selv om det finnes over hundre kjente kaffearter er det bare to typer som brukes i kaffeproduksjon i dag: Arabica og Robusta. Førstnevnte stammer fra Etiopia og står for store deler av produksjonen. Mens Robusta, som stammer fra de tropiske områdene i Afrika, står for mesteparten av det resterende.

6. Klimaendringene påvirker også kaffeproduksjonen, og spesielt Arabica-kaffeplanten vil rammes hardest. En forskningsrapport publisert i januar viser at ikke bare klimaendringer, men også sykdommer og avskoging gjør at 75 arter ville kaffeplanter er truet av utryddelse, skrev NRK tidligere i år.

7. Tidligere verdensmester i baristakunst er norsk og har status som en internasjonal kafferockestjerne. Tim Wendelboe har blitt kjent gjennom kaffebaren på Grünerløkka i Oslo ved samme navn, og New York Times har tidligere skrevet at den drives som en Michelin-restaurant.

8. Norsk kaffe er dessuten «big in Japan». Den norske kaffe- og cocktailbaren Fuglen åpnet sin andre kafé i Tokyo i fjor, og ansatte da 30 personer. Til sammen hadde de 50 ansatte i begge filialene i den japanske hovedstaden.

9. Det forskes stadig på kaffens effekt. En nyere forskningsrapport fra University of South Australia mener å ha svaret på hvor mange kopper kaffe per dag som må til for at risikoen for hjertesykdom øker. Resultatene viser at det å drikke seks kopper eller flere om dagen er antallet der koffein begynner påvirke helsen negativt når det kommer til å opprettholde et sunt hjerte og et sunt blodtrykk, skriver Norsk helseinformatikk.

10. De fleste av oss kaster kanskje kaffegruten, men den kan gjøre nytte for seg som blant annet luktfjerner, i kompost eller som kroppskrubb. Gruten-gründer Siri Mitten har tatt det et steg videre og dyrker gourmetsopp på Oslo kaffegrut. Østerssoppen selges til både Michelin-restauranter og privatpersoner.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?