Dette er toppkokkenes ultimate favoritt-matbyer
Er god mat et av de viktigste kriteriene når du skal velge reisemål? Se hvor fem av Norges fremste kokker helst legger ut på tur.
Å velge ut sin neste reise krever ofte nøye overveielse. Hos kokkene Godt har snakket med står mat høyt på listen når de velger seg ut sitt neste reisemål. Enten de følger listen over topprestauranter i Europa, sine kollegers erfaringer eller nysgjerrighet; her er deres fremste anbefalinger.
Odense
Stjernekokken Bent Stiansen driver til daglig Statsholdergaarden i Oslo. Når han ikke er på jobb, reiser han til Odense i Danmark hvor han har kjøpt hus sammen med kjæresten.
– Jeg må anbefale Odense. For det første fordi jeg delvis bor der, og for det andre fordi byen er i rivende utvikling.
Odense er en av Danmarks eldste byer og ligger midt på Fyn, Danmarks største øy. Det er hjemstedet til berømte H.C. Andersen, og omtales ofte som eventyrbyen.
– Mye av maten fra Danmark produseres på Fyn, så i Odense finnes det masse lokale matboder hvor du kan kjøpe god mat.
Stiansen trekker frem Storms Pakhus - Odense Street Food, et marked med mange små spisesteder. Stjernekokken beskriver Odense som en koselig by med mye å by på på sommerstid.
– Odense har et komprimert sentrum med mange hyggelige parker med inne- og uteservering. Det er også flere festivaler der på sommerstid. Utenfor H.C Andersens barndomshjem har de Bondens marked hver lørdag.
Hvis det er en restaurant du vil besøke i Odense, så anbefaler Stiansen Pasfall.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Barcelona
Matpris-vinner Heidi Bjerkan er kjøkkensjef og eier av Credo, Trondheims mest omtalte restaurant. Hun trekker frem Barcelona som favorittbyen å dra til når hun ønsker ferie og god mat.
– Barcelona har alt. Mye bra kultur og strand, og ikke minst mat. Jeg har vært der minst tyve ganger.
Bjerkan liker å teste ut nye restauranter og det går spesielt mye i tapas.
– Hvis jeg skal på en mer ekslusiv restaurant, pleier jeg å planlegge i god tid for å sikre bordplass.
Stjernekokken trekker frem den utradisjonelle tapasrestauranten Tickets og Hoja Santa.
– Ellers elsker jeg matmarkedet La Boqueria, et stort marked som ligger ved hovedgata La Rambla. Markedet er et populært sted for å kjøpe inn alle typer ferskvarer.
Artikkelen fortsetter under bildet.
New York
Mikael Svensson er kjøkkensjef på Michelin-restauranten Kontrast i Oslo. Kokken er snar med å peke ut byen som aldri sover.
– Jeg må si New York. Jeg har kun vært der to ganger, og det er så mye mat der som jeg fortsatt har lyst til å teste ut.
Svensson trekker frem bydelene Brooklyn og Williamsburg som matfavoritter.
– Sundays in Brooklyn har god mat. Det er et veldig enkelt sted. Men generelt i Brooklyn og Williamsburg er det mange gode matopplevelser å hente. Der ligger ikke de hippeste stedene, men mange gode og mer avslappede steder.
Artikkelen fortsetter undet bildet.
Tokyo
Renee Fagerhøi gikk helt til topps i Norges aller første «Top Chef»-konkurranse. I dag eier hun og driver Bula NeoBistro i Trondheim. Fagerhøi reiser verden rundt for å smake på mat, men må hun trekke frem én by, velger hun Tokyo.
– For det første har de japanske kokkene en helt ekstrem yrkesstolthet, og for det andre er kvaliteten på råvarene helt fantastisk. Alt er så ryddig og elegant.
Fagerhøi trekker frem sjømat, kraft og buljong - som alle har gjort henne hekta på japansk mat.
– Jeg går alltid på nye restauranter. Helst nudelbarer, ramensteder, sushirestauranter og steder der jeg får kjøpt japansk mat servert i bentobokser.
Hun fortsetter:
– Hele byen kan virke utrolig stor, teknologisk og voldsom, men maten maten er så naturlig og råvarefokusert. Jeg gleder meg til jeg skal tilbake i oktober.
«Top Chef»-kokken har aldri vært på den samme plassen i Tokyo to ganger. Hun velger heller å vandre rundt og finne frem til det som ser fristende ut.
– Det høres kanskje litt teit ut, men for meg handler det om å gå inn i byen og la den få lov til å spise deg opp. Finn små izakayas, de mange matmarkedene og ikke vær redd for å prøvde deg frem. Det er høy kvalitet overalt, og jeg føler meg alltid trygg. Og en siste ting: Prøv kaiseki, altså tradisjonelle retter. Det er en fantastisk opplevelse.
Artikkelen fortsetter under bildet.
København
Christian André Pettersen er kjøkkensjef på Mondo i Sandnes, ble Årets kokk i 2017 og vant EM i kokkekunst, Bocuse d'Or Europa i 2018.
Han anbefaler København som matbyen han ofte velger å dra til.
– København har veldig mye forskjellig å by på. Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har vært der.
Han trekker frem restauranter som 108, Warpigs Brewpub, Geranium, Barr og Hija de Sanchez som sine favoritter i storbyen. Men én restaurant skiller seg ekstra ut.
– Jeg tar alltid turen innom Restaurant Schønnemann hver gang jeg er i København.
Schønnemann på Hauser Plads er en rendyrket frokostplass og et av de eldste spiseriene i København. Restauranten er kjent for å servere danske luksussmørbrød.
– De har fantastisk gode smørbrød og en stor akevitt-meny.
Publisert: 29.06.2018 kl. 13:35
Lag deg en gratis konto