Dette er toppkokkenes ultimate favoritt-matbyer

29. juni 2018Aktuelt
EUROPEISKE FAVORITTER: Både København og Barcelona er på toppkokkenes liste over de beste matbyene å besøke. Foto: Gøran Bohlin/VG/Getty Images
EUROPEISKE FAVORITTER: Både København og Barcelona er på toppkokkenes liste over de beste matbyene å besøke. Foto: Gøran Bohlin/VG/Getty Images
Malene Emilie Rustad
Malene Emilie Rustad

Er god mat et av de viktigste kriteriene når du skal velge reisemål? Se hvor fem av Norges fremste kokker helst legger ut på tur. 

Å velge ut sin neste reise krever ofte nøye overveielse. Hos kokkene Godt har snakket med står mat høyt på listen når de velger seg ut sitt neste reisemål. Enten de følger listen over topprestauranter i Europa, sine kollegers erfaringer eller nysgjerrighet; her er deres fremste anbefalinger.

Odense

HUS I ODENSE: Bent Stiansen tilbringer mye tid i Odense og trekker frem Bondens Marked, Storms Pakhus og restauranten Pasfall. Foto: Sara Johannessen
HUS I ODENSE: Bent Stiansen tilbringer mye tid i Odense og trekker frem Bondens Marked, Storms Pakhus og restauranten Pasfall. Foto: Sara Johannessen

Stjernekokken Bent Stiansen driver til daglig Statsholdergaarden i Oslo. Når han ikke er på jobb, reiser han til Odense i Danmark hvor han har kjøpt hus sammen med kjæresten.

– Jeg må anbefale Odense. For det første fordi jeg delvis bor der, og for det andre fordi byen er i rivende utvikling.

Odense er en av Danmarks eldste byer og ligger midt på Fyn, Danmarks største øy. Det er hjemstedet til berømte H.C. Andersen, og omtales ofte som eventyrbyen.

– Mye av maten fra Danmark produseres på Fyn, så i Odense finnes det masse lokale matboder hvor du kan kjøpe god mat.

Stiansen trekker frem Storms Pakhus - Odense Street Food, et marked med mange små spisesteder. Stjernekokken beskriver Odense som en koselig by med mye å by på på sommerstid.

– Odense har et komprimert sentrum med mange hyggelige parker med inne- og uteservering. Det er også flere festivaler der på sommerstid. Utenfor H.C Andersens barndomshjem har de Bondens marked hver lørdag.

Hvis det er en restaurant du vil besøke i Odense, så anbefaler Stiansen Pasfall.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MATBY: Barcelona byr på mange ulike matopplevelser. Foto: Gøran Bohlin/VG
MATBY: Barcelona byr på mange ulike matopplevelser. Foto: Gøran Bohlin/VG

Barcelona

ELSKER TAPAS: Heidi Bjerkan anbefaler Barcelona som matbyen du bør besøke. Foto: Roger Neumann
ELSKER TAPAS: Heidi Bjerkan anbefaler Barcelona som matbyen du bør besøke. Foto: Roger Neumann

Matpris-vinner Heidi Bjerkan er kjøkkensjef og eier av Credo, Trondheims mest omtalte restaurant. Hun trekker frem Barcelona som favorittbyen å dra til når hun ønsker ferie og god mat.

– Barcelona har alt. Mye bra kultur og strand, og ikke minst mat. Jeg har vært der minst tyve ganger.

Bjerkan liker å teste ut nye restauranter og det går spesielt mye i tapas.

– Hvis jeg skal på en mer ekslusiv restaurant, pleier jeg å planlegge i god tid for å sikre bordplass.

Stjernekokken trekker frem den utradisjonelle tapasrestauranten Tickets og Hoja Santa.

– Ellers elsker jeg matmarkedet La Boqueria, et stort marked som ligger ved hovedgata La Rambla. Markedet er et populært sted for å kjøpe inn alle typer ferskvarer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

AVSLAPPET: Kjøkkensjef Mikael Svensson liker å spise på de litt mer uformelle stedene i Brooklyn og New York. Foto: Getty Images
AVSLAPPET: Kjøkkensjef Mikael Svensson liker å spise på de litt mer uformelle stedene i Brooklyn og New York. Foto: Getty Images

New York

NYSGJERRIG: Mikael Svensson vil tilbake til matbyen New York for å teste mer. Foto: Mattis Sandblad
NYSGJERRIG: Mikael Svensson vil tilbake til matbyen New York for å teste mer. Foto: Mattis Sandblad

Mikael Svensson er kjøkkensjef på Michelin-restauranten Kontrast i Oslo. Kokken er snar med å peke ut byen som aldri sover.

– Jeg må si New York. Jeg har kun vært der to ganger, og det er så mye mat der som jeg fortsatt har lyst til å teste ut.

Svensson trekker frem bydelene Brooklyn og Williamsburg som matfavoritter.

– Sundays in Brooklyn har god mat. Det er et veldig enkelt sted. Men generelt i Brooklyn og Williamsburg er det mange gode matopplevelser å hente. Der ligger ikke de hippeste stedene, men mange gode og mer avslappede steder.

Artikkelen fortsetter undet bildet.

YRKESSTOLTHET: Renee Fagerhøi anbefaler å vandre rundt i Tokyos gater og finne små steder for å nyte japansk kokkekunst. Foto: Getty Images.
YRKESSTOLTHET: Renee Fagerhøi anbefaler å vandre rundt i Tokyos gater og finne små steder for å nyte japansk kokkekunst. Foto: Getty Images.

Tokyo

Renee Fagerhøi gikk helt til topps i Norges aller første «Top Chef»-konkurranse. I dag eier hun og driver Bula NeoBistro i Trondheim. Fagerhøi reiser verden rundt for å smake på mat, men må hun trekke frem én by, velger hun Tokyo.

TOKYO-FAN: Renee Fagerhøi er svært begeistret for den japanske matkulturen hvor ekstrem perfeksjonisme og kokkekunst har gått gjennom flere generasjoner. Foto: Stian Broch
TOKYO-FAN: Renee Fagerhøi er svært begeistret for den japanske matkulturen hvor ekstrem perfeksjonisme og kokkekunst har gått gjennom flere generasjoner. Foto: Stian Broch

– For det første har de japanske kokkene en helt ekstrem yrkesstolthet, og for det andre er kvaliteten på råvarene helt fantastisk. Alt er så ryddig og elegant.

Fagerhøi trekker frem sjømat, kraft og buljong - som alle har gjort henne hekta på japansk mat.

– Jeg går alltid på nye restauranter. Helst nudelbarer, ramensteder, sushirestauranter og steder der jeg får kjøpt japansk mat servert i bentobokser.

Hun fortsetter:

– Hele byen kan virke utrolig stor, teknologisk og voldsom, men maten maten er så naturlig og råvarefokusert. Jeg gleder meg til jeg skal tilbake i oktober.

«Top Chef»-kokken har aldri vært på den samme plassen i Tokyo to ganger. Hun velger heller å vandre rundt og finne frem til det som ser fristende ut.

– Det høres kanskje litt teit ut, men for meg handler det om å gå inn i byen og la den få lov til å spise deg opp. Finn små izakayas, de mange matmarkedene og ikke vær redd for å prøvde deg frem. Det er høy kvalitet overalt, og jeg føler meg alltid trygg. Og en siste ting: Prøv kaiseki, altså tradisjonelle retter. Det er en fantastisk opplevelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MYE Å BY PÅ: København er kjent for god stemning og bra mat. Foto: Getty Images.
MYE Å BY PÅ: København er kjent for god stemning og bra mat. Foto: Getty Images.

København

ELSKER LUKSUSSMØRBRØD: Christian André Pettersen kan ikke gå glipp av danske smørbrød når han besøker København. Foto: Berit Roald/NTB scanpix
ELSKER LUKSUSSMØRBRØD: Christian André Pettersen kan ikke gå glipp av danske smørbrød når han besøker København. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Christian André Pettersen er kjøkkensjef på Mondo i Sandnes, ble Årets kokk i 2017 og vant EM i kokkekunst, Bocuse d'Or Europa i 2018.

Han anbefaler København som matbyen han ofte velger å dra til.

– København har veldig mye forskjellig å by på. Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har vært der.

Han trekker frem restauranter som 108, Warpigs Brewpub, Geranium, Barr og Hija de Sanchez som sine favoritter i storbyen. Men én restaurant skiller seg ekstra ut.

– Jeg tar alltid turen innom Restaurant Schønnemann hver gang jeg er i København.

Schønnemann på Hauser Plads er en rendyrket frokostplass og et av de eldste spiseriene i København. Restauranten er kjent for å servere danske luksussmørbrød.

– De har fantastisk gode smørbrød og en stor akevitt-meny.

Publisert: 29.06.2018 kl. 13:35


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?