Kongelige bryllupskaker i Storbritannia gjennom tidene
Flere meter høye fruktkaker har frem til nå vært en tradisjon i britiske kongelige bryllup. Vi har samlet noen av de kongelige kakene.
Prins Harry og Meghan Markle har fått oppmerksomhet for sine utradisjonelle valg når det kommer til bryllupet. Blant annet dropper de den tradisjonsrike fruktkaken som har vært i kongelige bryllup i Storbritannia i flere århundre.
I mars ble det nemlig kjent at brudeparet hadde valgt en mer moderne kake med smak av sitron og hylleblomst. Den vårlige kaken skal dekkes i smørkrem og pyntes med friske blomster. Det er den amerikanske konditoren Claire Ptak som har fått det ærefulle bryllupskakeoppdraget.
Mens vi venter i spenning på hvordan selve bryllupskaken faktisk vil se ut, har vi sett nærmere på tradisjonen med fruktkake som bryllupskake.
Tradisjonell fruktkake
Mange forbinder kanskje fruktkake med jul. I Storbritannia har derimot fruktkaken vært en viktig del av bryllupsfeiringen. Dronning Victoria, dronning Elizabeth, prinsesse Anne, prins Charles og senest prins William; alle har hatt den tradisjonelle fruktkaken som bryllupskake - en tradisjon som stammer helt tilbake til middelalderen, ifølge Food & Wine.
Hovedgrunnen til at det ble nettopp fruktkake var på grunn av den naturlige holdbarheten takket være alkoholmengden i kaken. I en tid uten kjøleskap var dette en stor fordel, mens i senere tid har det vært til hjelp når kaken skal pyntes over lengre tid.
London-konditor Chris Dodd har tidligere fortalt til Vogue at den engelske bryllup-fruktkaken vanligvis består av tørket frukt som blir trukket i fruktjuice og alkohol som portvin, sherry, rom og brandy. Frukten blandes deretter med brunt sukker, ulike kryddere, smør og mel.
Dronning Elizabeth og prins Philip (november 1947)
Kongelige bryllupskaker er ikke som vanlige bryllupskaker; de skal gjerne være store nok til å ikke drukne i de romslige slottsrommene. Da den daværende prinsessen giftet seg med prins Philip bestod bryllupskaken av fire etasjer og som var nesten tre meter høy.
Kaken fikk navnet «The 10.000 Mile Cake» fordi det var brukt ingredienser fra hele verden, blant annet sukker fra Australia og sprit fra Sør-Afrika, ifølge Daily Mail.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Prinsesse Diana og prins Charles (juli 1981)
Da prins Charles og prinsesse Diana giftet seg serverte de over 27 forskjellige kaker under mottakelsen, men hovedkaken var en femetasjers bryllupskake som målte 1,5 meter fra bunn til topp og veide over 100 kilo, ifølge Vanity Fair. Som tradisjonell bryllup-fruktkake var den dekket med marsipan og eggehviteglasur, men toppet med friske blomster.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hertuginne Kate og prins William (april 2011)
I det siste kongelige bryllupet i England serverte også prins William og Kate Middleton den tradisjonelle fruktkaken. Den overdådige kaken bestod av intet mindre enn åtte etasjer og var pyntet med over 900 intrikate blomster- og blad-detaljer, samt monogrammet til brudeparet. Kaken med pynt skal ha tatt fem uker å ferdigstille, skrev Daily Mail på bryllupsdagen.
I et intervju med Town & Country har kakebakeren Fiona Cairns fortalt at hun og teamet måtte bake kaken to måneder i forkant for at fruktkaken skulle få nok tid til å sette seg. Selve monteringen og pyntingen måtte de gjøre på Buckingham Palace.
Publisert: 18.05.2018 kl. 12:52
Oppdatert: 23.05.2018 kl. 10:17
Lag deg en gratis konto