Til hovedinnhold

Sylting av grønnsaker: Slik sylter du grønnsaker og bær

18. august 2013Aktuelt
SYLT GRØNNSAKER: Hvem liker ikke sylteagurker eller syltet chili?  Med sylting bevarer du smakene fra kjøkkenhagen årets rundt. Foto: Michael Hansen
SYLT GRØNNSAKER: Hvem liker ikke sylteagurker eller syltet chili? Med sylting bevarer du smakene fra kjøkkenhagen årets rundt. Foto: Michael Hansen

Nesten alt fra kjøkkenhagen kan syltes. Bruk urter som smakstilsetning. Det eneste du trenger er en knallgod syltelake.

Enten det har vokst ned i jorda eller henger på greiner kan du være trygg på at det med fordel kan syltes. Sylting er en enkel metode for å konservere råvarene og forlenge holdbarheten. Dermed kan du enkelt hente frem smaken fra egen kjøkkenhage eller fra det du har i krukkene på balkongen, langt utover høsten og vinteren.

Tid for å eksperimentere

Eksperimentering er dessuten lov når det kommer til sylting. Urter er perfekte i så måte. Syltede agurker er kjempegodt til fisk og du kan spisse smaken enda mer ved å tilsette dill.

Syltet chili er digg til mat med et asiatisk preg, og her kan man også lett tilsette koriander. Syltet rabarbara med dill kan være godt til en nakkekotelett. Slik kan man fortsette i det uendelige. Bruk smaker du liker sammen og sett i gang. Både frø og blader kan brukes.

Det mest vanlige å sylte er bær, og da er det letteste å koke bær med sukker, for så å helle over på sterile glass og snu dem opp ned for vakumeffekt.

Norgesglass er mye brukt, men det er bare å gjenbruke gamle syltetøyglass som er kokt for å bli helt rene.

SYLTET CHILI: Prøv chili med korianderfrø, pepper, laurbærblad og koriander. Foto: Michael Hansen
SYLTET CHILI: Prøv chili med korianderfrø, pepper, laurbærblad og koriander. Foto: Michael Hansen

Slik sylter du

Du trenger:

- Et rent oppbevaringsglass med skrukork

- En del eddik

- To deler sukker

- Tre deler vann

- Grønnsaker eller bær som skal syltes

Slik lager du syltelake:

- Ta for eksempelvis 2 dl eddik, 4 dl sukker og 6 dl vann.

- Gi laken et et oppkok slik at sukkeret løser seg opp. Hvis man ønsker å mørne noe av det man skal sylte, gjerne da bær eller rotfrukter, kan disse koke med. Bland dette med ønskede urter og krydder.

- Hell over på sterile glass. Sett på lokket og sett glasset opp ned.

PS! Syltelaken kan du fint variere. Prøv for eksempel å tilsette salt eller ha mer syre i. Prøv også forskjellig type eddik, for eksempel hvitvinseddik. Også her er det eksperimentering som gjelder.

GAVE: Pynt et glass og det er perfekt som gave. Foto: Michael Hansen
GAVE: Pynt et glass og det er perfekt som gave. Foto: Michael Hansen

Husk også:

Det finnes mange måter å ta vare på smakene fra din kjøkkenhage. Du kan for eksempel tørke dine urter og lage krydder, eller du kan lage forskjellige typer urtesalt og oljer. Bruke internett for inspirasjon. Ved hjelp av noen kjappe søk finner du både oppskrifter og fremgangsmåter rundt foredling av urter og grønnsaker fra din kjøkkenhage.

Lykke til!

Publisert: 18.08.2013 kl. 08:14
Oppdatert: 20.06.2014 kl. 10:39


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?