Mat i sommervarme: Dette må du passe på

1. juli 2016Aktuelt
SOMMERHETE: Piknik på stranden er kjempekoselig om sommeren. Men da er det om å gjøre og passe på at maten holder riktig temperatur. Foto: Roger Neumann/VG
SOMMERHETE: Piknik på stranden er kjempekoselig om sommeren. Men da er det om å gjøre og passe på at maten holder riktig temperatur. Foto: Roger Neumann/VG

Rått kjøtt som ligger ute i solsteken kan sette en stopper for sommerkosen. Vi gir deg tipsene for hvordan du kan holde maten kald.

Det er fristende å ta med seg god mat og drikke ut nå som solen steker. Men med varmt vær kommer også skrantende mathygiene - og da er det fort gjort å ende opp i ulage. De viktigste årsakene til matforgiftning er nemlig utilstrekkelig oppvarming, at maten har blitt lagret for lenge ute ved for høy temperatur, eller at maten har blitt avkjølt for sakte.

Eva Johanne Lillebakken er seniorrådgiver ved seksjon for hygiene og drikkevann hos Mattilsynet, og sier det er viktig å passe på at maten holder riktig temperatur i sommervarmen.

– Bakterier stortrives mellom åtte og 60 grader, så derfor er det veldig viktig at vi holder maten enten ordentlig kald, eller rykende varm, forteller seniorrådgiveren.

Det er spesielt viktig å ha riktig temperatur på mat som inneholder meieriprodukter eller egg, samt kjøtt, fisk og fjørfe. Brød, og hele grønnsaker og frukt er derimot ikke like lett bedervelig, og klarer seg godt i varmen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PASS PÅ: Når du griller kjøtt, fisk og fjørfe er det svært viktig å passe på at maten blir ordentlig stekt. Foto: Krister Sørbø/VG
PASS PÅ: Når du griller kjøtt, fisk og fjørfe er det svært viktig å passe på at maten blir ordentlig stekt. Foto: Krister Sørbø/VG

Unngå kryssmitte

– En del salamier kan også lagres i romtemperatur ved kortere perioder. Og hvis du har med en yoghurt på stranden og vet du skal spise den i løpet av et par timer, så skal dette også gå greit, sier hygiene-eksperten.

– Det er også veldig viktig å unngå kryssmitte: Pass på at du ikke tar på annen mat hvis du har tatt på rått kjøtt, og ikke bruk de samme redskapene på rått kjøtt og mat du ikke skal varmebehandle, sier seniorrådgiveren.

Huskeregler for god mathygiene i varmen:

1. Hold varm mat varm og kald mat kald.

Ujevn og sakte oppvarming og nedkjøling gir god grobunn for bakterier, så oppbevar maten så kort som mulig etter at du har varmet den opp før den skal spises. Og ta kald mat ut av kjølebagen når resten er klart.

2. Hold rå mat unna ferdig mat.

Det er svært viktig å unngå kryssmitte. Pass på at du ikke tar på annen mat hvis du har tatt på rått kjøtt, og ikke bruk de samme redskapene på rått kjøtt og mat du ikke skal varmebehandle.

3. Bruk kjølebag.

Bruk kjølebag hvis du skal ha med kjøtt og fisk ut, og du ikke skal spise med en gang. Hvis du ikke har kjølebag, kan du bruke fryseelementer, frosne isbitposer eller fylle brødposer av plast med is og legge dem over og under maten som trenger å holdes avkjølt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJØLEBOKS: Hvis du ikke har fryseelementer eller en kjøleboks, kan isbiter fungere som et alternativ. Foto: Nils Bjåland/VG
KJØLEBOKS: Hvis du ikke har fryseelementer eller en kjøleboks, kan isbiter fungere som et alternativ. Foto: Nils Bjåland/VG

4. Ta med emballert mat ut.

Mat som ikke er pakket godt inn er mer sårbare enn mat i forseglet innpakning. Ta derfor gjerne med deg uåpnede pakker med pølser, kjøtt og fisk på stranden.

5. Vask alltid hendene før du begynner med maten.

Sørg for at du har rene hender når du håndterer maten. Er du på piknik, ta med desinfeksjonsmiddel og våtservietter med antibakt.

6. Bruk rene redskaper.

Rene redskaper er like viktig som rene hender. Ta heller med noen ekstra kniver eller skjeer, så du ikke trenger å bruke dem om hverandre i rå og ferdig mat. Og til forskjellige ingredienser.

7. Gjennomstek kylling og kjøttdeig.

Det er viktig at kjøtt fra fjærkre og bearbeidet kjøtt blir godt gjennomstekt, så har man sørget for at man har tatt knekken på alle bakterier. Sørg for at kjøttet har en kjernetemperatur på over 72 grader. Bruk gjerne et steketermometer for å være sikker.

8. Hold dyr unna.

Hvis en frekk måke har vært borti maten er det bedre å ikke spise den. Både fugler og insekter, og andre dyr, kan være smittebærere, så det er viktig å holde maten tildekket.

9. Vær nøye med holdbarheten.

Mat merkes enten med ”Best før” eller ”Holdbar til”. Best før brukes ofte på tørrvarer; og det er generelt ikke farlig å spise maten etter datoen. Siste forbruksdag brukes på produkter som krever kjøling og skal helst overholdes.

HUSK: Det er spesielt viktig å ha riktig temperatur på mat som inneholder meieriprodukter eller egg, samt kjøtt, fisk og fjørfe. Brød, og hele grønnsaker og frukt er ikke like lett bedervelig, og klarer seg bedre i varmen.

Kilder: Mattilsynet, Matportalen, Matvett.

Har du noen gode tips for å holde maten kald? Del gjerne forslag under!

Publisert: 01.07.2016 kl. 10:51
Oppdatert: 18.06.2020 kl. 10:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?