Mesterkokkenes og restauranteierens beste bacon-tips

14. november 2017Aktuelt
BEST «CHEWY»: Restauranteier Jan Vardøen liker seig bacon, så han mener det skal stekes på middel varme i en panne. Foto: Magnar Kirknes/VG
BEST «CHEWY»: Restauranteier Jan Vardøen liker seig bacon, så han mener det skal stekes på middel varme i en panne. Foto: Magnar Kirknes/VG
Kaja Storrøsten
Kaja Storrøsten

Lær hvordan du lager bacon på best mulig måte.

BEST MED FISK: Kari Innerå fra BA53 i Oslo liker baconet best sammen med saltet torsk. Foto: Magnar Kirknes/VG
BEST MED FISK: Kari Innerå fra BA53 i Oslo liker baconet best sammen med saltet torsk. Foto: Magnar Kirknes/VG

– Mitt beste tips er å kjøpe tørrsaltet eller røkt bacon, hvis du ikke kan lage det selv da. I dag er det vanlig å lakesalte baconet og det blir ofte sprøytet inn i kjøttet, for å få opp vekten på baconet. Det er derfor det er så mye vann når du steker det, sier Kari Innerå mesterkokk og eier av BA53 i Oslo.

Hun mener den beste måten å steke baconet på er å ha tynne skiver på bakepapir i ovnen på høy varme.

– Men hvis du skal lage baconterninger til pasta carbonara, da er det best å steke de i en stekepanne eller en vid kasserolle. Stek det på høy varme, og sett ned varmen på slutten. Så heller du i finkuttet løk og hvitløk på slutten. Så løken blir myk og blank. Sprøtt bacon og myk løk.

– Hva bruker du bacon til?

– Jeg er glad i saltet torsk i ulike varianter med baconsmør, gulrotstuing og poteter, sier kokken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPRØTT BACON: Stek baconterninger først på høy varme, så skrur du varmen ned temperaturen på slutten, forteller Inerå. Foto: Magnar Kirknes/VG
SPRØTT BACON: Stek baconterninger først på høy varme, så skrur du varmen ned temperaturen på slutten, forteller Inerå. Foto: Magnar Kirknes/VG

Egg og bacon

– Jeg legger baconskiver på bakepapir, og steker det i cirka 10 minutter på 170 grader i ovnen. Så de blir lysebrune og sprø. Så legger jeg baconet på kjøkkenpapir, så de suger opp fettet, sier Bent Stiansen, kokk og eier av Statholdergaarden.

Stiansen bruker helst baconet med egg eller omelett. Eller baconterninger i en salat med posjerte egg.

– Det beste er å steke terninger langsomt i en panne med litt smør og olje. Det gir smøret litt smak til baconet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EGG OG BACON: Jan Vardøen (til høyre) mener baconet blir best når det stekes på medium varme i en panne. De tynnskårete skivene er best med egg, mener mesterkokk Bent Stiansen. Foto: Frode Hansen/Krister Sørbø/VG
EGG OG BACON: Jan Vardøen (til høyre) mener baconet blir best når det stekes på medium varme i en panne. De tynnskårete skivene er best med egg, mener mesterkokk Bent Stiansen. Foto: Frode Hansen/Krister Sørbø/VG

Skal være seigt

– Jeg liker best at baconet er litt «chewy» (seigt journ.anm.). Derfor er bacon best stekt på medium varme i panne med bitte litt olje. Men også i ovnen med matpapir over og under. Da tar den til seg fettet og den blir ekstra «crunchy», sier Jan Vardøen, som er eier av blant annet Villa Paradiso, Smelteverket og Nighthawk Diner.

Vardøen sin favorittoppskrift med bacon er eggs benedict.

– Ristet brød, smør, stekt bacon, posjert egg, hollaindaise saus og en mimosa - halvt appelsinjuice og champagne - så har du en komplett søndag, sier han.

Hvordan liker du best baconet? Prøv noen av disse rettene med bacon, da vel:

Publisert: 14.11.2017 kl. 15:51
Oppdatert: 06.04.2018 kl. 09:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?