Betalte 126 468 kroner for bord på Maaemo

GOD SAK: Esben Holmboe-Bang og Maaemo donerte en middag til veldedighetsauksjon. FOTO: Janne Møller-Hansen/ Trond Solberg/VG
GOD SAK: Esben Holmboe-Bang og Maaemo donerte en middag til veldedighetsauksjon. FOTO: Janne Møller-Hansen/ Trond Solberg/VG
Marthe Reienes

Flybillett ikke inkludert. 

Vanligvis koster en meny på Maaemo 4400 kroner. Nå har en anonym amerikaner betalt nesten 127 000 kroner for et bord på den norske gourmetrestauranten. Det skrev folkene bak Maaemo selv på Instagram.

- Det er klart at hvis man begynner å tenke på hvor mye penger han har brukt … Nei, det kan jeg ikke tenke på, sier Maaemo-kjøkkensjef Esben Holmboe Bang, som tror han skal klare å unngå prestasjonsangst når den generøse gjesten kommer på besøk.

MAAEMO-SJEF: Esben Holmboe Bang (34) FOTO: Janne Møller-Hansen/VG
MAAEMO-SJEF: Esben Holmboe Bang (34) FOTO: Janne Møller-Hansen/VG

Pengene er det ikke Maaemo som får, men et skoleprosjekt i New York som lærer barn om dyrking og høsting av mat, om sunne spisevaner og miljøvern. Det var i april det ble holdt en veldedighetsgalla til inntekt for Edible Schoolyard NYC («spiselig skolegård») hvor gjestene kunne by på ulike opplevelser og produkter i en auksjon. Deltagerne på arrangementet, som holdes årlig, spiste mat laget av et stjernelag av kokker, blant andre David Chang fra Momofuku, Eli Kaimeh fra Per Se og Fredrik Berselius fra Aska.

- Vi har hatt litt kontakt med Edible Schoolyard før, og de spurte om vi ville donere et bord. Det er et helt fantastisk prosjekt, så det var overhodet ikke noe å lure på. Vi er kjempeglade for å kunne gi bort et bord til en så fantastisk sak, sier Maaemo-kjøkkensjef Esben Holmboe Bang.

Edible Schoolyard er en nonprofit-organisasjon som ble startet i 1995 og som lager kjøkkenhager på skoler i fattige byområder og lærer barn om helse, miljø og mat gjennom å la dem plante, dyrke og høste grønnsaker.

- Det er artig at en restaurant med så sterk lokal forankring som Maaemo kan bidra med noe så bra så langt borte som New York, sier VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård, som selv har spist på restauranten to ganger.

Maaemo åpnet i 2010 og ble den første restauranten i Norden som fikk to Michelin-stjerner på rappen i 2012. I fjor fikk de sin tredje stjerne. Esben Holmboe Bang kan ikke avsløre hvem den heldige auksjonsvinneren er eller når han kommer, men han er trygg på at vedkommende skal få valuta for pengene.

- Han gleder seg ekstremt til å komme hit og spise, og vi kommer til å levere, sier Holmboe Bang.

- Det er jo kjekt at folk har så mye penger å bruke på gode formål. Jeg håper Maaemo spanderer et ekstra glass champagne på ham, humrer Blomberg-Nygård.

For de 127 000 kronene får den anonyme gjesten servert en meny av økologiske eller biodynamiske råvarer i sesong. Flybillett til Oslo er ikke inkludert i prisen.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?