Ti ting du kanskje ikke visste om øl

BARE KOS: Det finnes utallige sorter øl, blant annet utepils - og tillegg til å være god å drikke fungerer øl godt i mat. Foto: NTB Scanpix.
BARE KOS: Det finnes utallige sorter øl, blant annet utepils - og tillegg til å være god å drikke fungerer øl godt i mat. Foto: NTB Scanpix.
Isabel Bech

Ingenting er som en kald øl i sommervarmen, men visste du at øl kan bli dårlig hvis det eksponeres for lys?

1. Forskjellige øltyper bør drikkes i forskjellige glass. Som en hovedregel kan man si at lyse øltyper, for eksempel pilsner eller lager, bør drikkes av høye, tynne glass, mens mørkere ølsorter bør drikkes av rundere stettglass. Men her finnes det omtrent like mange glass som det er ølsorter, så det er bare å lese seg opp.

2. Å fryse øl kan gjøre det sterkere. Grunnen er at vann fryser ved høyere temperaturer enn alkohol. Dermed kan du fryse vannet i ølet, sånn at den blir slush-aktig, og etterhvert fiske ut isbitene. Dermed sitter du igjen med en mer konsentrert øl.

3. Verdens sterkeste øl lages av Brewmeister og heter Snake Venom. Dette skotske ølet har en alkoholprosent på 67,5!

4. Øl kan forhindre nyrestein. En studie publisert i American Journal of Epidemiology (sykdomsutbredelse) viser at én flaske øl om dagen reduserer risikoen for nyrestein med hele 40 prosent.

5. Dersom øl eksponeres for for mye lys, kan det bli dårlig. Humle, som finnes i de fleste sorter øl, er lyssensitivt og kan gi ølet en ekkel smak som minner om eimen fra stinkdyr. Dette er grunnen til at så mange ølflasker er grønne og brune, nemlig for å filtrere ut lyset.

6. Tsjekkia er landet hvor det drikkes mest øl. I gjennomsnitt drikker hver tsjekker over 156 liter øl i året. Det er over 20 liter mer enn Irland, som ligger på andreplass.

7. Øl kan overleve en atomkrig. Under den kalde krigen slapp forskere atombomber på øl og brus for å undersøke om den kunne drikkes etterpå. Og det kunne den! Så lenge ølen ikke ble direkte truffet av bombene, og befant seg minst 387 meter fra punktet der bomben traff var den helt trygg å drikke.

8. Gjær er veldig temperatursensitivt, og små temperaturforskjeller i bryggeprosessen kan endre ølsmaken betraktelig.

9. Skummet på ølen kan påvirke smaken. Boblene i skummet bærer med seg ølens aroma, og siden smak og lukt henger sammen vil skummet forsterke smaksopplevelsen.

10. Mens vi er inne på skum: Fingeravtrykk, leppestift eller rester av oppvaskmiddel i ølglasset, kan gjøre at skummet forsvinner og at ølen blir flat. Den beste måten å rengjøre ølglass på er rett og slett å putte de i oppvaskmaskinen. Da fjernes fettrester og glassene lufttørkes med varmluft.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?