Den beste måten å oppbevare friske urter på
Lys, vann og jevn temperatur; her får du tipsene du trenger for oppbevare de friske krydderurtene dine på best mulig måte.
Enten de er til en spesiell oppskrift, eller fordi de ser fristende ut der de står i full «blomst» i grønnsaksavdelingen, bruker vi ofte bare litt når vi kjøper krydderurter. Før du vet ordet av det, har de stått såpass lenge på kjøkkenbenken at de har blitt grå og tørre og henger med hodet.
Men du trenger faktisk ikke å ha spesielt grønne fingre for å få mest mulig ut av krydderurtene du kjøper. De aller fleste av dem holder seg i minst to, og opptil fire uker, hjemme på kjøkkenet (hvis du ikke bruker dem opp først, da).
- Når du skal kjøpe urter er det viktig å se etter de som er spensitige, ikke slappe. Og friske i fargen, tipser Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Kåsin forteller at urtene ikke behøver å kastes før de er helt visne. -Det er ofte små og få blader som fortsatt er friske på en plante som ser vissen ut, det er bare å plukke bort alt som er dødt, og la det lille som er igjen stå til du vil bruke dem, sier hun.
Mange har urteplanter stående både til bruk og pynt, og når de skal være dekorative er det lett å kaste dem når planten begynner å bli slapp; men de kan altså friskes opp igjen ved at man plukker bort det som er vissent, og med litt vann.
I Norge kan vi få kjøpt urter som er avklipt og pakket i små plastpakker. Disse oppbevarer du i emballasjen de kommer i. - De skal helst ligge i kjøleskapet, da holder de seg best - men de kan også ligge på kjøkkenbenken, sier Kåsin.
Urter i potte - lys, vann og jevn temperatur
1. Urtene trenger lys - men skal ikke ha for mye varme. Ikke sett dem i vinduskarmen, for når solen står rett på blir det altfor varmt for planten. Derfor skal den heller ikke stå for tett inntil komfyren, eller andre varmekilder. Velg derfor et lyst sted på kjøkkenbenken, i god avstand fra ovnen.
2. Urtene skal vannes jevnt og trutt. De skal vannes, om ikke hver dag, så i hvert fall annenhver dag. Vann plantene ved å ha vann i skålen de står i eller i potteskjuleren, ikke vann plantene gjennom jorden. Frykt ikke hvis plantene begynner å henge litt med hodet og bladene om du har glent dem noen dager, det er ofte de kommer seg og blir spenstige igjen når de får litt vann.
3. Tynn plantene. Ta opp noen stilker med roten i ny og ne. Plantene har godt av å bli tynnet litt; da blir det bedre plass og voksemuligheter for de stilkene som står igjen. Ta ut stilker med roten når du skal bruke urtene, så skjer tynningen av seg selv.
4. Unngå kulde og trekk. Særlig basilikum og koriander tåler svært dårlig kaldt trekk. De bør derfor plasseres et sted hvor temperaturen holder seg ganske jevn.
- Man kan også plante ut urtene man kjøper i potter, i verandakasser for eksempel, oppfordrer Kåsin - men dette bør man vente med til i hvert fall etter 17. mai, det er først da temperaturen er stabil nok her i Norge.
Det som er igjen kan fryses
Hvis du virkelig ikke har mulighet til å få brukt opp urtene dine, så kan du kan også fryse friske urter. Da plukker du bladene av stilken, og skyller og tørker disse godt. De skal være helt tørre før du fortsetter. Kjør dem så i en kjøkkenmaskin med kniver, sammen med litt god olivenolje.
Olivenoljen sørger for at urtene ikke blir misfargede når de fryser, så sørg for at urtene er belagt med olje - det burde holde med 2-3 spiseskjeer olje. Oppbevar urtene i en lufttett plastboks. Eller frys dem i en isbitform, så kan du ta opp litt og litt av gangen.
Publisert: 15.04.2015 kl. 16:29
Oppdatert: 18.04.2016 kl. 16:14
Lag deg en gratis konto