«Kok» ribba – få sprø svor

12. desember 2014Aktuelt
JULEMAT: The Thief-kjøkkensjef Johan Laursen har laget ribbe med rosenkål og baconpopkorn - et alternativ til årets julemiddag. Foto: Frode Hansen/VG
JULEMAT: The Thief-kjøkkensjef Johan Laursen har laget ribbe med rosenkål og baconpopkorn - et alternativ til årets julemiddag. Foto: Frode Hansen/VG

Følg kokk Johan Laursens fremgangsmåte for garantert sprø svor og smakelig, saftig ribbe til julemiddagen.

Julemiddagen er noe vi alle gleder oss til, men ikke alle gleder seg til å lage julemiddag. For tilberedning av den aller vanligste av de norske julemiddagen, nemlig ribbe, bringer opp det samme store spørsmålet hvert år; hvordan får vi svoren sprø?

Johan Laursen er kjøkkensjef på Fru K på The Thief i Oslo, er halvt dansk og spiser ribbe gjennom hele året. Nå deler han sine beste ribbetips og viser hvordan du kan tilberede sprø ribbe til julemiddagen.

Samle oppgavene

TRYGG: Kjøkkensjef Johan Laursen på Fru K føler seg sikker på at svoren på ribba bllir sprø også denne julen. Foto: Frode Hansen/VG.
TRYGG: Kjøkkensjef Johan Laursen på Fru K føler seg sikker på at svoren på ribba bllir sprø også denne julen. Foto: Frode Hansen/VG.

– Skal du tilberede store måltider, som en julemiddag, er det en fordel at du kan kombinere flere oppgaver, sier Laursen.

Når du «koker» ribba i vann i langpannen på denne måten blir vannet, sammen med fett og kraft som renner av ribba, en god basis til en sjysaus du kan servere ved siden av.

Smak den til med de julekrydderne du liker – Laursen har brukt appelsin og kanel.

– Du kan gjerne også tilsette krydder i vannet helt fra begynnelsen av; bruk hele krydder, de gir best smak og er lette å sile av, som stjerneanis, nellikspiker, kanelstang og allehånde, tipser han.

Du kan strekke multitaksingen enda lenger også ved å steke grønnsaker med ribbe den siste delen av steketiden.

Ekstra innsats

Tid og innsatsvilje er de viktigste ingrediensene for suksess med julemiddagen, mener Laursen.

Det er nemlig ikke bare stekemetode og -tid som har noe å si for det blir på julaften. Når vi skal lage mat til jul, og ellers, er det viktig at vi tar oss god tid. Planlegg i forkant, og del på oppgavene. Ikke minst bruk gode råvarer.

– Vi spanderer så mye penger i julen – på julegaver og julepynt og alt styret rundt selve måltidet, allikevel er det noen ganger nesten om å gjøre å finne frem til den billigste ribba. Men en skikkelig god ribbe, fra en lykkelig, frittgående gris er faktisk det første og viktigste steget mot den perfekte juleribba, sier Laursen.

Slik tilbereder du juleribbe

SNITT: Du må ikke skjære ruter i svoren, prøv en annerledes vri ved å kutte lange, parallelle linjer. Foto: Frode Hansen/VG
SNITT: Du må ikke skjære ruter i svoren, prøv en annerledes vri ved å kutte lange, parallelle linjer. Foto: Frode Hansen/VG

Laursen lærte å tilberede ribbe av sin danske onkel. Gjør du det på denne måten er du garantert sprø svor, i tillegg gir den deg saftig, velsmakende ribbekjøtt og en god sjysaus du kan servere ved siden av.

1. Snitt svoren med en skarp kniv. Det er viktig at du bruker en veldig skarp kniv når du skal skjære snitt i svoren. Du skal skjære helt gjennom svoren og helt gjennom fettlaget som er under svoren, helt ned til kjøttet. Det er viktigst at du skjærer dypt nok, det er ikke så farlig om det kommer små snitt i selve kjøttstykket.

Du ikke skjære ruter, som vi tradisjonelt gjør på den norske juleribba, du kan også skjære lange parallelle linjer i svoren – da blir ribba litt annerledes, og du kan nyte svorstykker som er større enn en terning.

2. Legg ribba i en langpanne med svoren ned. Legg ribba i en langpanne med svoren ned. Hell på vann til det dekker svoren. Stek i 45–50 minutter på 150 grader. Den er ferdig når en stekepinne stukket inn i kjøttet kommer ut igjen uten at det lugger.

3. Snu ribba og stek ferdig. Stek ribba videre på 150 grader til svoren er sprø, omtrent en time. Laursen brukte totalt 2,5 time for en ribbe på 1,5 kilo.

Tips til tilbehør:

Den sprø svoren er det vi snakker mest om i forbindelse med julemiddagen, men det er andre elementer i julemiddagen som vi også bør tenke på.

Mange av oss har fast tilbehør til ribba; det vanligste er surkål, poteter – og mer kjøtt, i form av julepølse og medisterkaker. Men det er lov til å variere litt med tilbehør til julemiddagen også. Til sin variant av ribbe har Laursen laget glasert småløk og rosenkål; i tillegg serverer han dampet rød- og grønnkål ved siden av.

På denne måten blir ribbemåltidet litt lettere, og litt mere fargerikt. Laursen har også lagt til et personlig element på sin juletallerken – små «popkorn» laget av svinesvor.

For å lage svorpopkorn skal du koke svinesvor i 20 minutter, finhakke den, tørke den i ovnen på 75 grader og så friterer den i olje – en jobb for de med litt ekstra tid, og innsatsvilje, med andre ord.

Publisert: 12.12.2014 kl. 15:04
Oppdatert: 15.12.2014 kl. 11:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?