Slik bruker du matrestene

8. juli 2016Aktuelt
NYE MULIGHETER: Har du eggeplommer til overs, trenger de ikke å gå i søpla. Foto: Magnar Kirkenes/VG
NYE MULIGHETER: Har du eggeplommer til overs, trenger de ikke å gå i søpla. Foto: Magnar Kirkenes/VG

Rester trenger ikke å bli matavfall. Vi gir deg tipsene til hvordan de kan brukes.

Nå som jordbærsesongen er over oss for fullt, er vel ikke vi de eneste som kjøper bærene til enhver anledning. Men da hender det også at det blir en del bær til overs, som rekker å bli myke og vasne før de blir spist. Eller kanskje har du bakt en kake som inneholder masse eggeplommer, også sitter du igjen med en skål eggehviter som du ikke vet hvor du skal gjøre av. Vi gir deg tipsene til hvordan du kan bruke opp matrester.

1. Urter til overs

Når man kjøper friske urter er det et velkjent problem at de visner før man rekker å bruke de opp. Et godt tips er derfor å fryse urterestene du ikke skal bruke. Kutt opp urtene, legg de i en frysepose og press de ut til alle kanter, til du sitter igjen med en helt flat pose. Når urtene er fryste kan du bare brekke av så mye du trenger, og urtene vil tine kjapt.

SPAR PÅ RESTENE: Kutt opp urtene og putt de i fryseren. Foto: Kristian Helgesen/VG
SPAR PÅ RESTENE: Kutt opp urtene og putt de i fryseren. Foto: Kristian Helgesen/VG

Du kan også fryse oppkuttede urter i olivenolje, for eksempel i en isbitform. Da har du urteolje klar når du måtte trenge det, til pastasauser, gryteretter og lignende. Bitene bør legges i en frysepose etter at de har blitt til is, for at de skal holde seg bedre. Vær obs på at urtene vil bli vasne i konsistensen når de tines opp igjen, men smaken er der likevel. Fryste urter holder seg cirka 2 uker i fryseren.

2. Overmodne jordbær

Myke, vasne og overmodne jordbær kan reddes med ett enkelt grep: putt de i stekeovnen! Sukkeret i jordbærene karamelliseres og fremhever smaken. Stek jordbærene på 175 grader i cirka en halvtime, til de er myke og sirupsaktige. Spis de som de er, eller bruk de som ingredienser i desserter.

For eksempel Lise Finckenhagens jordbærmilkshake:

3. Eggehviter

Har du rester av eggehviter til overs, kan du faktisk bruke de til å pusse skoene dine! Alt av skinn og lær kan vaskes med eggehviter, enten det er sko, vesker eller sofaen din. Bruk en bomullsdott til å gni eggehvitene på det som skal renses, og stryk over med en fuktig klut etterpå. Vips så er det skinnende rent!

En vanligere måte å bruke eggehviter på, er nok til baking.

Hva passer bedre enn disse flotte minipavlovaene?4. Eggeplommer

Har du motsatt problem, og sitter igjen med en drøss med eggeplommer, har vi tipsene klare for deg også. De gule rundingene inneholder mye A-vitamin og er svært proteinrike. Derfor egner de seg godt til hårpleie. Et par eggeplommer blandet med olivenolje blir en fin hårmaske. La den virke i håret i 20 minutter, og skyll godt ut.

Eller så kan du slå på stortromma med frokosten, og lage Egg Benedict med hjemmelaget hollandaisesaus:

5. Hardt brød

Har siste halvdel av brødet blitt hardt og seig? Fortvil ikke, du kan mykne det igjen med bare noen få enkle steg. Pakk brødet inn i aluminiumsfolie, og stek det på 150 grader. Steketiden kommer an på hvor stor brødet er. Er det snakk om et rundstykke holder det med 5 minutter, mens 20 minutter bør være passe med tid for et større brød. Ta så brødet ut av ovnen og la det avkjøles inni aluminiumsfolien. Det er nemlig her fuktighetsprosessen skjer.

Men gamle og harde brødskalker kan også bli til den deiligste frokost.

Arme riddere er fantastisk godt, og hvem skulle trodd at hovedingrediensen er gammelt brød?

Har du noen gode tips til hvordan man kan bruke opp rester? Del gjerne under!

Publisert: 08.07.2016 kl. 14:23
Oppdatert: 31.08.2016 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?