Det beste jeg vet med Mary-Ann Skjeie: Kokkens familiehemmelighet

9. mars 2018Aktuelt
STAVANGER: Kokk Mary-Ann Skjeie, tidligere medlem av Kokkelandslaget og nå ny kokk på Tango, har nylig flyttet hjem til Stavanger og foreløpig foreldrenes hus på Hundvåg. På sitt barndoms kjøkken lar hun gjerne fortsatt moren styre grytene. Foto: Marie von Krogh/VG
STAVANGER: Kokk Mary-Ann Skjeie, tidligere medlem av Kokkelandslaget og nå ny kokk på Tango, har nylig flyttet hjem til Stavanger og foreløpig foreldrenes hus på Hundvåg. På sitt barndoms kjøkken lar hun gjerne fortsatt moren styre grytene. Foto: Marie von Krogh/VG

Når folk kommer på besøk til Mary-Ann Skjeie er det bare én rett de vil ha.

Født: 31. mars 1991
Fra: Stavanger
Sivilstatus: Singel
Jobb: Nylig startet som kokk og konditor på Tango i Stavanger. Har tidligere jobbet på Strand restaurant. Var en del av Kokkelandslaget i seks år.
Foto: Marie von Krogh/VG
Født: 31. mars 1991 Fra: Stavanger Sivilstatus: Singel Jobb: Nylig startet som kokk og konditor på Tango i Stavanger. Har tidligere jobbet på Strand restaurant. Var en del av Kokkelandslaget i seks år. Foto: Marie von Krogh/VG

I «Det beste jeg vet»»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi intervjuet blant annet tidligere Noma-kokk Eline Haugan Bordvik og «God Morgen Norges» Wenche Andersen.
Denne gangen har vi snakket med Mary-Ann Skjeie, tidligere medlem av Kokkelandslaget og nå ny kokk på Tango i Stavanger.

Hva er din frokostfavoritt?

Det må nesten være havregrøt av steel cut havre. Det er veldig godt, så det lager jeg når jeg har tid.

Middag, da?

Jeg er veldig glad i fiskegrateng. Jeg lager en med masse grønnsaker og god fisk, og spiser bare fiskegratengen. Ikke noe tilbehør; ingen poteter, gulrøtter eller smør - kun gratengen. Jeg putter så mye oppi at det blir som et helt måltid uansett.

Vi må jo også spørre om dessert!

Det er kjempevanskelig! Jeg er veldig glad i sjokolade, gjerne med et friskt innslag av bringebær eller sitron. Jeg kommer fra en kakeglad familie, så en helt vanlig fløtekake, altså bløtkake, er veldig godt.

Hva er ditt favorittgodteri?

Jeg er veldig glad i smågodt fra Candyking. Det må være fersk, ikke gammelt og hardt. Jeg prøver å holde meg unna, men når jeg går forbi bare «nghh» - trekkes jeg mot.

Hva er det aller beste du kan få servert?

Folk synes det er litt skummelt å lage mat til en kokk og konditor. Men for meg er det bare fint om noen tar seg tiden til å lage mat til meg - bare det synes jeg er fantastisk.

Hva liker du aller best å servere?

Jeg prøver å utfordre folk på nye smaker, men jeg har en klassisker jeg alltid ender opp med å servere på sommeren: Jeg har lært en veldig god måte å lage spareribs på av min far, så den spør folk alltid om. Den lages på en spesiell måte ved hjelp av et hemmelig triks, nemlig at vi koker den i halvparten cola og vann. Da blir den kandisert før vi pensler over en spicy krydderblanding og så griller den.

Det er utrolig godt, men jeg kjenner det er utrolig pinlig. Å koke kjøttet i cola kjennes litt feil ut.

Hva er din favorittingrediens?

Sjokolade. Jeg har en stor lidenskap for å få folk til å forstå at sjokolade ikke bare er sjokolade. Det er så mange forskjellige varianter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MINNER: Mary-Ann Skjeie husker godt skivene med kneipp, smør og sukker hun fikk hos bestemoren sin som barn.  Foto: Marie von Krogh/VG
MINNER: Mary-Ann Skjeie husker godt skivene med kneipp, smør og sukker hun fikk hos bestemoren sin som barn. Foto: Marie von Krogh/VG

Hva har du alltid i kjøleskapet?

Smør, en flaske med chipotle-tabasco, og melk. Det er ikke så mye i det kjøleskapet til vanlig.

Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

Slikkepotten. Jeg får helt angst hvis jeg er på et kjøkken uten slikkepott og det er masse igjen i bollen. Det er helt grusomt.

Hvilket redskap trenger man ikke?

Jeg er ikke så fan av kapselkaffemaskin. Jeg synes det forurenser så mye, og jeg mener det er et tullete luksusobjekt. Det hadde jeg aldri kjøpt.

Hva var det beste du visste da du var liten?

Min farmor pleide alltid å gi oss kneippbrød med smør og sukker. Det måtte være skikkelig meierismør, og du skulle virkelig føle du høvlet smøret oppå skiven. Jeg fikk alltid trøkke i meg en sånn skive når jeg var hos bestemor. Så det ligger ganske høyt oppe på listen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENKELT: Kokkelandslaget til tross - Skjeie går ofte for raske og enkle middager hjemme. Foto: Marie von Krogh/VG
ENKELT: Kokkelandslaget til tross - Skjeie går ofte for raske og enkle middager hjemme. Foto: Marie von Krogh/VG

Hvor vil du helst reise?

Alaska. Jeg synes det virker helt fantastisk flott der.

Hva hører du på når du lager mat - eller baker kaker?

På min gamle jobb var jeg alltid den som ville dempe musikken. Jeg synes det OK å jobbe uten musikk, fordi jeg pleier å være så konsentrert at jeg må blokke det ute. Jeg liker å høre meg selv tenke.

Hva spiser du når du er alene hjemme?

Jeg lager alltid mat for tre-fire dager i én sleng siden jeg bor alene. Men det går mye i enkle ting, som omeletter eller salater med en god vinaigrette. Jeg har ikke tålmodigheten til å lage noe stort bare til meg selv hvis jeg har fri.

Hva spiser du aldri?

Jeg havner fort på frossenpizza her. Jeg husker ikke sist gang jeg spiste det.

Hvor og hva går du helst ut og spiser?

Jeg er veldig glad i indisk mat, så i Oslo var jeg mye på restauranten Der peppern gror. Jeg var også mye på Arakataka. Så to motsetninger, altså.

Publisert: 09.03.2018 kl. 13:19


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?