Dette må du tenke på når du skal lage ukemenyen
Vi er alle kjent med at det kan lønne seg å planlegge middagsuken, men hvordan bør egentlig en ukemeny se ut? Svaret får du her.
Du sparer ikke bare tid og penger ved å planlegge en ukemeny, du kan faktisk spare noen kalorier også. Hvis du har planer om å få et sunnere kosthold, er ukemeny et godt steg i riktig retning.
- Da får du en oversikt over kostholdet for en hel uke, og forhindrer uplanlagte eller dårlige innkjøp som for eksempel hurtigmat eller snacks, forteller ernæringsfysiolog Lise Von Krogh.
Variasjon er nøkkelordet
Når du skal planlegge ukemenyen er variasjon og grønt, noe av det du bør fokusere på. Få inn måltider med fisk, og ikke bare kjøtt. Du bør ha minst 2 dager i uken med fisk. Legg gjerne inn et eller flere vegetariske måltider også, og inkluder både grønnsaker og frukt.
- Gode oppskrifter hjelper deg å bruke grønnsakene, frukt er fint i stedet for snacks, sier Lise Von Krogh.
Sunt kan også være godt
Sunn mat kan være god mat, det gjelder også fisk. Du tenker sikkert at fisk på en fredag er noe som absolutt ikke skal inn i ditt hjem. Gi det en sjanse først, og tenk kreativt. Du kan alltids bytte ut den tradisjonelle fredagstacoen, med deilig sprø fisketaco, eller lage en ekte fredagsburger med fisk.
Har du barn, så la dem være med å bestemme. Det er ikke vits å planlegge et måltid hvis det ikke faller i smak. Barn blir ofte mer engasjerte når de får være med i avgjørelser, og dermed er kanskje ikke fisk på en fredag så ille allikevel.
Gjør det mer økonomisk, ikke vær slavisk
Spar penger ved å kjøpe inn matvarer som inngår i flere retter, for eksempel løk, hvitløk, gulrøtter, ris, tomat på boks og lignende. Planlegg også matrettene slik at råvarene dine kan passe i flere retter slik at du får maks utbytte av råvarene dine. Oppskriftene trenger heller ikke å følges slavisk. Det er helt ok å bytte ut olivenolje med rapsolje eller blomkål med brokkoli. Bruk tid til å planlegge menyen. Finn frem oppskriftene, og lag en ordentlig handleliste.
- På samme måte som når du handler mat, er det lurt å ikke være sulten når du skriver ukemenyen. Da kan du fort gå på en smell ved å legge til flere varer som du egentlig ikke trenger, avslutter Von Krogh.
Publisert: 13.01.2016 kl. 17:47
Oppdatert: 02.02.2016 kl. 10:16
Lag deg en gratis konto