Fra hjemmelaget konfekt til desserter: Her er bakedronningens beste julegodt

BAKEGLAD: Kristine driver Norges største kakeblogg, og lader helst opp til høytiden med julekaker og julegodt i alle slag allerede i november. Foto: Ole Martin Halvorsen
BAKEGLAD: Kristine driver Norges største kakeblogg, og lader helst opp til høytiden med julekaker og julegodt i alle slag allerede i november. Foto: Ole Martin Halvorsen
Natalie Ngo Granum

Kristine Ilstad er dronningen av baking i Norge. Her deler hun sine beste oppskrifter på spiselige julegaver og fristende kaker. Det beste av alt; du kan lage det meste allerede nå.

Med over 3400 søte oppskrifter på bloggen «Det søte liv» er det ingen tvil om at Kristine har et hjerte som banker ekstra hardt for søtsaker, bakst og kaker. Og det er nettopp det å bake julekaker som gir ordentlig julestemning hjemme hos Kristine på Skøyen i Oslo.

– For meg som er som er så opptatt av kaker, er julekakene det beste! Egentlig elsker jeg alt ved julen, og det skal helst være tradisjonell og gjerne litt overdådig julestemning. Men ingenting får meg i bedre julestemning enn krydderlukt i hjemmet. Julen er bakehøytid, også for meg!

– Jeg er glad i alle slags julekaker og synes det er vanskelig å trekke frem én favoritt. Men jeg kan vel si at jeg er ekstra glad i julekaker med krydder og marsipan.

Vanligvis feirer den populære bloggeren tradisjonell jul med familien i Norge med alle ingredienser som hører til; julepynt, juletre, nisse, grøt, pakker, julemat og Askepott på TV. I år blir julen litt annerledes, da drar hun nemlig på rundreise i India med faren og søsknene. Men førjulstid blir det likevel.

Faktumet at bakst er ekstra populært i desember, merker hun også på besøkene på bloggen. Noe som betyr at Kristine ikke bare må planlegge julebaksten tidlig, men også innleggene.

– Jeg starter nok tidligere enn mange andre, sånn fra starten av november. Jeg vil gjerne gi mine lesere hyppige blogginnlegg med nye oppskrifter og juleinspirasjon, men det krever ekstra planlegging. Når det er sagt, anbefaler jeg i grunnen alle å starte tidlig med julebaksten. Det letter trykket i desember, som alltid er en veldig travel måned.

Selv om førjulstiden kan være stressende og hektisk, trenger du imidlertid ikke å sitte igjen med en tom kakeboks eller ty til butikkjøpt dessert til selskapet. Det er nemlig ingenting i veien for å starte bakingen tidlig, mener bakebloggeren.

– Alle småkaker kan lages allerede i november og oppbevares i kakebokser. Julekonfekt har også lang holdbarhet og bør oppbevares i kjøleskapet. Mens både gjærbakst og iskaker er supre å fryse, tipser Kristine.

– Mitt beste tips er derfor å starte med å bake noen av julekakene tidlig. Så kan man heller spare noen få slag nærmere jul, som man da har tid til å hygge seg med, gjerne sammen med barna. Å bake julekaker er en veldig hyggelig førjulsaktivitet, men forutsetningen er jo at man har nok tid til at man kan kose seg med bakingen, fortsetter hun.

– Synes du man bør bake de syv slagene og andre julekaker selv, eller kan man gå for ferdigkjøpt?

– En kake som jeg synes går an å kjøpe på konditori er kransekake. Ellers anbefaler jeg å bake julekakene selv. Det smaker så veldig mye bedre, synes jeg. Tipset er som sagt å starte tidlig nok, så blir ikke julebaksten noe stressmoment.

Også når det kommer til julegaver, kan hjemmelaget være vellaget.
– Julekaker og hjemmelaget konfekt er supre julegaver og egner seg veldig godt som vertinnegaver til juleselskapene.
For å unngå julestreet er det også lurt å tenke litt på hva slags julekaker du lager.
– Noen småkaker krever mye fikling på hver eneste kake, mens andre er veldig raske å lage. En porsjon julebiscotti er eksempelvis laget på under en time og gir nok kaker til både eget forbruk og flere små gaveposer som kan gis bort.

Hjemme hos familien til Kristine pleier de ikke å ha en fast dessert på julaften, men juledesserten som garantert blir servert i løpet julen er klassikerne karamellpudding, multekrem og Dronning Maud-fromasj.
Julen er også en tid fylt med mange selskaper. Skal du ha gjester er Kristines beste tips å ha desserten klar i fryseren.
– Som dessert er det alltid flott å kunne servere en iskake, og dette er også noe man kan lage i november og oppbevare i fryseren, sier bloggeren.

Det er ikke bare for å spare tid at Kristine begynner på julebaksten halvannen måned før jul. Morens beryktede fruktkake må også lages – både av sentimentale grunner og fordi den er utrolig god.
– En kake jeg må lage absolutt hver eneste jul er mammas engelske fruktkake, en Christmas Cake som er fullstappet av tørket frukt og krydder. Kaken pakkes inn i folie og dynkes jevnlig med konjakk i en måned. Den ferdige kaken dekkes med aprikossyltetøy og marsipan. Fantastisk kake!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?