Tre saftige retter med kyllinglår

SAFTIGE SMAKSGLEDER: Kylling og estragon med hvitløk eller marinert kyllinglår med en asiatisk sataysaus og frisk mangosalat? Mulighetene er mange. Foto: Sara Johannessen/VG
SAFTIGE SMAKSGLEDER: Kylling og estragon med hvitløk eller marinert kyllinglår med en asiatisk sataysaus og frisk mangosalat? Mulighetene er mange. Foto: Sara Johannessen/VG
Lise Finckenhagen

Kylling er verdens mest spiste kjøttslag, og er like populært til hverdags som til fest som til festlige hverdager. La brystene få hvile denne gangen og kos deg med kyllinglårene.

Det er ikke bare brystet som er verdt oppmerksomheten, la det gjerne skinne litt ekstra av lårene også. I tillegg til å være de to saftigste delene av kyllingen, er lårene proppfulle av smak, rimelige og enkle å tilberede. Mer smak og glede for pengene med andre ord, en skikkelig vinn-vinn situasjon her altså.

Selv foretrekker jeg å bruke store og ekstra saftige lår fra kyllinger som har levd et godt liv. Steketiden vil selvsagt variere med størrelsen, men her er det faktisk bedre å steke litt for mye enn litt for lite.

Kylling og estragon er en suveren kombinasjon. Når det gjelder antall hvitløksfedd i oppskriften må du absolutt ikke la deg skremme, selv om jeg godt kan forstå at 15 fedd høres ut som 10 for mye. Men det du vil oppleve er at hvitløken skifter fullstendig karakter og blir både mild og sødmefull med en nøtteaktig smak. Samtidig som lårene koker seg møre i en frisk og fyldig fløtesaus.

Ovnsbakte lår med jordskokk, eple, sjalottløk, sitron og timian er en «alt i en panne»-rett som ikke krever all verdens innsats. Bruk jordskokker med tynt skall og skrubb jordskokken godt før bruk. Den trenger nemlig ikke å skrelles, men da er det ekstra viktig at alle kriker og kroker er skikkelig vasket. Epler kan erstattes med pærer eller plommer, sitronmengden kan du justere selv, men litt sitron på jordskokkene hindrer dem fra å bli grå og triste - også gir jo selvsagt sitronen masse friskhet og nydelig smak. Timian kan byttes ut med rosmarin.

Godt krydrede marinerte kyllinglår med «sataysaus» og mangosalat er en fritolkning av kylling satay, men med hele lår og uten pinner. Smakene er der fremdeles og det er ganske så tilfredsstillende med hjemmelaget peanøttsaus. Det blir en nokså stor porsjon med saus, men det fine med det er at neste gang du får lyst på thai-inspirerte marinerte kyllinglår er sausen allerede ferdig.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?