Slik lager du den beste iskaffen

10. juni 2015Aktuelt
Iskaffe er like enkelt å lage som vanlig kaffe, og en deilig variasjon for alle kaffelskere. Foto: Kyrre Lien
Iskaffe er like enkelt å lage som vanlig kaffe, og en deilig variasjon for alle kaffelskere. Foto: Kyrre Lien
Ann Cathrin Andersen
Ann Cathrin Andersen

Man er like kaffetørst selv om det er varmt i været. Her kommer oppskriften på hvordan du kan kald kaffe like raskt som vanlig kaffe.

Selv om solen kommer og går, er det varmere i været. Da kunne du kanskje tenke deg å bytte ut den varme kaffen med noe godt og avkjølende.

Iskaffe er noe de fleste kjøper på den nærmeste kaffebaren, uten å vite helt hvordan den lages. Det vi vet er at smaken ofte varierer fra sted til sted – og at det virker litt avansert. Vel, tenk igjen!

Vi lager den hjemme på en-to-tre, og det kan du også gjøre.

- Iskaffe kan lages like raskt som vanlig kaffe, det eneste du trenger er isbiter i fryseren, sier prisbelønnet barista og kaffesmaker Ingri M. Johnsen.

Det er slettes ikke tidkrevende eller vanskelig, og følger du Johnsens oppskrifter blir det i tillegg smakende nydelig.

- Man kan bruke alle bryggemetoder, kaffetrakter, håndbrygging og aeropress.

Her er baristaens enkle oppskrifter på iskaffe:

Svart håndbrygget iskaffe (gir 5 dl iskaffe)

Du trenger: 30 gram filtermalt kaffe, 300 g oppkokt vann, 200 g isbiter

1. Legg isbitene i kaffekannen

2. Lag håndbrygg som vanlig

3. Ha kaffen i papirfilteret

4. Hell det varme vannet sakte over kaffen, og kaffen renner ned over isen.

Etter ca 3-4 minutter er kaffen brygget, isbitene smeltet og iskaffen er serveringsklar.

Eksperttips: Kaffen smaker best ved kjølig men ikke iskald temperatur, server den derfor uten isbiter. Bruk gjerne en etiopisk kaffe.

Iskaffe med fløte (en servering)

Du trenger: En dobbel espresso, isbiter og fløte

Det du trenger for en iskaffe med fløte er en espresso, isbiter og fløte. Foto: Kyrre Lien
Det du trenger for en iskaffe med fløte er en espresso, isbiter og fløte. Foto: Kyrre Lien

For å lage espresso hjemme kan du for eksempel bruke moccakanne, aeropress eller helautomatisk maskin.

1. Lag en dobbel espresso

2. Rør en teskje med sukker inn i den varme espressoen til det smelter

3. Kjøl ned espressoen, for eksempel med isbiter i en shaker som du vender noen ganger og siler av.

4. Fyll noen pene små glass med isbiter, hell over kald espresso, toppes med litt fløte. Fløten legger seg som et lag på toppen om du rister den tykk i en shaker først.

Eksperttips: For å lage espresso med Aeropress, bruk 30 gram finmalt kaffe, tilsett 90 gram oppkokt vann, rør kraftig i 10 sek og press ned kaffen etter 1 minutt.

Festtips: Bytt ut fløten med litt Baileys.

Test oppskriftene hjemme, og by på kald fremfor varm kaffe i sommer!

Publisert: 10.06.2015 kl. 10:14
Oppdatert: 13.06.2016 kl. 09:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?