Nei, det heter ikke bare «kakao»: Dette er forskjellen

5. januar 2018Aktuelt
VINTERGODT: Varm sjokolade med marshmallows og chili piffer opp en kald vinterdag. Foto: Sara Johannessen/VG
VINTERGODT: Varm sjokolade med marshmallows og chili piffer opp en kald vinterdag. Foto: Sara Johannessen/VG

Hvis du alltid har lurt på om det er forskjell på «kakao» og «varm sjokolade» får du svaret her.

På vinteren er det godt å varme seg med en stor kopp kakao, enten du kryper under pleddet på sofaen eller tar med deg en rett i koppen-pose og kokende vann på termosen på skituren.

Selveste kong Olav hadde sin egen favoritt; en helt spesiell kakao laget på dronningsjokolade og helmelk. Mens kakao med rødvin var vinterdrikken som gikk viralt noen år tilbake.

Varm kakao er med andre ord så mangt - eller heter det egentlig varm sjokolade? Og hva er i så fall forskjellen?

Kakao

Konditormester Sverre Sætre mener begrepene har utkrystallisert seg blant folk. Hans egne barn sier kakao til alt, men for Sætre går forskjellen på smak og tilberedning.

– Fra veldig gammelt av ble kakao laget hovedsakelig på ren sjokolade. I dagens kakao bruker man ofte kakaopulver, sukker og stort sett melk, forklarer konditoren.

Smaken på kakao er derfor gjerne søtere og konsistensen er lettere, skriver The Kitchn. De fleste kjenner også til hurtigutgaven av kakao som røres sammen med et par skjeer med ferdigsukret kakaopulver og varmt vann.

Varm sjokolade

Selv foretrekker den prisbelønnede konditoren å lage varm sjokolade, altså å smelte kvalitetssjokolade i glohet melk eller vann. Denne versjonen kalles varm sjokolade fordi det bokstavelig talt er varm sjokolade. Resultatet er en rikere og mer kremet munnfølelse.

Ekstra god blir den laget på vann slik som den opprinnelig ble laget av aztekerne for over 1000 år siden, ifølge Sætre. Den varme sjokoladedrikken skal ikke ha vært så søt som den vi kjenner til i dag.

– Jeg synes faktisk varm sjokolade laget med vann er veldig godt, da døyver ikke melken all sjokoladesmaken. Men det forutsetter at du bruker en ordentlig god sjokolade, gjerne en som er frisk og syrlig, sier Sætre som helst serverer denne varianten i små espressokopper.

I motsetning til aztekerne har han gjerne litt brunt sukker i hvis han bruker 60 prosent sjokolade - ellers blir det for bittert. Sjokoladen trenger nemlig sødme for at smaken skal komme ordentlig frem.

– Velger du derimot 50 prosent sjokolade, er det nok sukker i sjokoladen.

Vanlig feil

En feil som mange gjør når de lager varm sjokolade er først å koke opp melk og så putte sjokoladen i. Dette gjør at væsken klumper seg.

– Start heller med å varme opp finhakket sjokolade og spe deretter på med litt og litt oppvarmet vann eller melk, slik at massen blander seg mer som en smidig sjokoladesaus, tipser Sætre.

Har sjokoladen allerede klumpet seg i melken, kan du redde den varme sjokoladen med en stavmikser.

– Et tips er å bruke stavmikseren og piske den varme sjokoladen til en glatt og luftig masse rett før servering. Løft gjerne stavmikseren opp og ned underveis. Resultatet gir en helt annen smaksopplevelse.

Fikk du lyst på varm sjokolade eller kakao? Her er fire ulike varianter:

Publisert: 05.01.2018 kl. 16:22
Oppdatert: 30.12.2022 kl. 11:21


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?