Til hovedinnhold

Favoritt i form

13. november 2012Aktuelt
Enklere kan det ikke bli: Ferske kyllinglår i et ildfast form med sopp, bacon, urter og sennepssmak. (Alle foto: Jonas Haarr Friestad)
Enklere kan det ikke bli: Ferske kyllinglår i et ildfast form med sopp, bacon, urter og sennepssmak. (Alle foto: Jonas Haarr Friestad)
Jonas Haarr Friestad
AvBorghild FiskåogJonas Haarr Friestad

Hurtigmaten som passer alt og alle.

Kyllingbryst surret i skinke er for lengst allemannseie. Men kjøttstykket kan også fylles med spennende innhold.

Og velger du kyllinglår i stedet for bryst, får du mer smak til en rimeligere penge. Kyllinglår trenger lengre tid å tilberede, men om den trekker med gode smaker i ovnen, blir den en fulltreffer som også gjør det mulig å forberede i god tid.

Ovnsstekt kylling med sennepssmak og sopp

Gryteretter kan enten koke på komfyren eller ordne seg selv i stekeovnen. Vi går for det siste, mens vi fikser ris og grønn salat til på annet vis.

Du trenger til 4-6 porsjoner:

1 ss dijonsennep

Foto: Jonas Haarr Friestad
Foto: Jonas Haarr Friestad
Jonas Haarr Friestad

1 ss grovkornet sennep

8 kyllinglår med skinn

salt og nykvernet pepper

2 ss olje

100 g bacon

300 g sopp, gjerne sjampinjong i skiver

2 ss hakket estragon

½ bunt timian – uten stilker

2 dl kyllingkraft eller eplemost

3 dl kremfløte

Gremolata med mandler:

1 dl persille

2 hvitløkbåter

1 sitron

20 g mandler

Rør sammen sennepen. Løft forsiktig skinnet på kyllinglårene med fingrene eller en kniv. Putt sennep innunder.

Krydre skinnet med salt og pepper.

Varm olje i panne og brun lårene på begge sider. Flytt dem så over i et ildfast fat.

Stek baconstrimler og sjampinjonger i samme pannen. Hell over kyllinglårene i ovnsfatet.

Dryss på revet estragon og timian. Hell over kraft/eplemost og fløte.

Stek i forvarmet ovn ved 180 grader cirka 45 minutter, til lårene er møre.

Gremolata:

Finhakk persille og hvitløk.

Riv skallet på sitronen fint og grovhakk mandler.

Bland alt.

Servér fra formen, gjerne med en grønn salat og gremolata-dryss over.

Kylling med ramsløk og sopp

Ramsløksesongen er akkurat nå, fram til blomstring. Bruk noen ramsløkblader hvis du har tilgang til dem. Utenfor sesong kan du erstatte med hvitløk.

Foto: Jonas Haarr Friestad
Foto: Jonas Haarr Friestad

Bruk noen ramsløkblader hvis du har tilgang til dem. Utenfor sesong kan du erstatte med hvitløk.

Nok til 4:

6-8 kyllinglår med skinn

500 g fersk sopp; kantareller eller sjampinjong hvis det er eneste alternativ

2 bunt vårløk

noen blader ramsløk eller 1 hvitløkbåt

2 dl crème fraîche

1 dl hvitvin

1 ss Dijon-sennep

salt og pepper

Rens soppen og skjær i biter eller skiver.

Vask vårløken og fjern rotstykket og øverste toppen. Del hver vårløk i 3.

Strimle ramsløkbladene på tvers. Bruker du hvitløk i stedet, finhakk den.

Legg kyllinglårene i en ildfast form med skinnsiden opp. Legg sopp og vårløk rundt.

Rør krem, hvitvin og sennep og fordel over.

Dryss over salt og pepper.

Sett formen i ovnen ved 175 grader og la retten steke cirka 45 minutter, til kyllingen er gjennomkokt.

Stikk en gaffel i den tykkeste biten og trykk lett. Hvis kraften som pipler ut, er klar, er kyllingstykkene klare.

Hell væsken i formen over i en kasserolle, mens du holder formen og kyllingstykkene varme.

Kok inn væsken til du har en drøy dl igjen.

Kjør jevn med stavmikser eller i kjøkkenmaskin. Hell over kyllingformen.

Dryss ramsløkstrimler over.

Servér straks med grønn salat og ris.

Vårgrønn kyllinggryte

Skal det være vårmat, så la den være grønn. Denne svenske klassikeren fanger opp alt det gode for årstiden.

Nok til 6 porsjoner:

8 kyllinglårfileter

4 sjalottløk

1 ss smør

salt og nykvernet pepper

1 ts støtt fennikelfrø

200 g små gulrøtter

3 dl tørr hvitvin

3 dl kremfløte

200 g grønn asparges

1 potte basilikum

1/2 potte kjørvel

litt dill

1 ts revet sitronskall

Skjær kjøttet i mindre biter.

Skrell og skjær sjalottløken i skiver.

Brun kylling og løk i smør i panne. Dryss på salt, pepper og fennikelfrø som er støtt i morter.

Legg ved gulrøtter. Hell på vin og la alt trekke under lokk cirka 10 minutter.

Ta opp kylling og gulrøtter.

Spe med fløte og kok ned til halvparten.

Del aspargesen i mindre biter og kok i lettsaltet vann 3-4 minutter. Hell av vannet og skyll dem raskt i iskaldt vann.

Legg basilikum, dill og kjørvel i en bolle og hell i cirka 1 dl av vin/fløte-sausen. Kjør jevn med stavmikser eller i kjøkkenmaskin til sausen blir vårgrønn på farge.

Rør den glatte, grønne sausen ned i resten av sausen.

Legg i kylling, gulrøtter og asparges. Riv i sitronskall.

Varm opp og servér med nypoteter.

Stavanger Aftenblad

Se flere oppskrifter med kylling under.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?