Til hovedinnhold

Dette bør du spise

13. november 2012Aktuelt
Heledirektoratet anbefaler et sunt og variert kosthold, der karbohydrater ikke er bannlyste. (Foto: Microstock)
Heledirektoratet anbefaler et sunt og variert kosthold, der karbohydrater ikke er bannlyste. (Foto: Microstock)
AvLinda Johnsen ØrstavikogMicrostock

Det du spiser og drikker påvirker helsen din, og det er lett å bli forvirret når alle rundt deg forteller at et kosthold basert på ditt og datt er tingen.

Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk.

De anbefaler også begrensede mengder av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Matvarer merket med nøkkelhullet kan også være en god rettesnor for mange.

Spis grønt og sunt

Du bør spise minst fem porsjoner med grønnsaker, frukt og bær hver eneste dag.

Av dette bør halvparten være grønnsaker. En porsjon tilsvarer 100 gram og kan eksempelvis være en liten bolle salat, en gulrot eller en middels stor frukt.

Du bør variere mellom ulike typer grønnsaker og frukt med forskjellig farger. Bruk gjerne tomater, løk, purre og hvitløk.

Det er mye å velge i, og du kan bruke både friske, hermetiske, frosne, rå og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær alt etter sesongen.

Det anbefales også å spise en liten neve usaltede nøtter om dagen.

Belgvekster som bønner og linser, frø, krydder og urter er heller ikke inkludert i ”fem om dagen”. Disse matvarene har ofte et høyt innhold av næringsstoffer og kan gjerne inngå i et variert kosthold.

Grovt er bra

Grove kornprodukter bør også være en del av den daglige kosten

De grove kornproduktene bør tilsammen gi 70-90 g sammalt mel eller fullkorn pr. dag.

Det kan være fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, én tallerken grov kornblanding og to skiver fullkornbrød, eller én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornpasta eller fullkornris.

Velg alltid kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt. Bruk Nøkkelhullet og Brødskalaen som hjelpemidler.

Fisk og magert kjøtt

Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg. Dette tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken.

Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon, og minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Velg magert rent kjøtt, og magre kjøttprodukter med lite salt.

Begrens mengden av rødt og bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt til 500 gram pr. uke.

Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg.

Bruk matolje og begrens saltbruken

La magre meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker være en del av det daglige kostholdet

Meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør, bør begrenses.

Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

Velg også matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagning og på maten. Bearbeidede matvarer bidrar i snitt med 70-80 prosent av saltinntaket, så velg derfor matvarer og ferdigretter med lavt saltinnhold.

Drikk vann

Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags, og velg vann som tørstedrikk.

Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet. Bruk minst 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange.

Begrens mengden mat og drikke med høyt energiinnhold og lite næring, som brus, godteri og snacks.

Se etter nøkkelhullet i matbutikken, men vær også oppmerksom på at disse varene bare angir hva som er et sunnere valg innen samme matvarekategori.

Grandiosa har blant annet nøkkelhullet fordi den er et bedre alternativ enn andre ferdigpizzaer, men det betyr ikke at varen i seg selv er næringsrik og sunn.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?