Til hovedinnhold

Snadder til grillmat: Hjemmelaget chiliolje, urtesmør og urtesalt

7. juli 2013Aktuelt
PÅ 1-2-3: Urtesalt med chili, saftig og smaksrikt urtesmør og chiliolje er noen av tingene du kan lage med urtene dine. Foto: Markus Thorsen
PÅ 1-2-3: Urtesalt med chili, saftig og smaksrikt urtesmør og chiliolje er noen av tingene du kan lage med urtene dine. Foto: Markus Thorsen

Få maks ut av urtene dine. Ved hjelp av enkle fremgangsmåter kan du trylle frem alt fra smaksrik chiliolje til urtesalt.

Ikke la urtene bli stående på kjøkkenbenken. I løpet av sommerhalvåret kommer det stadig nye frukter og urtene, samt kjøkkenhagen, er grønnere og mer frodig enn på lang tid. Du har kanskje opplevd at urtene dine plutselig skyter fart og gror nær sagt over hodet på deg og du ser ikke balkongen for bare grønne blader. Da kan det være greit å høste litt.

I tidligere innlegg har vi vist deg hvordan du får mest ut av grillsesongens urter og lager en grillmariande på 1-2-3. Ikke minst har vi vist deg hvordan du enkelt lager din egen kjøkkenhage.

Her får du oppskriften på noen vellykkede smakstilsettere du enkelt kan lage selv:

Kryddersmør

GOD SMAK: Å lage sitt eget kryddersmør er enklere enn du tror. Foto: Markus Thorsen.
GOD SMAK: Å lage sitt eget kryddersmør er enklere enn du tror. Foto: Markus Thorsen.

Kryddersmør er enkelt som bare det og smaker perfekt til grillmaten. Pakk det pent inn og du har en feiende flott vertinnegave også.

Det du gjør er å plukke rikelig med krydderurter. Ta det du har. Vi brukte kjørvel, rosmarin, oregano, koriander og mynte. Det kan være godt med litt sting i smøret, så vi tillot oss å ta med en habanero fra egen plante.

Hvitløken er kjøpt, men smaker godt for det. Her bruker du så mye eller lite du vil og den kan selvfølgelig sløyfes. Kutt smøret opp i terninger og vent til det har blitt temperert før du arbeider med det. Finhakk urter, chili og hvitløk. Vask hendene og kna et hele godt sammen.

Slik gjør du:

1. Skjær smør i terninger og kutt urter, hvitløk og eventuelt chili.

2. Putt alt i en bolle. Bland godt.

3. Fordel det på bakepapir eller plastfolie og lag overdimensjonerte karamellsnurrer. Legg de så i kjøleskapet og ta de frem så ofte du kan.

Urtesalt

URTESALT: Bruk chili for ekstra sting. Foto: Markus Thorsen.
URTESALT: Bruk chili for ekstra sting. Foto: Markus Thorsen.

Til urtesalt kan du bruke alle mulige krydderurter - vi valgte å bruke chili. Fremgangsmåten er uansett lik.

Slik gjør du:

1. Ta en god slump grovt salt over i en blender og tilsett krydderurter eller annet egnet som chili. Vi tok to habanero chili for å lage noe med ordenlig fart i.

2. Kjør det hele sammen til alt er finmalt og hell det over på bakepapir. Du vil da oppleve at du har en litt fuktig masse.

Saltet vil fungere slik at det trekker ut fuktigheten fra det du har tilsatt og etter et døgn i romtemperatur er det tørt og kan helles over på dertil egnet beholder.

Chiliolje

ENKEL SMAKSFORSTERKER: Fungerer perfekt i salater eller til steking. Foto: Markus Thorsen.
ENKEL SMAKSFORSTERKER: Fungerer perfekt i salater eller til steking. Foto: Markus Thorsen.

Chiliolje fungerer godt som dressing på salater eller til å steke i. Enkelt som bare det.

Slik gjør du:

1. Legg chili i en tom flaske.

2. Varm olje og hell over i flasken med chili.

Det er viktig at oljen ikke er for varm slik at chilien blir stekt. Sett på korken og du har den enkleste smakstilsetteren som er. Bare pass på nå du heller at du ikke søler på hendene dine. Varm olje og hud lukter fort baconcrisp.

Publisert: 07.07.2013 kl. 10:17
Oppdatert: 22.07.2015 kl. 14:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?