Dugnadsmat - to enkle oppskrifter

15. april 2013Aktuelt
GRYTERETT: Uslåelig hvis du skal lage mat til mange. FOTO: JON KROG PEDERSEN
GRYTERETT: Uslåelig hvis du skal lage mat til mange. FOTO: JON KROG PEDERSEN

Våren er her, og med den – dugnad! Her er de perfekte belønningene for strevet.

Da jeg var liten var dugnadene i bygården jeg bodde skikkelig livlige. Det var mange barn, mange voksne, vidløftige og mindre vidløftige prosjekter, mye arbeid, også et hyggelig lag til slutt. Stor sett grilling, og litt forsiktig drikking som noen ganger utartet.

Sånn er det fortsatt i Norge. Det norske folk kåret ordet dugnad til Norges nasjonalord, i en knepen seier over «jah» (på innpust), på Petter Schjervens TV-prgram Typisk Norsk for noen år tilbake.

Og på de fleste dugnader er det noe mat. Jeg tipper det vanligste er pølser, det skal jo være enkelt. For de aller fleste oppleves nok dugnadsarbeidet som en ekstra last i en hektisk hverdag. Da er det hyggelig at noen tenker på maten! Og grillpølser er billig og lettvint.

Men skal du først skrive ikke bare skrive liste, men deretter faktisk også handle inn, både pølser, og tilbehør, og grillkull, og tennvæske og etc, kan du med et lite ekstra rykk i innsatsstroppen bytte ut alle elementene med:

Billig kjøtt, løk, stangselleri, gulrot, laurbærblad. For salt og har du, og en pappvin også, hvis dugnaden er ekte.

Dagen før: Ha kjøttet i en stor gryte. Brun det. Kok det i vin med noen av grønnsakene, hele. Litt før: kast de kokte grønnsakene og tilsett nye, kok til møre. Ved dugnadens klimaks; varm opp, smak til med salt og persille. Server i dype skåler.

BRYT BRØD MED NABOENE: En slags foccacia som må være fersk. På dugnaden blir den garantert spist opp. FOTO: JON KROG PEDERSEN
BRYT BRØD MED NABOENE: En slags foccacia som må være fersk. På dugnaden blir den garantert spist opp. FOTO: JON KROG PEDERSEN

Denne gryta er en variant av den franske klassikeren Boeuf Bourguignon, men skåret ned til beinet. I originalen skal ting stekes i omganger, sausen skal jevnes, og den krever både bacon og sopp. Alt dette gir masse umami (vår femte smak, den fyldige, ”kjøttaktige” smaken), men her har jeg funnet en slags minimumsløsning for å se hvor enkelt man kan gjøre det. Jeg prøvde noen varianter uten vin, og det funker egentlig ganske bra, men mitt standpunkt er at sameiet bør spandere i alle fall halvparten vin her, og heller knipe inn et annet sted, for eksempel på dekor.

Det blir ikke lukt av grill, men du vil garantert få mye skryt. Og ingen vil legge merke til at du vasker litt sakte eller skraper litt løst.

Jeg legger ved en oppskrift på et brød også, hvis du virkelig mener alvor. Dette er i grunnen en slags focaccia, som bare er god når den er fersk. På dugnad blir den i alle fall spist opp.

LAG KAFFE: Synsing om murpuss og hekkeklipping er bedre med en kaffe i hånda. FOTO: JON KROG PEDERSEN
LAG KAFFE: Synsing om murpuss og hekkeklipping er bedre med en kaffe i hånda. FOTO: JON KROG PEDERSEN

Publisert: 15.04.2013 kl. 14:16
Oppdatert: 15.04.2013 kl. 16:43


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?