Lise Finckenhagens brødspesial

28. august 2020Aktuelt
MATPAKKEFEST: Hjemmelaget matpakkebrød kommer i mange former. Foto: Christian Brun
MATPAKKEFEST: Hjemmelaget matpakkebrød kommer i mange former. Foto: Christian Brun
AvLise FinckenhagenogChristian Brun

Fra grytebrød til polarbrød - Lise Finckenhagen viser deg hvordan du baker de beste brødene.

Det ligger enormt mye omsorg og kjærlighet i en god matpakke. Og selv om det ikke er noe galt med å kjøpe brød på butikken, så er det noe helt spesielt med hjemmebakt. Bare duften av brødene som står i ovnen gir godfølelse i hele kroppen.

At brødene ikke nødvendigvis ser helt perfekte ut er en del av gleden, og gir brødene en følelse av ekthet. En super måte å bake på er rett og slett å la deigen kaldheve i kjøleskap. Joda, det tar lenger tid, men det er enkelt og smakene får god tid til å utvikle seg.

Brød til matpakken

«Matpakkebrødet» jeg har bakt er som navnet tilsier et suverent brød til matpakken. Det er lett å lage og fint å fryse. Skummet kulturmelk gir både saftighet og en frisk smak. Her har jeg brukt fullkornshvete, rug og havremel i tillegg til hvetemel.

Grovheten kan du selvsagt justere selv, men husk at ikke alle melsorter har like god bakeevne, og bruker du kun grovt mel kan brødet fort bli tungt og kompakt (ikke at det er noen krise det heller altså).

Eltrefritt grytebrød

Eltefritt grytebrød har herjet som en farsott på nettet i flere år. Grytebrød indikerer at brødet stekes i gryte, og eltefritt er - ja, eltefritt! Det eneste denne brødoppskriften virkelig krever er tid, lang tid. Det løser du enkelt ved å røre sammen deigen dagen før du ønsker et saftig og nystekt brød på bordet.

Den lange hevetiden (vi snakker da om rundt 15 timer) gir brødet et snev av surdeigsaromaer, og grytestekingen sørger for skikkelig sprø skorpe.

Hjemmebakt polarbrød

Polarbrød ligger høyt oppe på listen over barnas favorittbrød, og disse kan du overraskende enkelt bake selv. Nystekte polarbrød med smør og brunost kan dessuten fort bli en hit blant de voksne også.

Og når du først har blitt kjent med bakeren i deg kan du like godt bake et brett med knekkebrød også.

Med de beste ønsker om en god bakst og digge brød!

PS: Pakk brødet inn i klede for å bevare sprøheten i skorpen, pakker du det i plast blir skorpen myk.

PS igjen: Flere av disse brødene skal langtidsheves, og du bør derfor lage deigen dagen før. Den lange hevetiden gir dessuten brødet et snev av surdeigsaromaer.

Publisert: 18.08.2017 kl. 16:18
Oppdatert: 28.08.2020 kl. 11:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?