Full strid om kontroversiell kjøtt-studie

1. oktober 2019Aktuelt
FRIKJENT?: En fersk studie som involverte flere millioner mennesker, hevder å vise at de fleste over 18 år kan spise rødt og bearbeidet kjøtt tre-fire ganger i uken og at kjøttet ikke med sikkerhet kan knyttes til diabetes 2, kreft eller hjertesykdom. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
FRIKJENT?: En fersk studie som involverte flere millioner mennesker, hevder å vise at de fleste over 18 år kan spise rødt og bearbeidet kjøtt tre-fire ganger i uken og at kjøttet ikke med sikkerhet kan knyttes til diabetes 2, kreft eller hjertesykdom. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
AvNTBogEivind Haugen

En fersk studie skal vise at å kutte inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt har få, om noen, helsebringende effekter. Det har fått flere eksperter til å reagere sterkt. 

Studien er en såkalt meta-studie – eller et studie av andre studier, som nettstedet Webmd skriver.

Flere eksperter peker på flere svakheter ved studien, blant annet stusser de over at minst 15 nyere studier ikke er inkludert. Spørsmålene deltagere er stilt, miljøhensyn og tallbruken får også kritikk.

– Det er det mest alvorlige overgrepet mot dataene jeg noensinne har sett, sier Harvard-professor Walter Willett til Webmd.

– Ikke sikkert

Funnene er helt motsatt av hva helse- og ernæringstrendene og -rådene de siste årene, og vekket umiddelbare reaksjoner fra mange eksperter, ifølge Reuters.

Studien ble publisert i Annals of Internal Medicine mandag.

Forfatterne konkluderer med at de fleste personer kan fortsette å spise rødt og bearbeidet kjøtt som normalt, det vil si tre til fire ganger i uken for voksne i Nord-Amerika og Europa.

– Basert på forskningen kan vi ikke si med sikkerhet at å spise rødt eller bearbeidet kjøtt forårsaker kreft, diabetes eller hjertesykdom, sier førsteamanuensis Bradley Johnson ved Dalhousie University i Canada, som har vært med å lede studien.

– Trekk artikkelen

En gruppe leger fra blant annet Harvard, Yale og Stanford, inkludert en av forfatterne i studien, ber i et brev til Annals of Internal Medicine om at magasinet helst trekker saken om studien inntil videre. Dette i påvente av videre vurdering. I brevet heter det at reviderte retningslinjer som kan føre til økt forbruk av rødt og bearbeidet kjøtt, ville være uforsvarlige.

Reuters har videre sett en uttalelse fra fagleder for ernæring ved Harvard, Frank Hu, som skriver at det «fra et folkehelseperspektiv er uansvarlig og uetisk å gi kostholdsråd som er ensbetydende med å fremme økt kjøttkonsum, selv om det skulle være noe usikkerhet rundt hvor sterkt det er bevist.»

Kontraster

Verdens helseorganisasjons (WHO) kreftforskningsavdeling IARC og World Cancer Research Fund (WCRF) har begge lenge fremholdt at rødt og bearbeidet kjøtt kan føre til kreft, og plasserte begge på lista over kreftfremkallende faktorer i 2015.

I EAT-Lancet kommisjonens rapport fra januar kom de første vitenskapelige målene for et sunt kosthold fra bærekraftig matproduksjon innenfor planetens tålegrenser. Der ble det anslått at et sunt og bærekraftig kosthold har et totalt inntak på omtrent 14 gram rødt kjøtt per dag per person.

Publisert: 01.10.2019 kl. 09:07
Oppdatert: 01.10.2019 kl. 09:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?