Lise Finckenhagens middagstips med viltkjøtt

8. november 2019Aktuelt
JEGERFANGST: Elgburger med tyttebærrømme eller en mer tradisjonell reinsdyrstek er fristende høstmat. Foto: Krister Sørbø/VG
JEGERFANGST: Elgburger med tyttebærrømme eller en mer tradisjonell reinsdyrstek er fristende høstmat. Foto: Krister Sørbø/VG
AvLise FinckenhagenogKrister Sørbø

Lise Finckenhagen lager tre vilt gode høstmiddager.

Høstens viltmiddag kan være like tradisjonell som en stek, bygget i høyden eller eksotisk og godt krydret! Uansett hører viltkjøtt som smaker lever og med konsistens som skosåler fortiden til. En ivrig jeger blir jeg nok aldri, men jeg setter stor pris på fangsten. Og denne eksklusive råvaren krever din oppmerksomhet, for her må man være varsom. Det magre og delikate kjøttet er veldig sensitivt for overkoking og oversteking, kjøttet bør helt klart ha en rosa kjerne.

Tradisjonelt liker jeg å krydre viltkjøttet med einebær og timian, men andre krydderier og friske urter er også verdt å teste ut. Frisk timian kan erstattes med rosmarin (i litt forsiktige mengder) og salvie. I tillegg kan du prøve med litt allehånde, nellik, anis eller tørket appelsinskall. Mange mener hvitløk overhodet ikke passer med vilt, men jeg slenger gjerne noen uskrelte hvitløksfedd i pannen når jeg steker kjøttet, uten at noen har klaget på det.

I dagens «eksotiske viltgryte med sitrongress og kokos» tar jeg den helt ut – og kjører på med chili, hvitløk, ingefær, sitrongress, kokos, stjerneanis, kardemomme og limeblader. Galskap vil kanskje noen si, men det litt sødmefulle kjøttet trives overraskende godt i denne spinnville gryten.

Er du mer klar for det tradisjonelle, er en rosastekt reinsdyrstek både enkelt og knallgodt. Brun steken godt i pannen, og la den få «bade» litt i smør før den stekes forsiktig ferdig i ovn.

En tykk elgburger med bacon, bløt løk, sopp og tyttebærrømme er en rett i høyden som inviterer til rein glede.

Publisert: 08.11.2019 kl. 10:06


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?