Spiselige julegaver: Ida Gran-Jansens brownie-miks og salte mandler

LAG SELV: Matblogger Ida Gran Jansen viser hvordan du enkelt kan lage spiselige julegaver. Foto: Krister Sørbø/VG/Ida Gran Jansen
LAG SELV: Matblogger Ida Gran Jansen viser hvordan du enkelt kan lage spiselige julegaver. Foto: Krister Sørbø/VG/Ida Gran Jansen
Maren Wilberg Rostad
Maren Wilberg Rostad

Dropp gavestresset og lag dine egne, spiselige julegaver. 

– Jeg synes man ikke skal stresse så mye i julen, og jeg er også lei av gavepresset, sier Ida Gran-Jansen til Godt.

Matbloggeren og kokebokforfatteren liker å lage gavene selv, og har en rekke gode ideer til hva du kan gi til den som har alt, og de som er glad i litt søtsaker.

– Hvorfor ikke gi bort en 1-2-3-kake? I stedet for Toros brownies-miks er et glass med ingredienser til en god sjokoladekake både enkelt og gøy å gi bort.

Selv gir hun bort spiselige julegaver hvert år.

– Mange har jo også juleverksted med venninner og lignende, da er dette perfekt å lage for så å gi bort senere, tipser bloggeren.

Her deler Ida Gran-Jansen to oppskrifter på spiselige julegaver du enkelt kan lage selv:

Foto: Ida Gran-Jansen
Foto: Ida Gran-Jansen

– Jeg heller ingrediensene i et glass, og henger på en liten lapp med oversikt over hva krukken inneholder og hvordan du skal gå frem.

Oppskriften er til 1 krukke.

Dette trenger du:

100 g hvetemel

1/2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1ts salt

50 g kakaopulver

75 g hvetemel

100 g brunt sukker

150 g hvitt sukker

100 g mørk sjokolade

100 g hvit sjokolade

Slik gjør du:

1. Bland sammen 100 g hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og salt. Ha dette over i krukken først. Fyll så på med kakaopulver, deretter resten av hvetemelet.

2. Så heller du i brunt sukker etterfulgt av hvitt sukker, så mørk sjokolade i biter og til slutt hvit sjokolade i biter.

3. Sørg for at krukken er godt lukket så det brune sukkeret ikke blir hardt.

4. Utenpå krukken henger du en lapp med fremgangsmåten på.

Fremgangsmåte:

Smelt 150 g smør som avkjøles i 5 min før du pisker inn 3 egg. Rør inn innholdet i krukken. Hell røren i en form på 25 x 18 cm og stek kaken på 175 grader (over- og undervarme) i 23–25 minutter.

Foto: Krister Sørbø/VG
Foto: Krister Sørbø/VG

– Dette er også kjempelett å lage, og perfekt å gi bort. Legg mandlene i en pen krukke, og gi det i en julegave. Perfekt til dem som har alt.

Holder til cirka tre gaver.

Dette trenger du:

5 dl vann

7 ss salt

500 g mandler

Slik gjør du:

1. Kok opp vann og salt i en kjele. Trekk kjelen av og rør godt så saltet løser seg opp.

2. Hell mandlene i og la dem trekke i 30 minutter.

3. Forvarm ovnen til 150 grader (over- og undervarme).

4. Stek mandlene på et stekebrett i 30 minutter.

På jakt etter mer juleinspirasjon? Her finner du oppskriftene på noen av våre juleklassikere:

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?