Spiselige julegaver: Ida Gran-Jansens brownie-miks og salte mandler
Dropp gavestresset og lag dine egne, spiselige julegaver.
– Jeg synes man ikke skal stresse så mye i julen, og jeg er også lei av gavepresset, sier Ida Gran-Jansen til Godt.
Matbloggeren og kokebokforfatteren liker å lage gavene selv, og har en rekke gode ideer til hva du kan gi til den som har alt, og de som er glad i litt søtsaker.
– Hvorfor ikke gi bort en 1-2-3-kake? I stedet for Toros brownies-miks er et glass med ingredienser til en god sjokoladekake både enkelt og gøy å gi bort.
Selv gir hun bort spiselige julegaver hvert år.
– Mange har jo også juleverksted med venninner og lignende, da er dette perfekt å lage for så å gi bort senere, tipser bloggeren.
Her deler Ida Gran-Jansen to oppskrifter på spiselige julegaver du enkelt kan lage selv:
– Jeg heller ingrediensene i et glass, og henger på en liten lapp med oversikt over hva krukken inneholder og hvordan du skal gå frem.
Oppskriften er til 1 krukke.
Dette trenger du:
100 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1ts salt
50 g kakaopulver
75 g hvetemel
100 g brunt sukker
150 g hvitt sukker
100 g mørk sjokolade
100 g hvit sjokolade
Slik gjør du:
1. Bland sammen 100 g hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og salt. Ha dette over i krukken først. Fyll så på med kakaopulver, deretter resten av hvetemelet.
2. Så heller du i brunt sukker etterfulgt av hvitt sukker, så mørk sjokolade i biter og til slutt hvit sjokolade i biter.
3. Sørg for at krukken er godt lukket så det brune sukkeret ikke blir hardt.
4. Utenpå krukken henger du en lapp med fremgangsmåten på.
Fremgangsmåte:
Smelt 150 g smør som avkjøles i 5 min før du pisker inn 3 egg. Rør inn innholdet i krukken. Hell røren i en form på 25 x 18 cm og stek kaken på 175 grader (over- og undervarme) i 23–25 minutter.
– Dette er også kjempelett å lage, og perfekt å gi bort. Legg mandlene i en pen krukke, og gi det i en julegave. Perfekt til dem som har alt.
Holder til cirka tre gaver.
Dette trenger du:
5 dl vann
7 ss salt
500 g mandler
Slik gjør du:
1. Kok opp vann og salt i en kjele. Trekk kjelen av og rør godt så saltet løser seg opp.
2. Hell mandlene i og la dem trekke i 30 minutter.
3. Forvarm ovnen til 150 grader (over- og undervarme).
4. Stek mandlene på et stekebrett i 30 minutter.
På jakt etter mer juleinspirasjon? Her finner du oppskriftene på noen av våre juleklassikere: