Bli med mesterkokken og lage påskemat direkte
Søndag skal den kjente TV-kokken Danièl Rougè Madsen lage lammelår med deilig tilbehør - og du kan følge med hele veien direkte her på Godt.
Påsken nærmer seg med stormskritt – noe som betyr tid for avslapning, kvalitetstid med familie og venner og ikke minst god mat. For å lade opp til påsken kjører Godt og VGTV en femtimers direktesending fra Mathallen søndag 6. april klokken 14.
Tidligere har mesterkokk Danièl Rougè Madsen (38) laget lam til den norske kongefamilien. Nå skal han tilberede lammelår på direkten her på Godt.
– Vi skal kjøre en ny vri på en gammel klassiker. Alle har sin måte å gjøre det på, og råvaren vil være det samme, men smaken og utseende vil endres, sier TV-kokken.
Madsen er kjent fra en rekke programmer i inn- og utland, deriblant TV2-suksessen «Helt Vilt» med skuespiller Stig Henrik Hoff. Han har også bred erfaring fra Gastronomisk Institutt og fasjonable restauranter i England, Frankrike og USA, hvor han har servert alt fra presidenter til store stjerner som Liz Hurley, Cliff Richard og Gordon Ramsay.
Påskegodt fra gjester
I løpet av direktesendingen vil kokken få besøk av flere gjester som skal lage annet påskegodt og dele gode påskemat-tips.
– Jeg gleder meg mest til å få gjester på kjøkkenet, bli kjent med dem og rett og slett ha en hyggelig påskemiddag. Forskjellen er at flere vil se på, men jeg håper at folk vil synes det er spennende å følge med, forteller Madsen uten at han vil røpe for mye av hva seerne får se på søndag.
I direktestudioet vil det også være mulighet for å stille spørsmål til VGs anmelder og ekspertkommentator André Blomberg-Nygård underveis, og med hashtagen #påskegodt kan du delta i sendingen på sosiale medier.
Gode forberedelser
Hans beste tips for å lykkes med større middager er å gjøre mest mulig forberedelser dagene før for å slippe kaos og stress.
– Du trenger ikke å gjøre all matlagingen samme dag. Både det å lage saus eller kutte grønnsaker kan lages alt fra en til to dager i forveien. Forbereder du godt nok har du mindre å gjøre samme dag og kan kose deg sammen med gjestene, tipser kokken.
Til lammesteken vil kokken servere påskeinspirert tilbehør med hans egen vri, slik at du kan la deg inspirere til påsken.
Ønsker du å teste ut å lage påskelammet og tilbehøret samtidig under sendingen finner du handlelisten og oppskriftene under.
Bakt lammelår
– Lam har en særegen smak, som vi nordmenn er vant til. Denne gangen kommer vi til å steke lammelåret helt med ben, som tar lenger tid når man har i ben.
1 stk lammelår
1 ss rapsolje eller solsikkeolje
1 gulrot, kuttet i biter
1 kepaløk , biter
1 kvast timian
2 l vann
1. Forvarm ovnen til 230 grader. Salte og pepre låret på et så tidlig tidspunkt så mulig, helst dagen før om mulig. Bind opp låret om ikke det er gjort.
2. Fjern lammeskanken som skal brukes til saus, og legg resten av lammelåret i en ildfast form.
3. Ha i grønnsakene i panne og brun av til de er svært mørke, ha i den ildfaste formen, sammen med timianen. Ha i vannet og plasser i oven. La den steke i 30 minutter. Skru ned temperaturen til 150 grader og stek ytterligere til kjernetemperaturen er rundt 60 grader og pensle med glasuren. La låret hvile.
Honning og rosmaringlasur
– Vi er som regel kun vant til å bruke rosmarin til lammestek, men her vil jeg kombinere det med andre smaker. Denne glasuren smaker både søtt og syrlig, men med en veldig god smak.
3 ss honning, flytende
1 ss worchestersauce
1 ss soyasaus
2 ss rosmarin, hakket
3 fedd hvitløk, revet
1 dl olivenolje
Bland alle ingrediensene og begynn å pensle lammelåret når temperaturen er satt ned.
Potetkrem
– Det er påske og egg er en del av den. Derfor er det fint å implementere en eggesaus i potetpuréen. Det gir et fint syrlig og fyldig preg.
400 g poteter, mandel, skrelt
2 stk eggeplommer
2 ss hvitvin eddik
250 g smør, klarnet (kokt opp og satt til sides, skum av alt utenom hvit i bunn.
1. Kok potetene møre. I mellomtiden har du i eggeplommene i en kasserolle med eddik.
2. Visp over svak varme til det begynner å tykne litt. Spe på med litt og litt smør. Om sausen begynner å se veldig tykk ut kan du ha i et par dråper vann.
3. Smak til med salt, sitron og sort pepper. Mos poteter og ha i sausen til du har en smidig puré.
Syltet løk
1 dl vann
1dl hvitvinseddik
Salt
2 rødløk
Kok opp væsken og ha i litt salt etter smak. Tilsett kuttet rødløk. La det trekke.
Publisert: 04.04.2014 kl. 10:08
Oppdatert: 06.04.2014 kl. 12:52
Lag deg en gratis konto