Høstens beste kosemat: blåskjellsuppe, lammecarré og tilslørte bondepiker

27. september 2013Aktuelt
HØSTENS HERLIGHETER: Nyt høsten med sesongens fristelser og Lises høstfavoritter som blåskjellsuppe, lammecarré og tilslørte bondepiker til dessert. Foto: Sara Johannessen/VG
HØSTENS HERLIGHETER: Nyt høsten med sesongens fristelser og Lises høstfavoritter som blåskjellsuppe, lammecarré og tilslørte bondepiker til dessert. Foto: Sara Johannessen/VG

Det er ingen grunn til å deppe i høstmørket, for sesongens fristelser står i kø - som velfødde norske lam og norske epler. Her er Lises høstfavoritter! 

Lam kler utrolig mange smaker og spises over hele verden, så variasjonsmulighetene er mange. Denne gangen falt valget på den flotte og eksklusive carréen. Skikkelig kosemat, som garantert vil imponere både på utseende og smak.

EKSKLUSIV: Lammecarré dekket med et sprøtt lag med urter og parmesan er både en fryd for øyet og ganen. Foto: Sara Johannessen/VG
EKSKLUSIV: Lammecarré dekket med et sprøtt lag med urter og parmesan er både en fryd for øyet og ganen. Foto: Sara Johannessen/VG

Denne gang har jeg smurt kjøttet inn med sennep og gitt carréen et grønt dekke av urter og parmesan.

KLASSISKER: Tilslørte bondepiker er en tradisjonell og uslåelig dessertklassiker med kombinasjonen av søtt og syrlig, mykt og knasende. Foto: Sara Johannessen/VG
KLASSISKER: Tilslørte bondepiker er en tradisjonell og uslåelig dessertklassiker med kombinasjonen av søtt og syrlig, mykt og knasende. Foto: Sara Johannessen/VG

Til dessert har jeg laget det som må være en av verdens beste desserter, nemlig tilslørte bondepiker. I hvert fall er det en av mine store favoritter, når den er skikkelig laget med norske epler tilsmakt vanilje og kanel, myk håndpisket krem og knasende sprø karamelliserte smuler. Det er bare så perfekt.

KREMET: Basilikum-urtene løfter blåskjellsuppen til nye nivåer. Foto: Sara Johannessen/VG
KREMET: Basilikum-urtene løfter blåskjellsuppen til nye nivåer. Foto: Sara Johannessen/VG

Med en luftig blåskjellsuppe til forrett er det bare å ta i mot høstens herligheter med åpne armer.

Ukens ekstra lam

Lammecarré er lammerygg med ribben på. En utrolig flott råvare, saftig og mør med mye smak.

Får du ikke tak i lammecarré, kan du bruke enkle lammekoteletter, lammefilet (ytrefilet), sadel eller mørbradstykke med fett.

Husk at steketiden vil varierer litt i forhold til tykkelsen på kjøttet og om det stekes på beinet.

Ukens lille syltede

Syltet delikatesseløk kan serveres som tilbehør til lammecarréen:

300 - 400 g små delikatesseløk

4 ss sukker

4 ss sherryeddik eller rødvinseddik

2 ss olivenolje

Rens løken og kok den knapt mør i lettsaltet vann.

Smelt sukkeret til lys karamell i en liten kasserolle og tilsett eddiken. La det koke sammen til sirupskonsistens, tilsett eventuelt en liten dæsj med vann hvis ikke sukkerert (karamellen) løser seg opp.

Ha i løk og olivenolje og la løken få ligge i laken frem til servering, gjerne flere timer. Varm løken i laken før servering.

Ukens sitat

Mat er et viktig element i en avbalansert diett.

Fran Lebowitz

Publisert: 27.09.2013 kl. 07:37
Oppdatert: 27.09.2013 kl. 09:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?