Høstens beste kosemat: blåskjellsuppe, lammecarré og tilslørte bondepiker
Det er ingen grunn til å deppe i høstmørket, for sesongens fristelser står i kø - som velfødde norske lam og norske epler. Her er Lises høstfavoritter!
Lam kler utrolig mange smaker og spises over hele verden, så variasjonsmulighetene er mange. Denne gangen falt valget på den flotte og eksklusive carréen. Skikkelig kosemat, som garantert vil imponere både på utseende og smak.
Denne gang har jeg smurt kjøttet inn med sennep og gitt carréen et grønt dekke av urter og parmesan.
Til dessert har jeg laget det som må være en av verdens beste desserter, nemlig tilslørte bondepiker. I hvert fall er det en av mine store favoritter, når den er skikkelig laget med norske epler tilsmakt vanilje og kanel, myk håndpisket krem og knasende sprø karamelliserte smuler. Det er bare så perfekt.
Med en luftig blåskjellsuppe til forrett er det bare å ta i mot høstens herligheter med åpne armer.
Ukens ekstra lam
Lammecarré er lammerygg med ribben på. En utrolig flott råvare, saftig og mør med mye smak.
Får du ikke tak i lammecarré, kan du bruke enkle lammekoteletter, lammefilet (ytrefilet), sadel eller mørbradstykke med fett.
Husk at steketiden vil varierer litt i forhold til tykkelsen på kjøttet og om det stekes på beinet.
Ukens lille syltede
Syltet delikatesseløk kan serveres som tilbehør til lammecarréen:
300 - 400 g små delikatesseløk
4 ss sukker
4 ss sherryeddik eller rødvinseddik
2 ss olivenolje
Rens løken og kok den knapt mør i lettsaltet vann.
Smelt sukkeret til lys karamell i en liten kasserolle og tilsett eddiken. La det koke sammen til sirupskonsistens, tilsett eventuelt en liten dæsj med vann hvis ikke sukkerert (karamellen) løser seg opp.
Ha i løk og olivenolje og la løken få ligge i laken frem til servering, gjerne flere timer. Varm løken i laken før servering.
Ukens sitat
Mat er et viktig element i en avbalansert diett.
Fran Lebowitz
Publisert: 27.09.2013 kl. 07:37
Oppdatert: 27.09.2013 kl. 09:15
Lag deg en gratis konto